cookie-og-privatlivspolitik
På monumentet kan man se, hvor højt vandet stod i 1872, og hvor højt diget, der efterfølgende blev bygget, er: 3,77 meter.

3

Billeder

På monumentet kan man se, hvor højt vandet stod i 1872, og hvor højt diget, der efterfølgende blev bygget, er: 3,77 meter.
Foto: Anders Knudsen

Lolland

Monument for stormfloden, diget og klimaet

Værket får følgeskab af to informationstavler.
14. oktober 2020 kl. 07:43 Af Marianne Knudsen

Annonce

KRAMNITZE Efter et forarbejde på to år, hvor projektet også helt har skiftet udseende, er det nye digemonument rejst ved Kramnitze Havn.

Der skulle have været indvielse her i efterårsferien, men det er droppet på grund af coronasituationen, oplyser Claus Lyngby Petersen fra kommunens strategi- og direktionssekretariat.

Det er Lolland Kommune, der er bygherren bag det nye digemonument, som arkitekt Rikke Cora Larsen fra ETN Arkitekter har tegnet - og hele to gange.

Først i mursten med udgangspunkt i Kramnitze Pumpestations byggestil som også en hyldest til arkitekten bag, H.M. Markersen. Han ville i i 2018 kunne have fejret 100-årsjubi- læum som ingeniør bag markante vandbygningsprojekter i Danmark.

Kystdirektoratet sagde dog nej til en placering ved pumpestationen og efter forhandlinger ja til en placering på Kramnitze Havn op mod beboelsen, og monumentet blev ændret fra sin tårnfacon i mursten til stål, så det i profil ligner formen af det eksisterende dige.

Værket, der er udført af BM Steel Construction, er nu på plads. Fra den lokale koordinator, Peter Dall, er kommunen blevet gjort opmærksom på, at monumentet har skarpe kanter ved bogstavudskæringerne, og at børnefingre måske kan komme i klemme, så BM Steel må nu have den store dåseåbner frem og svejse jern på bagsiden. Indtil det er sket, advares der på et skilt om, at færdsel på monumentet sker under eget ansvar.

Værket vil få følgeskab af to informationstavler. En, der fortæller historien om stormfloden i 1872, Det Lollandske Dige, det inddæmmede land, og hvorfor klimasikring er en højaktuel indsats nu.

En cirkel ved monumentet og information på tavlen vil desuden fortælle om FN's 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling.

Naturlandet Lolland-Falster får desuden en informationstavle ved digemonumentet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historien om Kaj Munk skal… 27. oktober 2020 kl. 07.05

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.29

AF: JOHN WENNERWALD

Røg julen dér? 25. oktober 2020 kl. 21.38

AF: MARTIN WOUTERS

mulighed for anløb af… 25. oktober 2020 kl. 07.23

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

Annonce