Annonce
Lolland

Millionbesparelser i sigte

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) vil have et møde med indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) om kommunens fremtidige økonomi. Foto: Anders Knudsen/Arkiv

Udsigt til besparelser på 100 millioner kroner over de næste fire år

LOLLAND Økonomiudvalget i Lolland Kommune blev på udvalgets møde i sidste uge præsenteret for det, der kaldes for en rammeudmelding fire år frem i tiden.

Som det ser ud nu, så står Lolland Kommune til at miste 80-90 millioner kroner i skatter, tilskud og udligning i 2020, hvorimod indtægterne ventes at stige med 30-40 millioner kroner i 2021 for igen at falde i 2022 og 2023.

Over de fire år skønnes et indtægtsfald på mellem 100 og 125 millioner kroner, mens befolkningstallet skønnes at være faldet med cirka 1.000 borgere.

Årsagen til de faldende indtægter i 2020 skyldes primært tilbagegangskriteriet i udligningssystemet, som ændrer væsentligt ved kommunens indtægter i negativ retning.

Spare 100 millioner kroner

Derfor har direktionen i Lolland Kommune anbefalet en tilpasning af kommunens udgifter, der svarer til kommunens befolkningstal og indtægterne.

Med andre ord skal der over de kommende fire år spares 100 millioner kroner - svarende til 25 millioner kroner hvert år.

- Det er en model, som vi har godkendt i økonomiudvalget. Vi har i hele Lolland Kommunes historie kun kunne lave etårige budgetter, og det er uholdbart, fordi vi kan se, at vores indtægter har meget store udsving fra år til år, lyder det fra borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

- Problemet har bare været, at hver gang vi har forsøgt at se længere frem, så har vi ikke vidst, hvad vores indtægter bliver to år eller længere frem. Dette er kun et bud på, hvordan det ser ud fire år frem med den viden, vi har i dag, slår Holger Schou Rasmussen fast.

Og som det så ser ud nu, skal Lolland Kommune finde 90 millioner kroner på budgettet for 2020, hvorefter indtægterne igen ventes at stige i 2021.

- Det vil være fuldstændig galimatias at finde rene besparelser i 2020 for 90 millioner kroner for derefter i 2021 så at tilbageføre måske 50 millioner kroner, slår han fast.

Det er derfor, borgmesteren har bedt om et møde med indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) som tidligere omtalt i Folketidende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vanskeligt at lægge budget

- Det kan ikke være rigtigt, at vi som kommune pludselig har et tab af indtægter svarende til halvanden skatteprocent, så vi venter fortsat på svar fra ministeren, som vi nok må rykke for, siger Holger Schou Rasmussen og understreger, at det er vanskeligt også nu at lægge budget fire år frem.

- Men vi har valgt at kigge i krystalkuglen nu, men samtidig med det så kommer der en form for udligningsreform, når der kommer en ny regering. Men hvornår den så bliver implementeret, og får den overhovedet nogen gevinst for Lolland Kommune, ved vi ikke, siger han.

Holger Schou Rasmussen pointerer, at besparelserne på de i alt 100 millioner kroner over de kommende fire år vil blive prioriteret politisk.

- De besparelser, der ligger nu på de enkelte områder, er et rent administrativt oplæg, som kun tager udgangspunkt i den demografiske udvikling, slår Holger Schou Rasmussen fast.

  • Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) vil have et møde med indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) om kommunens fremtidige økonomi. Foto: Anders Knudsen/Arkiv
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd