cookie-og-privatlivspolitik
Det nye byggeri bliver for dominerende i forhold til domkirken, når det kommer op i tre etager, mener både Lolland-Falsters Stift samt to ministerier. Lokalplan og kommuneplantillæg kan derfor ikke endeligt vedtages.
Det nye byggeri bliver for dominerende i forhold til domkirken, når det kommer op i tre etager, mener både Lolland-Falsters Stift samt to ministerier. Lokalplan og kommuneplantillæg kan derfor ikke endeligt vedtages.
Foto: Illustration: Dall og Lindhardsen

Lolland

Ministerier stopper planer for nybyggeri ved søen

Byggeriet, der skal erstatte Grandfeldts Gård, møder modstand på grund af sin højde.
04. april 2021 kl. 18:19 Af Palle Nevad Frandsen

FAKTA
Det siger planloven:
§28 Et planforslag kan ikke vedtages endeligt, hvis en myndighed efter reglerne i §§29, 29 a, 29 b eller 29 c har modsat sig dette skriftligt over for kommunalbestyrelsen inden udløbet af fristen efter § 24, stk. 3-7 eller § 27, stk.2. Forslaget kan herefter først vedtages, når der er opnået enighed mellem parterne om de nødvendige ændringer.
§29 Erhvervsministeren skal fremsætte indsigelse over for et forslag til kommuneplan og ændringer til en kommuneplan, der ikke er i overensstemmelse med nationale interesser vedrørende vækst og erhvervsudvikling, natur- og miljøbeskyttelse, kulturarvs- og landskabsbevarelse, hensyn til nationale og regionale anlæg eller regler og beslutninger efter § 3. Pligten gælder dog ikke, hvis forholdet er af underordnet betydning.
§29 stk. 3 En minister kan fremsætte indsigelse mod et lokalplanforslag ud fra de særlige hensyn, som ministeren varetager. Retten til at fremsætte indsigelse efter 1. pkt. gælder også for stiftsøvrigheden.

MARIBO Byggeri i 15 meters højde blot 125 meter fra Maribo Domkirke er alt for meget. Det mener både Lolland-Falsters Stift og Kirkeministeriet. Det fremgår af en aktindsigt i de høringssvar, der er sendt til kommunen, efter en ny lokalplan og et kommuneplantillæg for området har været i høring.

Med indsigelserne er der foreløbig sat en stopper for byggeplanerne ved den tidligere Grandfeldts Gård, da lokalplanen og kommuneplantillægget ikke kan vedtages, før der er opnået enighed om, hvordan planerne kan ændres.

Store dele af Grandfeldts Gård, der var byens sidste næsten komplette købmandsgård, er nedrevet. Kun bygningen ud mod Lilletorv står tilbage. Det er planen, at der skal opføres et moderne boligbyggeri, der tager inspiration fra de gamle købmandsgårde. Det betyder fire længer med torv i midten, og en femte bygning ned mod Søndersø, hvor der tidligere har ligget et parcelhus.

De to sydligste byggerier, der begge vil have udsigt til søen, er planlagt i op til tre etagers højde. Facaden på den sydligste vil blive på 14,8 meter over terræn, og det går ikke, mener kongelig bygningsinspektør Stig Andersen.

"Dette er en voldsom bygningshøjde for Maribo. Traditionelt dansk købstadsbyggeri følger i store træk grundens hældninger, og inspektoratet anbefaler at skalaen reduceres og tilpasses terrænets fald ned mod søen, ved at fjerne en etage fra boliglængerne," skriver bygningsinspektøren i en udtalelse til stiftet, hvor han anbefaler en indsigelse. Det er de to sydligste bygninger, han foreslår bragt ned i to etagers højde.

Annonce

Den kongelige bygningsinspektør er konsulent for staten i byggesager, der har med landets kirker at gøre, og det er da også indsigelsen fra Stig Andersen, at både stift og ministerier læner sig op ad.

"Set fra søen er Maribo Domkirkes dominerende position meget vigtig. Da domkirkens tårn ikke er særligt stort, er det ekstra vigtigt at være påpasselig med den bygningsmæssige skala for omkringliggende byggeri," lyder det også i udtalelsen fra Stig Andersen.

Bolig- og Planstyrelsen har gjort indsigelse på vegne af Kirkeministeriet, som mener, kommuneplantillægget er i strid med den nationale interesse om at bevare kulturarv. Styrelsen kommer dog med en fremstrakt hånd og vil gerne, sammen med Kirkeministeriet, i dialog med kommunen, så man i fællesskab kan drøfte, om planforslaget kan gennemføres.

Kan der opnås enighed om det fremtidige projekt, vil man kunne fortsætte planerne om nybyggeriet ved Søndersø.

Læs også artiklerne "Byggeri vil nu blive voldsomt forsinket" og "Ærgrer sig over proces går i stå" i FolketidendeKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

AF: PAW HALLANDSON

Sol og vind går helt i sort… 02. april 2021 kl. 21.47

Annonce

ANNONCE