cookie-og-privatlivspolitik
I sidste uge havde Lolland Musikskole sit første barselshold samlet elektronisk. Det var en stor succes, som musikskolens leder, Karina Fredensborg, sagtens kan se fortsætte i fremtiden.

2

Billeder

I sidste uge havde Lolland Musikskole sit første barselshold samlet elektronisk. Det var en stor succes, som musikskolens leder, Karina Fredensborg, sagtens kan se fortsætte i fremtiden.
Foto: Privatfoto

Lolland

Mere online-undervisning i fremtiden

Musikskole har brugt corona-tiden på at finde nye undervisningsmetoder
25. maj 2020 kl. 08:10 Af Palle Nevad Frandsen

Annonce

LOLLAND Sammen med skoler, idrætsanlæg og museer måtte Lolland Musikskole lukke for undervisningslokalerne, da corona-smitten kom til Danmark. Skolens undervisere gav dog ikke op og fik hurtigt stablet online-undervisning på benene til musikskolens mange elever.

I stedet for at mødes fysisk mødte lærerne de forskellige elever på Skype og fulgte undervisningen op med videoer, som kunne forberede eleven til næste time. Selv om det ikke lyder helt nemt, har musikskolelærerne taget godt imod udfordringen.

- Generelt synes jeg, at der er mest positivt at sige om den måde at undervise på, fortæller Sidnan Dedic.

Han underviser i blandt andet guitar, klaver og samspil og har oplevet, at nogle af eleverne har haft godt af tiden med Skype-undervisning.

- Der er elever, som har rykket sig meget mere på den tid, vi har brugt Skype, end de har gjort tidligere, fortæller han.

Hvorfor online-undervisning har været så gavnlig, ved han ikke, men der kan være flere grunde.

- Måske har de haft mere tid til at øve, fordi der ikke har været så meget skole og anden fritid, eller måske har det betydet meget, at de har haft videoer at kigge på.


Ikke alt er nemt

Der hvor underviserne har oplevet det sværest, har været, når man gerne ville ændre på elevens måde at holde på instrumentet. Lige den del er meget vanskelig, når man sidder og taler til hinanden via et kamera.

Ligesom det med nogle instrumenter er vanskeligt både at se eleven og det, de laver. Det gælder eksempelvis ved klaverundervisning, hvor det for læreren er vigtigt at se hænderne på tangenterne, og skal elevens ansigt med i kameraet samtidig, bliver det enten vanskeligt at spille eller en meget underlig måde at sidde på.

Samtidig er der nogle hold, som har haft større problemer end andre, fortæller musikskoleleder Karina Fredensborg.

- Hos trommelærerne har det virkelig ikke været nemt. Mange mikrofoner vil lukke for lyden, hvis der er støj i baggrunden, og de opfatter lyden fra bækken og lilletromme som støj.

Hun roser musikskolens ansatte for ikke at lade sig slå ud af modgang og i stedet for finde nye vej med andre værktøjer til at få undervisning gennemført.

Selv har hun holdt fast i korundervisning, også af musikskolens store gospelkor. Med koret har der også været behov for at gå andre veje.

- Klangen er et problem, for den er svær at høre, når du har onlineundervisning, og samtidig er lyden en smule forsinket hos de forskellige, hvilket gør det svært at synge sammen med andre.

Hos nogle af medlemmerne i korene har det også været en prøvelse pludselig at stå alene hjemme og skulle synge.

- Mange kan bedst lide at synge sammen i kor, og de har lige skullet overvinde det med at stå alene hjemme i stuen og synge, siger Karina Fredensborg.


Videoer er en stor hjælp

En af dem, der har siddet i den anden af Skypeforbindelsen, er 13-årige Jonathan Frederiksen fra Nakskov. Han har siden august sidste år modtaget undervisning i guitarspil og har faktisk fundet corona-undervisning meget givtig.

- Det har været meget nemmere i den her periode, fordi jeg har kunnet se videoen bagefter, fortæller han.

Nogle gange kan det nemlig være svært at huske alle de ting, som læreren fortæller i løbet af den halve times undervisning, især når der er gået nogle dage, men her hjælper videoen altså.

- Det sværeste har været, når jeg skulle se, hvordan læreren holdt på guitaren, men det har virket, siger Jonathan Frederiksen.

Selv om der altså er mest positivt at fortælle, så glæder han sig alligevel til snart at skulle tilbage på musikskolen.

- Jeg savner at mødes med min lærer, men også bare at møde andre mennesker over på skolen.

Samtidig er der roser fra Jonathans mor til musikskolen. Ved at fastholde undervisningen har der været noget at se frem til og til at fastholde bag en flig af en normal hverdag i en tid, hvor alt har været forandret.


Tager viden med videre

Onsdag stod det klart, at den almindelige musikundervisning snart kan blive genoptaget, men det betyder ikke, at de seneste to måneder har været spildt.

- For eleverne er det meget lærerigt at optage sig selv og bagefter sidde og lytte til det. På den måde kan de nemt høre, hvis der bliver lavet fejl. Det er noget, som vi helt klart kan bruge i fremtiden, siger Sidnan Dedic.

Han ser også en mulighed for at bruge det, hvis en lærer ikke kan møde op. En fordel, som Karina Fredensborg også kan se andre måder at udnytte.

- Hvis vi får en lærer, som bor langt væk, kan en del af undervisningen måske foregå online. Det samme gælder, hvis det er elever, som har langt til skolen, og måske har vanskeligt ved at finde offentlige transportmidler til skolen, her kan man måske også bruge undervisning via Skype, hvis de er indforstået med det, siger hun.

Det vigtigste er, at man ikke taler om enten eller med onlineundervisning, men ser den som et supplement til den almindelige undervisning.

Senest har musikskolen lavet et online barselshold, der havde debut i onsdags, og som var en stor succes.

Deltagerne kom fra blandt andet Langø, Fejø og Keldernæs, men fordi det foregik online, var det ikke et problem.

- Samtidig slipper forældrene med hele arbejdet med at skulle have barnet ud i bilen, pakket pusletasker og komme ind til et undervisningslokale. Nu foregår det hele hjemme, siger Karina Fredensborg.

Onlineholdet havde også to fædre med, hvilket er lidt usædvanligt, men måske den digitale løsning tiltaler dem mere, lyder det fra musikskolelederen.

- Det, at de sidder hjemme i egne trygge rammer, kan være en afgørende faktor, og at de også kan synge med uden at sidde sammen med andre.

Vil man med på nye barselshold, kan man kontakte musikskolen.


Tid til at tænke på ny sæson

I det hele taget er det den tid på året, hvor eleverne skal tænke på, hvad de vil gå til i næste sæson.

Allerede nu kan både nye og mere erfarne elever tilmelde sig næste års hold. Det sker via musikskolens hjemmeside, hvor man også kan læse om de enkelte hold.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce