cookie-og-privatlivspolitik
Lolland Musikskole har forstærket sig med en ny lærer i elektronisk musik, og Søren Elsborg kan også lære de unge om musikproduktion
Lolland Musikskole har forstærket sig med en ny lærer i elektronisk musik, og Søren Elsborg kan også lære de unge om musikproduktion
Foto: Claus Hansen

Lolland

Musikken rykker ind på computeren

- De små børn, der elsker musik, men måske ikke kan spille klaver, kan sagtens lave musik på computeren. Sådan er udviklingen bare, siger Lolland Musikskoles nye lærer.
10. oktober 2021 kl. 19:30 Af Palle Nevad Frandsen

MARIBO Mange forbinder nok det at gå på musikskole med klaver, trommer, korsang og noder, men på Lolland Musikskoles nyeste hold behøver man hverken lære at spille et instrument eller kunne synge. Det handler nemlig om at lave elektronisk musik og at producere andres numre.

Undervisningen er lagt i hænderne på Søren Elsborg, der er kandidat fra konservatoriet og arbejder som guitarist, elektronisk musiker, sangskriver og musikproducer. Han er glad for, at den lollandske musikskole tør gå i retningen af den elektroniske musik, for det er ikke alle steder, at man er lige så åbne for at arbejde med musikken på computerne.

- Min erfaring fra andre musikskoler er, at de stadig er forankret i nodelæren og den klassiske kommentar om, at man jo ikke spiller musikken live, og at man måske bruger klaver i sin indspilning, selvom man ikke kan spille klaver, siger Søren Elsborg.


Kun få guitarister

Sådan har det ikke været på Lolland Musikskole. Her er han blevet godt modtaget af både lærere og elever, og han ser også musikproduktionen som et vigtigt supplement til den mere klassiske undervisningsform. Vil man ud og leve af sin musikalske kunnen, kan det nemlig være svært at være musiker.

- Der er måske kun fem guitarister i Danmark, som kommer ud at spille med de store navne, men der er mange flere producere, som sidder og laver den musik, som bliver spillet.

Annonce

At musikskolen derfor accepterer computeren som et instrument, og musikproduceren som en musiker, giver god mening, mener Søren Elsborg, der også peger på, at al den musik, både unge og ældre lytter til, har været gennem en producers hænder.

Nutidens unge vokser op med smartphones, tablets og nem adgang til computere - og dermed også til en masse programmer, som arbejder med lyd.

- De små børn, der elsker musik, men måske ikke kan spille klaver, kan sagtens lave musik på computeren. Sådan er udviklingen bare, lyder det fra den nye producerlærer.

Ved at melde sig på det nye elektronisk musik-hold, vil der være en større mulighed for at lave den slags musik, som man i dag ofte lytter til i radioen, for det vil være vanskeligt, hvis man kun kan spille klaver, påpeger den nye underviser.

Og arbejdet med musikproduktionen giver også eleverne en helt anden forståelse for musikken som helhed.

Annonce

- Når vi eksempelvis arbejder med trommesamples, så bliver de nødt til at have en viden om trommerytmer. Det, de lærer her, er ikke noget, som de normalt ville lære, hvis de alene modtog undervisning i et bestemt instrument.


Ikke alt bliver et hit

Senere i livet kan eleverne så vælge, om de alene vil satse på den elektroniske musik, eller om det måske er producervejen, som trækker i dem. Som producer vil de skulle arbejde mere med at lave tekst og musik til andre end sig selv, og det gør det vigtigt at vide, hvordan man laver en god sang.

- For at lave et hit kræver det, at både melodi og tekst er gode. Ellers bliver det næsten umuligt at sammensætte en succesfuld produktion, forklarer Søren Elsborg.

Derfor vil undervisningen også ende ud i noget, som underviseren kalder nærmest æstetiske overvejelser, hvor eleverne skal finde ud af, hvad nummeret har brug for, hvis det skal finde den helt rette form.

Lederen af Lolland Musikskole, Karina Fredensborg, ser det nye tilbud som en videreudvikling af det, som skolen har arbejdet med i de senere år.

Annonce

- For os har det handlet meget om at finde de ting, som vores elever har motivation til. Men vi har manglet det tilbud, der kan gribe de elever, som er motiveret til den elektroniske musik, siger hun og er især glad for, at det er lykkedes at få fat i en lærer, som er så dedikeret til lige netop den type arbejde med musikken.


Skal lære af fejlene

Søren Elsborg ved godt, at mange sidder hjemme og laver musikken på deres værelser, og det er også fint, når de skaber den musik, som de ønsker - og finder den helt rette lyd. Men hvis de har problemer, så vil han kunne hjælpe dem med at finde ud af, hvordan de skaber den helt rette lyd. Det handler ikke om at ramme det perfekte i første forsøg.

- Jeg vil fortælle dem om mine erfaringer som producer, og i særdeleshed mine fejl. Der er ingen grund til, at de går ud og laver de fejl, som jeg tidligere har lavet.

Vil man vide mere om den nye linje, kan man kontakte musikskolens kontor.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE