cookie-og-privatlivspolitik
Lolland-Falster er et af de mest solrige områder i Danmark - derfor er der ekstra værdi i at lave en solcellepark her, hvor de mange soltimer skaber ekstra og ganske gratis værdi for ejerne.

3

Billeder

Lolland-Falster er et af de mest solrige områder i Danmark - derfor er der ekstra værdi i at lave en solcellepark her, hvor de mange soltimer skaber ekstra og ganske gratis værdi for ejerne.
Foto: Andreas Johansen

Lolland

Naturfredningsforening: Bliver vi hørt?

Lokal afdeling af Danmarks Naturfredningsforening føler sig overset i solcelle-proces.
23. september 2020 kl. 08:15 Af Andreas Johansen

Annonce

SKODSEBØLLE Lolland er på mange måder en grøn ø - både hvis du kigger på satellitfotos og ser de mange grønne arealer, landmændene dyrker, og hvis du spejder ud i horisonten, kan du sikkert spotte en vindmølle eller to, hvis ikke du ser en hel park.

Det er Danmarks Naturfredningsforenings afdeling på Lolland som udgangspunkt glade for. Natur og klima går jo oftest hånd i hånd.

Men der er også ulemper ved at producere store mængder grøn energi - i hvert fald, hvis det handler om den lokale flora og fauna, som potentielt kommer til at lide under de store omvæltninger, en solcellepark på 155 hektar ved Skodsebølle kan være skyld i.

- Jeg vil allerførst skynde mig at sige, at Danmarks Naturfredningsforening som udgangspunkt er positiv overfor solceller. Men der er nogle ting, man skal tage højde for, som ofte bliver glemt, når der skal sættes solceller op.

- Vi lavede for flere år siden en aftale mellem Danmarks Naturfredningsforening og politikerne i teknik- og miljøudvalget i Lolland Kommune om, at der skulle være seks rækker af skærmende beplantning hele vejen rundt om solcelleparken, men hver gang, der kommer et nyt forslag, står der fem i stedet, siger Ole Westerholt Jørgensen, formand for Danmarks Naturfredningsforening Lolland.


Får æder alt

Der er flere elementer i det udkast til et solcelleanlæg ved Skodsebølle, der for få dage siden blev sendt i otte ugers offentlig høring, som formanden for naturfredningsforeningen ikke mener er ideel - hverken for naturen elller menneskene, der skal bo i nærheden af det 155 hektar store solcelleanlæg, der er i spil.

- Vi har foreslået, anlæggene skal være sprøjtefrie. Så får vi et modtilbud om, at der skal afgræsses med får i stedet, men de æder jo rub og stub - sådan en helt afgræsset mark, der ligger under solceller, er slået helt ned, og der er intet tilbage. En af de ting, vi har kigget på, bliver jo, at fårene spiser alt det, der kommer op, siger Ole Westerholt Jørgensen og fortsætter:

- Man foreslog så at beplante 0,5 procent af arealet med en bivenlig frøblanding, men hvis der går får og spiser af det, så er de jo væk på ingen tid. Så vi skal have skrevet det ind i aftalen, at disse stykker med bivenlig beplantning skal vedligeholdes og opretholdes, og det koster jo penge.


Fire meter høje

De fleste solcelleanlæg, der på nuværende tidspunkt er anlagt på Vestlolland, står i cirka to meters højde.

Men i forslaget til anlægget ved Skodsebøllevej er der andre tal på bordet. Her er tale om solcellepaneler, der er lige knap fire meter høje. Og de vil kunne ses ganske langt væk, hvis ikke man sørger for at beplante området kraftigt, påpeger Danmarks Naturfredningsforening Lolland.

- Vi skal hellere få startet beplantningen i dag end i morgen. Jeg er selv landmand og har plantet flere læhegn gennem tiden, og det tager raskvæk 10 år for selv hurtigtvoksende træer, før de står i fire meters højde. Og de er jo ikke videre kønne at se på, siger Ole Westerholt Jørgensen.


Helt grotesk

I forslaget, der er sendt i høring, er der tale om buske i stedet for træer.

Det kalder formanden for "helt grotesk".

- Vi ønsker, at der plantes hurtigtvoksende træer som afskærmning, så der hurtigst muligt bliver skærmet af for solcelleparken, siger han.

En sidste anke går på, at projektet skal deles op i flere separate områder af 20 hektar stykket med en såkaldt "biodiversitetskorridor" imellem. Det skal give naturen lov til at udfolde sig, forklarer formand Ole Westerholt Jørgensen.

- Biodiversitetskorridorer er til for at give naturen plads. Før sagde vi, at ingen enkelte anlæg skulle være over 35 hektar, men nu vil vi foreslå, at de ikke bliver større end 20 hektar, for det giver mere plads til biodiversiteten i området. Vi ved godt, vi ikke får 100 meter brede korridorer, men vi ser gerne, at det bliver tænkt ind i projektet, fortæller han.

Lolland Kommune har mandag middag ændret i høringsperioden for solcelleanlægget ved Skodsebølle. Det var først sat til at slutte 3. november, men dette skete på grund af en it-fejl, oplyser kommunen.

Datoen for høringen forlænges til 16. november, så høringsperioden altså bliver de otte uger, som den er annonceret til.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce