cookie-og-privatlivspolitik
Reglerne for udlejning kan blandt andet strammes i Nørrevænget i Nakskov.
Reglerne for udlejning kan blandt andet strammes i Nørrevænget i Nakskov.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Mest udsatte kan nægtes lejlighed i Nakskov-boliger

Indenrigs- og Boligministeriet har igen "Vængerne" på særlig liste.
02. december 2021 kl. 21:55 Af Marianne Knudsen

FAKTA
Indenrigs- og boligministeren offentliggør 1. december listerne over omdannelsesområder, parallelsamfund og udsatte boligområder. I år er der også kommet en ny liste med forebyggelsesområder til.

NAKSKOV I de tilsammen 1.126 almene boliger i Kløvervænget, Nørrevænget og Birkevænget i Nakskov åbner Indenrigs- og Boligministeriet igen for, at de svageste borgere kan nægtes en bolig.

Boligministeren offentliggør hvert år 1. december en liste over udsatte boligområder, og ud over i år at præsentere en liste med nye "forebyggelsesområder" er der nu for andet år i træk også en liste over almene boligområder, hvor regler om kombineret udlejning kan anvendes.

Det giver mulighed for at afvise folk, der modtager kontanthjælp, starthjælp eller introduktionsydelse ved udlejning af de almene familieboliger i afdelingerne. Baggrunden er, at der i forvejen bor en høj andel af personer udenfor arbejdsmarkedet i "Vængerne." De afviste skal til gengæld anvises en anden passende bolig.


Hver anden uden job

Kløvervænget, Nørrevænget og Birkevænget er igen på den liste, fordi hver anden beboer i 2020 - nærmere bestemt 51,4 procent - stod udenfor arbejdsmarkedet. Sidste år var det lidt færre, 49,2 procent, baseret på 2019-tal.

Det er i år igen den absolut højeste andel af beboere uden job eller udenfor uddannelse på hele listen, der omfatter 19 almene boligområder.

Annonce

Reglerne om, at nogle boligsøgende kan afvises, blev indført i almenboligloven i 2005 om indsats mod "ghettoisering."

Efter loven kan reglerne om kombineret udlejning anvendes i boligområder bestående af fysisk sammenhængende almene boligafdelinger med mindst 1.000 beboere, hvor mindst 40 procent af beboerne mellem 18 og 64 år er uden for arbejdsmarkedet.

Lejlighederne i Kløvervænget, på A.R. Paulsensvej, i Nørrevænget og Anemonevej samt i Birkevænget ejes af tre forskellige boligselskaber, men betragtes som ét område, efter at kommunens boligpolitiske styregruppe har besluttet det.

Styregruppen består af Thomas Knudsen, Bjarne Hansen, Thomas de Richelieu samt udvalgte medarbejdere fra de tværgående sektorer, og den er nedsat for at koordinere de samlede boligpolitiske indsatser i bred forstand.

Håbet var at få penge og særlig opmærksomhed omkring de udsatte boligområder.

Annonce

I Nakskov Almene Boligselskab, der har afdelinger i Nørrevænget og Anemonevej, siger næstformand Jonna Lund Hansen, at hun reelt ikke tror, at det med kombineret udlejning kommer til at betyde noget - men tilføjer, at hun har svært ved at forstå boligministeriets information om det.


Til ringere bolig

I Boligkontoret Danmark, der er administrator for NAB, siger formand Klaus Bentzen, at det er bekymrende, hvis Lolland Kommune sammen med boligselskaberne beslutter, at man ikke vil udleje til de svageste:

- Så vil man skubbe dem ud i endnu ringere boliger, men det kan jeg ikke forestille mig, at jeres borgmester vil være med til.

På den anden side kan kombineret udlejning være et redskab til, at boligafdelingerne ikke ender på den nye forebyggelsesliste eller omdannelseslisten (tidligere ghettolisten, red.).

At de tre boligafdelinger er slået sammen til ét område, har boligselskaberne forgæves protesteret imod - og det har ikke givet ekstra penge, tilføjer Jonna Lund Hansen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE