Annonce
Lolland

Naturfredningsforening: Bliver vi hørt?

Lolland-Falster er et af de mest solrige områder i Danmark - derfor er der ekstra værdi i at lave en solcellepark her, hvor de mange soltimer skaber ekstra og ganske gratis værdi for ejerne. Foto: Andreas Johansen

Lokal afdeling af Danmarks Naturfredningsforening føler sig overset i solcelle-proces.

SKODSEBØLLE Lolland er på mange måder en grøn ø - både hvis du kigger på satellitfotos og ser de mange grønne arealer, landmændene dyrker, og hvis du spejder ud i horisonten, kan du sikkert spotte en vindmølle eller to, hvis ikke du ser en hel park.

Det er Danmarks Naturfredningsforenings afdeling på Lolland som udgangspunkt glade for. Natur og klima går jo oftest hånd i hånd.

Men der er også ulemper ved at producere store mængder grøn energi - i hvert fald, hvis det handler om den lokale flora og fauna, som potentielt kommer til at lide under de store omvæltninger, en solcellepark på 155 hektar ved Skodsebølle kan være skyld i.

- Jeg vil allerførst skynde mig at sige, at Danmarks Naturfredningsforening som udgangspunkt er positiv overfor solceller. Men der er nogle ting, man skal tage højde for, som ofte bliver glemt, når der skal sættes solceller op.

- Vi lavede for flere år siden en aftale mellem Danmarks Naturfredningsforening og politikerne i teknik- og miljøudvalget i Lolland Kommune om, at der skulle være seks rækker af skærmende beplantning hele vejen rundt om solcelleparken, men hver gang, der kommer et nyt forslag, står der fem i stedet, siger Ole Westerholt Jørgensen, formand for Danmarks Naturfredningsforening Lolland.

Ole Westerholt Jørgensen mener, Danmarks Naturfredningsforenings forslag burde implementeres. Foto: Jan Knudsen

Får æder alt

Der er flere elementer i det udkast til et solcelleanlæg ved Skodsebølle, der for få dage siden blev sendt i otte ugers offentlig høring, som formanden for naturfredningsforeningen ikke mener er ideel - hverken for naturen elller menneskene, der skal bo i nærheden af det 155 hektar store solcelleanlæg, der er i spil.

- Vi har foreslået, anlæggene skal være sprøjtefrie. Så får vi et modtilbud om, at der skal afgræsses med får i stedet, men de æder jo rub og stub - sådan en helt afgræsset mark, der ligger under solceller, er slået helt ned, og der er intet tilbage. En af de ting, vi har kigget på, bliver jo, at fårene spiser alt det, der kommer op, siger Ole Westerholt Jørgensen og fortsætter:

- Man foreslog så at beplante 0,5 procent af arealet med en bivenlig frøblanding, men hvis der går får og spiser af det, så er de jo væk på ingen tid. Så vi skal have skrevet det ind i aftalen, at disse stykker med bivenlig beplantning skal vedligeholdes og opretholdes, og det koster jo penge.

Solcelleparkerne skyder op på Lolland i disse år. Her nær Horslunde, hvor der ikke er nogen beplantning, men frit udsyn til de mange solcellepaneler. Foto: Arkivfoto
Artiklen fortsætter efter annoncen

Fire meter høje

De fleste solcelleanlæg, der på nuværende tidspunkt er anlagt på Vestlolland, står i cirka to meters højde.

Men i forslaget til anlægget ved Skodsebøllevej er der andre tal på bordet. Her er tale om solcellepaneler, der er lige knap fire meter høje. Og de vil kunne ses ganske langt væk, hvis ikke man sørger for at beplante området kraftigt, påpeger Danmarks Naturfredningsforening Lolland.

- Vi skal hellere få startet beplantningen i dag end i morgen. Jeg er selv landmand og har plantet flere læhegn gennem tiden, og det tager raskvæk 10 år for selv hurtigtvoksende træer, før de står i fire meters højde. Og de er jo ikke videre kønne at se på, siger Ole Westerholt Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helt grotesk

I forslaget, der er sendt i høring, er der tale om buske i stedet for træer.

Det kalder formanden for "helt grotesk".

- Vi ønsker, at der plantes hurtigtvoksende træer som afskærmning, så der hurtigst muligt bliver skærmet af for solcelleparken, siger han.

En sidste anke går på, at projektet skal deles op i flere separate områder af 20 hektar stykket med en såkaldt "biodiversitetskorridor" imellem. Det skal give naturen lov til at udfolde sig, forklarer formand Ole Westerholt Jørgensen.

- Biodiversitetskorridorer er til for at give naturen plads. Før sagde vi, at ingen enkelte anlæg skulle være over 35 hektar, men nu vil vi foreslå, at de ikke bliver større end 20 hektar, for det giver mere plads til biodiversiteten i området. Vi ved godt, vi ikke får 100 meter brede korridorer, men vi ser gerne, at det bliver tænkt ind i projektet, fortæller han.

Lolland Kommune har mandag middag ændret i høringsperioden for solcelleanlægget ved Skodsebølle. Det var først sat til at slutte 3. november, men dette skete på grund af en it-fejl, oplyser kommunen.

Datoen for høringen forlænges til 16. november, så høringsperioden altså bliver de otte uger, som den er annonceret til.

  • Lolland-Falster er et af de mest solrige områder i Danmark - derfor er der ekstra værdi i at lave en solcellepark her, hvor de mange soltimer skaber ekstra og ganske gratis værdi for ejerne. Foto: Andreas Johansen
  • Ole Westerholt Jørgensen mener, Danmarks Naturfredningsforenings forslag burde implementeres. Foto: Jan Knudsen
  • Solcelleparkerne skyder op på Lolland i disse år. Her nær Horslunde, hvor der ikke er nogen beplantning, men frit udsyn til de mange solcellepaneler. Foto: Arkivfoto
Annonce
Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland