Annonce
Lolland

Musikken rykker ind på computeren

Lolland Musikskole har forstærket sig med en ny lærer i elektronisk musik, og Søren Elsborg kan også lære de unge om musikproduktion Foto: Claus Hansen

- De små børn, der elsker musik, men måske ikke kan spille klaver, kan sagtens lave musik på computeren. Sådan er udviklingen bare, siger Lolland Musikskoles nye lærer.

MARIBO Mange forbinder nok det at gå på musikskole med klaver, trommer, korsang og noder, men på Lolland Musikskoles nyeste hold behøver man hverken lære at spille et instrument eller kunne synge. Det handler nemlig om at lave elektronisk musik og at producere andres numre.

Undervisningen er lagt i hænderne på Søren Elsborg, der er kandidat fra konservatoriet og arbejder som guitarist, elektronisk musiker, sangskriver og musikproducer. Han er glad for, at den lollandske musikskole tør gå i retningen af den elektroniske musik, for det er ikke alle steder, at man er lige så åbne for at arbejde med musikken på computerne.

- Min erfaring fra andre musikskoler er, at de stadig er forankret i nodelæren og den klassiske kommentar om, at man jo ikke spiller musikken live, og at man måske bruger klaver i sin indspilning, selvom man ikke kan spille klaver, siger Søren Elsborg.

Kun få guitarister

Sådan har det ikke været på Lolland Musikskole. Her er han blevet godt modtaget af både lærere og elever, og han ser også musikproduktionen som et vigtigt supplement til den mere klassiske undervisningsform. Vil man ud og leve af sin musikalske kunnen, kan det nemlig være svært at være musiker.

- Der er måske kun fem guitarister i Danmark, som kommer ud at spille med de store navne, men der er mange flere producere, som sidder og laver den musik, som bliver spillet.

At musikskolen derfor accepterer computeren som et instrument, og musikproduceren som en musiker, giver god mening, mener Søren Elsborg, der også peger på, at al den musik, både unge og ældre lytter til, har været gennem en producers hænder.

Nutidens unge vokser op med smartphones, tablets og nem adgang til computere - og dermed også til en masse programmer, som arbejder med lyd.

- De små børn, der elsker musik, men måske ikke kan spille klaver, kan sagtens lave musik på computeren. Sådan er udviklingen bare, lyder det fra den nye producerlærer.

Ved at melde sig på det nye elektronisk musik-hold, vil der være en større mulighed for at lave den slags musik, som man i dag ofte lytter til i radioen, for det vil være vanskeligt, hvis man kun kan spille klaver, påpeger den nye underviser.

Og arbejdet med musikproduktionen giver også eleverne en helt anden forståelse for musikken som helhed.

- Når vi eksempelvis arbejder med trommesamples, så bliver de nødt til at have en viden om trommerytmer. Det, de lærer her, er ikke noget, som de normalt ville lære, hvis de alene modtog undervisning i et bestemt instrument.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke alt bliver et hit

Senere i livet kan eleverne så vælge, om de alene vil satse på den elektroniske musik, eller om det måske er producervejen, som trækker i dem. Som producer vil de skulle arbejde mere med at lave tekst og musik til andre end sig selv, og det gør det vigtigt at vide, hvordan man laver en god sang.

- For at lave et hit kræver det, at både melodi og tekst er gode. Ellers bliver det næsten umuligt at sammensætte en succesfuld produktion, forklarer Søren Elsborg.

Derfor vil undervisningen også ende ud i noget, som underviseren kalder nærmest æstetiske overvejelser, hvor eleverne skal finde ud af, hvad nummeret har brug for, hvis det skal finde den helt rette form.

Lederen af Lolland Musikskole, Karina Fredensborg, ser det nye tilbud som en videreudvikling af det, som skolen har arbejdet med i de senere år.

- For os har det handlet meget om at finde de ting, som vores elever har motivation til. Men vi har manglet det tilbud, der kan gribe de elever, som er motiveret til den elektroniske musik, siger hun og er især glad for, at det er lykkedes at få fat i en lærer, som er så dedikeret til lige netop den type arbejde med musikken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal lære af fejlene

Søren Elsborg ved godt, at mange sidder hjemme og laver musikken på deres værelser, og det er også fint, når de skaber den musik, som de ønsker - og finder den helt rette lyd. Men hvis de har problemer, så vil han kunne hjælpe dem med at finde ud af, hvordan de skaber den helt rette lyd. Det handler ikke om at ramme det perfekte i første forsøg.

- Jeg vil fortælle dem om mine erfaringer som producer, og i særdeleshed mine fejl. Der er ingen grund til, at de går ud og laver de fejl, som jeg tidligere har lavet.

Vil man vide mere om den nye linje, kan man kontakte musikskolens kontor.

  • Lolland Musikskole har forstærket sig med en ny lærer i elektronisk musik, og Søren Elsborg kan også lære de unge om musikproduktion Foto: Claus Hansen
Annonce
Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland