Annonce
Lolland

Mere online-undervisning i fremtiden

I sidste uge havde Lolland Musikskole sit første barselshold samlet elektronisk. Det var en stor succes, som musikskolens leder, Karina Fredensborg, sagtens kan se fortsætte i fremtiden. Foto: Privatfoto

Musikskole har brugt corona-tiden på at finde nye undervisningsmetoder

LOLLAND Sammen med skoler, idrætsanlæg og museer måtte Lolland Musikskole lukke for undervisningslokalerne, da corona-smitten kom til Danmark. Skolens undervisere gav dog ikke op og fik hurtigt stablet online-undervisning på benene til musikskolens mange elever.

I stedet for at mødes fysisk mødte lærerne de forskellige elever på Skype og fulgte undervisningen op med videoer, som kunne forberede eleven til næste time. Selv om det ikke lyder helt nemt, har musikskolelærerne taget godt imod udfordringen.

- Generelt synes jeg, at der er mest positivt at sige om den måde at undervise på, fortæller Sidnan Dedic.

Han underviser i blandt andet guitar, klaver og samspil og har oplevet, at nogle af eleverne har haft godt af tiden med Skype-undervisning.

- Der er elever, som har rykket sig meget mere på den tid, vi har brugt Skype, end de har gjort tidligere, fortæller han.

Hvorfor online-undervisning har været så gavnlig, ved han ikke, men der kan være flere grunde.

- Måske har de haft mere tid til at øve, fordi der ikke har været så meget skole og anden fritid, eller måske har det betydet meget, at de har haft videoer at kigge på.

Sidnan Dedic er her i gang med undervisningen af en af sine elever. Han ser flere gode ting, som man kan tage med videre i skolens normale undervisning efter corona-tiden. Foto: Privatfoto

Ikke alt er nemt

Der hvor underviserne har oplevet det sværest, har været, når man gerne ville ændre på elevens måde at holde på instrumentet. Lige den del er meget vanskelig, når man sidder og taler til hinanden via et kamera.

Ligesom det med nogle instrumenter er vanskeligt både at se eleven og det, de laver. Det gælder eksempelvis ved klaverundervisning, hvor det for læreren er vigtigt at se hænderne på tangenterne, og skal elevens ansigt med i kameraet samtidig, bliver det enten vanskeligt at spille eller en meget underlig måde at sidde på.

Samtidig er der nogle hold, som har haft større problemer end andre, fortæller musikskoleleder Karina Fredensborg.

- Hos trommelærerne har det virkelig ikke været nemt. Mange mikrofoner vil lukke for lyden, hvis der er støj i baggrunden, og de opfatter lyden fra bækken og lilletromme som støj.

Hun roser musikskolens ansatte for ikke at lade sig slå ud af modgang og i stedet for finde nye vej med andre værktøjer til at få undervisning gennemført.

Selv har hun holdt fast i korundervisning, også af musikskolens store gospelkor. Med koret har der også været behov for at gå andre veje.

- Klangen er et problem, for den er svær at høre, når du har onlineundervisning, og samtidig er lyden en smule forsinket hos de forskellige, hvilket gør det svært at synge sammen med andre.

Hos nogle af medlemmerne i korene har det også været en prøvelse pludselig at stå alene hjemme og skulle synge.

- Mange kan bedst lide at synge sammen i kor, og de har lige skullet overvinde det med at stå alene hjemme i stuen og synge, siger Karina Fredensborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Videoer er en stor hjælp

En af dem, der har siddet i den anden af Skypeforbindelsen, er 13-årige Jonathan Frederiksen fra Nakskov. Han har siden august sidste år modtaget undervisning i guitarspil og har faktisk fundet corona-undervisning meget givtig.

- Det har været meget nemmere i den her periode, fordi jeg har kunnet se videoen bagefter, fortæller han.

Nogle gange kan det nemlig være svært at huske alle de ting, som læreren fortæller i løbet af den halve times undervisning, især når der er gået nogle dage, men her hjælper videoen altså.

- Det sværeste har været, når jeg skulle se, hvordan læreren holdt på guitaren, men det har virket, siger Jonathan Frederiksen.

Selv om der altså er mest positivt at fortælle, så glæder han sig alligevel til snart at skulle tilbage på musikskolen.

- Jeg savner at mødes med min lærer, men også bare at møde andre mennesker over på skolen.

Samtidig er der roser fra Jonathans mor til musikskolen. Ved at fastholde undervisningen har der været noget at se frem til og til at fastholde bag en flig af en normal hverdag i en tid, hvor alt har været forandret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tager viden med videre

Onsdag stod det klart, at den almindelige musikundervisning snart kan blive genoptaget, men det betyder ikke, at de seneste to måneder har været spildt.

- For eleverne er det meget lærerigt at optage sig selv og bagefter sidde og lytte til det. På den måde kan de nemt høre, hvis der bliver lavet fejl. Det er noget, som vi helt klart kan bruge i fremtiden, siger Sidnan Dedic.

Han ser også en mulighed for at bruge det, hvis en lærer ikke kan møde op. En fordel, som Karina Fredensborg også kan se andre måder at udnytte.

- Hvis vi får en lærer, som bor langt væk, kan en del af undervisningen måske foregå online. Det samme gælder, hvis det er elever, som har langt til skolen, og måske har vanskeligt ved at finde offentlige transportmidler til skolen, her kan man måske også bruge undervisning via Skype, hvis de er indforstået med det, siger hun.

Det vigtigste er, at man ikke taler om enten eller med onlineundervisning, men ser den som et supplement til den almindelige undervisning.

Senest har musikskolen lavet et online barselshold, der havde debut i onsdags, og som var en stor succes.

Deltagerne kom fra blandt andet Langø, Fejø og Keldernæs, men fordi det foregik online, var det ikke et problem.

- Samtidig slipper forældrene med hele arbejdet med at skulle have barnet ud i bilen, pakket pusletasker og komme ind til et undervisningslokale. Nu foregår det hele hjemme, siger Karina Fredensborg.

Onlineholdet havde også to fædre med, hvilket er lidt usædvanligt, men måske den digitale løsning tiltaler dem mere, lyder det fra musikskolelederen.

- Det, at de sidder hjemme i egne trygge rammer, kan være en afgørende faktor, og at de også kan synge med uden at sidde sammen med andre.

Vil man med på nye barselshold, kan man kontakte musikskolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tid til at tænke på ny sæson

I det hele taget er det den tid på året, hvor eleverne skal tænke på, hvad de vil gå til i næste sæson.

Allerede nu kan både nye og mere erfarne elever tilmelde sig næste års hold. Det sker via musikskolens hjemmeside, hvor man også kan læse om de enkelte hold.

  • I sidste uge havde Lolland Musikskole sit første barselshold samlet elektronisk. Det var en stor succes, som musikskolens leder, Karina Fredensborg, sagtens kan se fortsætte i fremtiden. Foto: Privatfoto
  • Sidnan Dedic er her i gang med undervisningen af en af sine elever. Han ser flere gode ting, som man kan tage med videre i skolens normale undervisning efter corona-tiden. Foto: Privatfoto
Annonce
Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Annonce
Annonce
Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd