cookie-og-privatlivspolitik
Denne studenterhue har været lidt af hvert igennem i Maribo i sommeren 2010. Med den følger en blå bog og et foto af en samling glade, unge mennesker. Bagved står en samling af gamle legetøjskøbmandsvarer - blandt andet kunne børnene dengang lege, at de købte røgvarer ... og der var ikke tale om fisk.

4

Billeder

Denne studenterhue har været lidt af hvert igennem i Maribo i sommeren 2010. Med den følger en blå bog og et foto af en samling glade, unge mennesker. Bagved står en samling af gamle legetøjskøbmandsvarer - blandt andet kunne børnene dengang lege, at de købte røgvarer ... og der var ikke tale om fisk.
Foto: Claus Hansen

Lolland

Minder om levede liv i Maribo

Særudstillingen "Maribo Minder" åbner på Stiftsmuseet fredag.
06. november 2019 kl. 15:00 Af Birgitta Andersen

Annonce

I sommer opfordrede Museum Lolland-Falster maribonitterne til at komme med minder om deres liv i byen. Men det skulle vise sig, at projektet ikke var så nemt.

- Alle synes, det var en god ide, vi havde fået. Men når vi så søgte minder, sagde folk "Vi har jo ikke noget, der er spændende". Men alt er jo spændende. Det er den historie, der følger med, vi skal fortælle, siger museumsinspektør Alexandra Damgaard.

Der var mange bud på, hvordan museet skulle få indsamlet minder.

- Nogle foreslog os, at vi gik ud på byens plejehjem. Men så har vi allerede styret, hvad det bliver for en udstilling, og det ville vi ikke. Udstillingen skulles skabes ud fra det, vi fik ind, fortæller hun.

Men da museumsfolkene satte sig ved et bord til onsdagsmarkederne, skete der noget.

- Den første onsdag fik vi over 500 besøgende. Så det gjorde den helt store forskel.

Det er der nu kommet udstillingen "Maribo Minder" ud af. Særudstillingen åbner på fredag og viser ting og sager fra maribonitternes liv gennem årene.

Udstillingen er delt ind i tre temaer: legetøj, tekstiler og samleobjekter.

I legetøjsrummet har museet fået hjælp fra Poul Nielsen, der også udstiller sine fine sager på damptræffet. Han samler på meget andet end dampmaskiner, og her kan man blandt andet se flere af hans fine Tekno-ting og andet legetøj fra en svunden tid.

- Især det gamle trælegetøj og de små sparebøsser i form af Nilfisk-støvsuger er sjove, siger Alexandra Damgaard.

I samlerens rum er et udvalg af øvrige effekter. Museet har fået en receptkuvert-samling fra lokale apoteker, en lommetørklædesamling og flere bøger med gamle glansbilleder.

- Da jeg var barn, klistrede vi dem fast i mapperne. Men andre generationer havde dem løst og byttede, fortæller Alexandra Damgaard.

Glansbillederne giver også et vidnesbyrd om mode og stil i forskellige tidsaldre. I 1940'erne var der tryk på romantikken, mens 1970'ernes glansbilleder fortalte om kvindefrigørelse og en helt anden mode.

I tekstilrummet er netop moden i højsædet med børnetøj fra forskellige årtier. Og to dåbskjoler med broderede navne og tilhørende børnebilleder fortæller både historien om en familie og om udviklingen af navne i de sidste 100 år.

Mange af de indsamlede ting sparker ens egen hukommelse i gang, og det er også meningen, at udstillingen får os til at huske livet, der blev levet i Maribo.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

Annonce