Annonce
Lolland

Model for indskrivning af børn i spil

Formændene for skolebestyrelserne på de to Nakskov-skoler står skulder ved skulder i en skrivelse til byrådsmedlemmerne, hvor de argumenter for, hvorfor der skal bevares to skoler i Nakskov. Foto: Claus Hansen

Skolebestyrelser siger nej tak til odel for indskrivning af børn til skolestart i 0. klasse.

NAKSKOV - Jeg ved ikke, om vi har fået drevet et monster frem.

Sådan sagde formanden for skolebestyrelsen på Stormarkskolen i Nakskov, Steen Madsen, da kampen for at få en dispensation, der skulle gøre det muligt at optage op mod 24 elever på venteliste til skolestart på Stormarkskolen i skoleåret 2021/22, blev tabt.

For ikke blot blev dispensationen ikke givet af byrådet, men kampen førte også til, at forskellige modeller for skoleindskrivning blev bragt i spil politisk. En af dem gik ud på at lægge de to store skoler i Nakskov, Stormarkskolen og Byskolen, sammen til én, hvor de små elever skulle gå i skole på den ene matrikel og de store på den anden. Også kendt som Maribo-modellen, idet den er i brug på Maribo Skole, som består af Blæsenborgafdelingen og Borgerskoleafdelingen.

Det har nu fået de to skolebestyrelser på Stormarkskolen og Byskolen til at gøre fælles front, idet de ikke ønsker udfordringerne med skoleindskrivningen i Nakskov løst med den model.

Det fremgår af en fælles skrivelse, som blev sendt til samtlige byrådsmedlemmer forud for en lukket, fælles drøftelse af problematikken inden seneste byrådsmøde slut-maj. En drøftelse som skulle give indspark til børne og skoleudvalgets videre arbejde med at finde frem til en model, der kan løse de senere års udfordringer med utilfredse forældre, som i stigende grad vælger privatskolerne til, når de får afslag på at få deres børn på den folkeskole, de gerne vil have dem på.

Formanden for skolebestyrelsen på Stormarkskolen, Steen Madsen. Foto: Claus Hansen

Brug for begge skoler

I skrivelsen, der har overskriften "Nakskov har brug for begge sine folkeskoler", står:

"Lad det være sagt med det samme. Nakskov har med Byskolen og Stormarkskolen to glimrende kommunale skoler, som trods omskiftelige tider og løbende strukturændringer, har formået at både tilpasse og udvikle sig, og har været i stand til at tilbyde alle børn fra 0. til 9. klasse (Byskolen tillige 10. klasse) gode og velkvalificerede skoletilbud. Og sådan bør det vedblive med at være."

"Desværre har de løbende ændringer gjort, at mange forældre ikke længere har den fornødne tillid til vores kommunale skoler, og andelen af elever i private skoler i Lolland Kommune har haft en så brat stigningskurve, og vi nu er tæt ved at have Danmarks højeste privatskolefrekvens."

Fra 23,7 procent i skoleåret 2010/11 til 30,9 procent i skoleåret 2020/2021 ifølge tal fra Børne- og Undervisningsministeriets uddannelsesstatistik samt Skole og Dagtilbud i Lolland Kommune.

"Det er synd og skam. Det står naturligvis alle forældre frit for at vælge mellem folkeskolen og et privat skoletilbud til deres børn, og vi er da også overbeviste om, at de private skoler, der er beliggende i Lolland Kommune, hver især leverer god kvalitet. Men hvis flugten fra folkeskolen bunder i forældres mistillid og frygt for, hvad fremtiden bringer, er stabilitet og spredningen af "den gode fortælling" det, der skal medvirke til opbremsning, og på sigt vinde elever tilbage."

Herefter påpeges det, at Stormarkskolens bestyrelse ganske vist selvstændigt har rettet kritik af skolestrukturen, men at dette alene har omhandlet inddelingen af distrikter - og ikke været et spørgsmål om, hvilke skoler der skulle drive tilbud for hvilke årgange.

Derudover udtrykkes betænkeligheder ved at indføre et skift i elevernes skolegang.

"Vi finder det ganske interessant, at den skole (Privatskolen Nakskov) i Nakskov, der de seneste år har oplevet den største elevfremgang, som slogan i sin løbende annoncering (...) fremhæver; "Trivsel og tryghed fra vuggestue til 9. klasse"."

"At forestille sig, at "det modsatte" (at alle elever pr. automatik får indbygget et skift mere undervejs) skulle øge folkeskolens attraktionsværdi i Nakskov, er efter vores opfattelse komplet uforståelig, og vil kun medvirke til øget flugt."

Det fremføres også, at forældretilfredsheden er steget på de to skoler i de sidste to år under den nuværende skolestruktur med selvstændige ledelser på kommunens skoler.

Endelig finder de to skolebestyrelser det oplagt, at der bliver foretaget en brugerundersøgelse blandt alle forældre til skolesøgende børn i Nakskovs skoledistrikter for at afsøge holdningerne til skolestruktur og -tilbud.

Sagen om skoleindskrivning for skoleåret 2021/22 opstod på baggrund af en lang venteliste af børn, som gerne ville starte i 0. klasse på Stormarkskolen, men ikke kunne komme til det, fordi de ikke boede i skolens distrikt.
Af disse børn blev tre optaget, mens 24 fik afslag, heraf ni med søskende på skolen.
Sagen kom til at trække de politiske skillelinjer mellem S, DF og V i børne og skoleudvalget i Lolland Kommune op. For hvor frie skal forældre egentlig være til at kunne vælge deres barns skole? Det var der politisk uenighed om i udvalget. DF og V ønskede i 11. time at give en dispensation, så forældrenes ønsker kunne blive opfyldt. S var i tvivl, og formanden for børne og skoleudvalget, Signe Lund (S), valgte derfor at sende sagen i byrådet slut-marts. Det blev et nej til en dispensation, hvilket afsluttede sagen om skoleindskrivning for skoleåret 2021/22.
Det gjorde det til gengæld ikke for så vidt skoleindskrivningen fremadrettet i Lolland Kommune. Børne og skoleudvalget har derfor forud for det seneste byrådsmøde slut-maj haft en drøftelse med byrådets medlemmer om skoleindskrivning, og udvalget vil nu arbejde videre med problematikken på et kommende udvalgsseminar i juni.

Signe Lund Foto: Jan Knudsen/arkiv
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ønsker bud på løsninger

Ifølge formanden for børne og skoleudvalget blev skrivelsen inddraget i drøftelsen forud for det seneste byrådsmøde, men:

- Vi glæder os til at høre, hvad de to skolebestyrelser har af bud på, hvilken løsninger der så skal i spil. Det er lidt let at sige, at det hele skal være status quo, når børnetallet er dalende. For bevarer vi status quo, betyder det, at en af skolerne får tyndet ud i deres elevtal, siger formanden Signe Lund (S) og tilføjer:

- Hvis man vil gøre sin indflydelse gældende, må man komme med forslag til løsninger.

Om drøftelsen generelt lader hun vide, at børne og skoleudvalget fik gode betragtninger til forskellige veje at gå.

- Jeg synes, at vi fik varierede og grundige bud på, hvordan vi kan arbejde videre. De input tager vi nu med på vores kommende udvalgsseminar i juni, siger hun.

Hun føler sig fortrøstningsfuld i forhold til, at der bliver fundet en løsning.

- Det var tydeligt at mærke, at det var et samlet byråd, der så et behov for en fælles løsning.

Ifølge formanden er planen at dele løsningen op i to; en kortsigtet løsning for skoleåret 2022/23, og en langsigtet fremadrettet, som først skal vedtages på den anden side af kommunalvalget.

Hun er endnu ikke klar til at sige, hvad Socialdemokratiet finder mest rigtig at gøre, dertil mangler for meget at blive undersøgt, påpeger hun. På spørgsmålet om, hvilke øvrige modeller børne og skoleudvalget har i spil, udover den omtalte, svarer hun, at det endnu er for tidligt at fortælle, da det vil kunne skabe unødig uro blandt forældre til skolebørn og kommende skolebørn. Men at der er forskellige.

Medlem af børne og skoleudvalget Tine Vinther Clausen (V) finder det glædeligt denne gang at modtage ét brev fra de to skoler, der tidligere har henvendt sig separat. Men hun efterspørger bud på løsninger.

- Der ligger et reelt ansvar i at være i en skolebestyrelse, pointerer hun.

Ifølge Venstre skal den kortsigtede løsning være at finde de omkring 700.000 kroner, som det vil koste at oprette to 0. klasser på både Stormarkskolen og Byskolen i skoleåret 2022/23, og ikke som i år kun på Byskolen.

- Det vil også give færre elever i 0. klasserne med et mere givtigt læringsmiljø for børn og faglærere, siger hun.

Den langsigtede løsning vil også Venstre gerne vente med at sætte sig fast på.

Formanden for skolebestyrelsen på Byskolen, Stine Klaaby. Foto: Claus Hansen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil bygge en ny skole

Næstformanden i børne og skoleudvalget, Eric Steffensen (DF), er ligeledes fortaler for at benytte, hvad han kalder "den nemme løsning" for skoleåret 2022/23, nemlig at finde pengene til to 0. klasser på hver skole.

På den lange bane kunne han tænke sig, at der blev bygget en helt ny skole.

- De to skoler har en ældre bygningsmasse, hvor renovering og vedligehold tærer voldsomt på de ressourcer, der er til rådighed, argumenterer han.

Han påtænker, at et skolebyggeri kunne finansieres i et såkaldt offentlig-privat-partnerskab, hvor en privat investor bygger, lejer ud i en årrække til kommunen, hvorefter kommunen opkøber bygningen.

- Det har man gjort med held i Rudkøbing, fortæller han.

Hvis Maribo-modellen i stedet skulle komme i spil i Nakskov, så mener han også, at det vil kunne fungere, dog kun hvis hver matrikel har egen ledelse.

SF ønsker problematikken løst ved at indføre frit skolevalg. I første omgang ved at finde pengene til at gøre valget frit i Nakskov for skoleåret 2022/23. Efter valget ved at gøre det for alle skoler i hele Lolland Kommune.

- Vi tror, at frit valg vil kunne give privatskolerne den nødvendige konkurrence, siger Lars Christiansen (SF).

Lokallisten Lolland deltog ikke i drøftelsen, men partiet har en holdning, fortæller Leo Christensen (L).

- Jeg synes, at vi har plads til to skoler i Nakskov, og så synes jeg, at man skal kigge på skoledistrikterne, siger han.

Han peger på, at især kvarteret omkring Stormarkskolen er under forandring fra at være et guld- og sølvbryllupskvarter til at være et børnefamiliekvarter.

Ved at udvide skoledistriktet ville det derfor kunne reguleres, så begge skoler kunne få to 0. klasser, mener han.

Hvis elevtallet i 0. klasserne derved bliver lidt lavere, end det er nu, er det kun godt, mener han, fordi det vil være at betragte som en ekstra investering i skolestarterne.

- Det vi putter ind i eleverne i de første tre år af deres skolegang er vigtigere, end det vi putter ind de sidste tre - i hvert fald i forhold til at gøre dem uddannelsesparate, påpeger han.

Marie-Louise Brehm Nielsen fra Din Stemme er klar i mælet.

- Den situation (med frustrerede forældre der fik afslag, red.) burde slet ikke være opstået, siger hun.

- Vi spændt på, hvad børne og skoleudvalget finder ud af. Men i Din Stemme hylder vi frit skolevalg, siger hun.

Maribo-modellen vil hun dog heller ikke afvise som en mulig vej, heller ikke selvom de to skolebestyrelser frabeder sig den.

- Der har sikkert også været startvanskeligheder med modellen i Maribo i begyndelsen, siger hun og tilføjer:

- Men selvfølgelig lytter jeg.

Bente Borreskov (EL) kalder skoleindskrivningen i Nakskov for "et dilemma der vil noget".

- Det er virkelig svært, fordi vi kan se, at det ligesom vil blive ved, hvis ikke vi gør noget. Byskolen kæmper med et dårligt ry, og derfor er det ligesom blevet finere at gå på den anden skole (Stormarkskolen, red.), siger hun.

Hun finder det derfor næsten uløseligt uden at gribe til Maribo-modellen.

- Men den er skolebestyrelserne imod. Så vi må prøve at få en udmelding fra dem om, hvad så? siger hun.

  • Formændene for skolebestyrelserne på de to Nakskov-skoler står skulder ved skulder i en skrivelse til byrådsmedlemmerne, hvor de argumenter for, hvorfor der skal bevares to skoler i Nakskov. Foto: Claus Hansen
  • Formanden for skolebestyrelsen på Stormarkskolen, Steen Madsen. Foto: Claus Hansen
  • Signe Lund Foto: Jan Knudsen/arkiv
  • Formanden for skolebestyrelsen på Byskolen, Stine Klaaby. Foto: Claus Hansen
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem