cookie-og-privatlivspolitik
Her i Nakskov Sundhedscenter åbner Region Sjælland mandag 2. marts sin første nærklinik.
Her i Nakskov Sundhedscenter åbner Region Sjælland mandag 2. marts sin første nærklinik.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Nærklinik nær ved åbning

Alt personalet er ansat, så regionen er klar til at åbne sin nærklinik
21. februar 2020 kl. 16:00 Af David Arnholm

Annonce
FAKTA
Pengene til nærklinikken blev afsat i regionens budget for 2020, hvor der står:
Der afsættes årligt 20 millioner kroner til at styrke det nære og sammenhængende sundhedsvæsen i Region Sjælland. Midlerne foreslås udmøntet til videre drift af E-hospitalet, herunder til etablering og drift af call-center funktion, samt til en akut indsats med paramedicinere i eget hjem. I beløbet er der endvidere afsat midler til udvikling af nye organisatoriske og samarbejdsmæssige tiltag, som kan styrke den nære behandling. I 2020 forventes etableret en til to nærklinikker.

NAKSKOV Når praktiserende læge Kim Brogaard 1. marts går på pension, åbner Region Sjælland dagen efter - mandag 2. marts - en nærklinik i Nakskov Sundhedscenter. Den kan overtage hans 1.700 patienter. Personalet er nu klar, melder Region Sjælland, som har fået en aftale med to almen-praktiserende læger, der på deltid vil løse opgaven.

Åbningen markeres ved en reception 6. marts, og 10. marts kan patienterne komme til orienteringsmøde.


PLO er bekymret

Hos de praktiserende lægers lokale organisation, PLO-Sjælland, kan formand Camilla Høegh-Guldberg både se fordele og ulemper ved, at regionen nu skal til at drive en sådan nærklinik.

- Det er ikke en idé, der er vokset i vores baghave, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi er bekymrede, for vi konkurrerer om at ansætte de samme læger i en tid med lægemangel, hvor vi har svært ved at rekruttere. Det gør det ikke nemmere for os at få vikarer, der kan afløse, forklarer hun og tilføjer, at regionen også kan være med til presse priserne på vikarer op.

- Hvis klinikken bemandes med vikarer fra vikarbureauer, får de typisk en løn, vi ikke kan matche, siger hun og understreger, at hun dog ikke kender detaljerne i nærklinikkens økonomi og kontrakter.

Men hvad skulle regionen have gjort i stedet for at åbne en nærklinik?

- Vi ville hellere have haft, at man aflastede de læger, der er i området for for eksempel administrative opgaver, nævner hun.


Vilje til at løse problem

Men når de kritiske ting er sagt, er der også elementer i aftalen om nærklinikken, som hun finder positive. Det første er, at Sundhedsministeriets tilladelse kun giver regionen lov til at have nærklinikken i op til seks år. Den er med andre ord ikke tænkt som en permanent løsning, men noget, der kan fungere i en overgangsperiode.

Men der er også andre positive elementer.

- Vi er glade for, at regionen viser vilje til at løse problemet med lægemangel. Og mit bud vil være, at den første tid vil de aflaste de lokale praktiserende læger og sikre lægedækning i et område, som ellers ville mangle. Og vi vil gerne på sigt, at vi får flere kolleger i området, så vi er spændte på, om det kan bidrage til det, siger hun.


Gør tingene smartere

Camilla Høegh-Guldberg tilføjer, at regionen også på anden vis har gode intentioner.

- Vi har fået en melding om, at de gerne vil se på, hvordan de kan gøre tingene smartere og udvikle forskellige ting, der kan aflaste vores læger.

Nærklinikken - der får følgeskab af en lignende i Kalundborg - er således en del af en større plan kaldet "Vandkantsmodellen", der også handler om at udvikle koncepter, der kan understøtte udviklingen af almen praksis. Her ser PLO-formanden et perspektiv i, at regionen nu får et førstehåndsindtryk af, hvordan det er at drive en almen lægepraksis, der jo i sagens natur har et tæt samarbejde med regionens sygehuse.

- Den melding er vi svært tilfredse med: at når de støder på problemer hos sig selv, vil de løse det for os allesammen. Og det er måske nemmere, når man kan se begge sider af skrivebordet samtidig - når man sender patienter ind til sygehuset, og når man sender dem ud. Det kan være en øjenåbner, og det vil vi se frem til, fastslår hun.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce