cookie-og-privatlivspolitik
Kunstner Astrid Krogh har drysset egeblade fra et stort egetræ ned på forpladsen til den nye indgang til Nakskov Rådhus, hvor Nota nu bor. Opgaven med at lægge de mange mursten i mønster udføres af ansatte ved anlægsgartner Fugl.

2

Billeder

Kunstner Astrid Krogh har drysset egeblade fra et stort egetræ ned på forpladsen til den nye indgang til Nakskov Rådhus, hvor Nota nu bor. Opgaven med at lægge de mange mursten i mønster udføres af ansatte ved anlægsgartner Fugl.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Nakskov by får et nyt kunstværk: "Løvfald"

Kunstner har flere ideer. Vil også gerne lægge bladguld på Nakskovs vandtårn.
02. december 2019 kl. 21:09 Af Marianne Knudsen

Annonce

Efter planen er et nyt, udendørs kunstværk, som staten forærer til Nakskov, færdigt i morgen. Det er kunstneren Astrid Krogh fra København, som har designet ny belægning til Notas forplads ved det gamle vandtårn i Tilegade.

Astrid Krogh er uddannet tekstildesigner fra Danmarks Designskole i 1997 og har haft egen kunstnerisk virksomhed siden 1999. Hun arbejder primært med tekstil og lys i et samspil med mønstre, udsmykning og tekstilhåndværk, og det er således den første belægningsopgave, hun har haft.

På Rigshospitalet har nogle måske set den altervæg, som hun har skabt, "Lysvæld," som blev indviet for to år siden.

- Som led i istandsættelser afsætter Bygningsstyrelsen altid en sum til udsmykning, og normalt bruges det indendørs, men i forbindelse med Nota blev man enig om, at der skulle laves noget, der også er til gavn for Nakskov, fortæller Astrid Krogh.

- Og personligt synes jeg, at det er fint, at man gerne vil give noget tilbage til byen, tilføjer hun.

Så engang i foråret kørte kunstneren til Nakskov - som hun aldrig før havde besøgt - og blev benovet over de mange murstensbygninger, der præger byen:

- Det er altså meget markant, når man kommer udefra, slår hun fast.

- Opgaven lød på at lave bagindgangen til det smukke rådhus til hovedindgang, og jeg gik i gang med at undersøge, hvad det er for en historie, Nakskov har, og talte med arkivleder Heidi Pfeffer, der sendte masser af info.

Navnet Nakskov betyder "skoven på Nakken." Nakken er et gammelt navn for det område, der i dag udgør Nakskovs centrum, og var indtil cirka 1200 dækket af skov. Samtidig er byvåbnet med egetræet et af Danmarks ældste.

- Så jeg har ladet mig inspirere af et egetræ, der taber sine blade og bruger tre farver teglsten, der er brændt på en særlig måde, til at lave et tæppe op mod det markante og flotte vandtårn. Og Nakskov er jo ikke fisefornem, så jeg bruger tegl, ikke marmor, begrunder Astrid Krogh.

- Værket kalder jeg "Løvfald." For nogen er det jo trist, at rådhuset er lukket som rådhus, men når bladene lægger sig, kan de gøde for noget nyt. Samtidig gør farverne og mønstrene opmærksom på, at her er en ny indgang, og den gule farve lyser pladsen op, så man får øje på den, uddyber kunstneren.

Astrid Krogh har netop afleveret en udsmykning til det største hospital i Kentucky i byen Lexington. Hun har med bladguld tegnet blomster på en stor murstensvæg - og har også en skitse til at lægge bladguld på vandtårnet i Nakskov:

- Min ide var at genskabe dele af den tidligere Rådhushave på den vis og lade planter slynge sig op ad vandtårnet. Så man kan se, at der gror noget i Nakskov, siger Astrid Krogh.

Det forrygende resultat fra USA kan ses på hendes hjemmeside.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce