cookie-og-privatlivspolitik
Efter et nyligt debatmøde om fjernvarmeforsyningen til Lolland Varme kom Refa MSK med Henrik Høegh (til højre) i front med et tilbud. Men det er blevet afvist af Maribo Varmeværk med formand Flemming Møller Jensen.
Efter et nyligt debatmøde om fjernvarmeforsyningen til Lolland Varme kom Refa MSK med Henrik Høegh (til højre) i front med et tilbud. Men det er blevet afvist af Maribo Varmeværk med formand Flemming Møller Jensen.

Lolland

Nej fra Maribo skuffer Høegh

Høje elpriser gav mulighed for billig fjernvarme, men Maribo Varmeværk har sagt nej til etårig aftale.
11. maj 2021 kl. 19:20 Af David Arnholm

FAKTA
Refa MSK er et kraftvarmeværk, der altså både producere varme og elektricitet. Hidtil har indtægterne fra salget af elektricitet bidraget til at holde prisen på fjernvarme nede.
Men ved årsskiftet udløb et statsligt tilskud til elproduktionen, og dermed kunne Refa MSK ikke længere sælge varme til Sakskøbing Fjernvarme, Maribo Varmeværk og Lolland Varme til samme lave pris som hidtil. Nu skulle prisen svare til Refa MSK's omkostninger ved at producere varmen.
Sakskøbing Fjernvarme og Maribo Varmeværk har dog ikke villet acceptere at betale en højere pris uden sikkerhed for, at den ikke steg yderligere. For at slippe ud af kontrakterne med Sakskøbing Fjernvarme og Maribo Varmeværk gik Refa MSK i rekonstruktion - det, der tidligere hed betalingsstandsning.

LOLLAND - Vi havde fået en rigtig god idé i mandag/tirsdags i sidste uge!

Sådan fortæller næstformanden i Refa MSK, Henrik Høegh, om den seneste udvikling i striden om fjernvarmen på Lolland. Han forklarer, at elprisen i øjeblikket er høj, og at Refa MSK havde mulighed for at indgå en kontrakt om at producere el til en fast, høj pris i et år.

Elektriciteten er et biprodukt af varmeproduktionen på Refa MSK's værk i Sakskøbing, og den høje elpris ville derfor - ligesom i tiden før konflikten og Refa MSK's rekonstruktion - kunne holde prisen på fjernvarmen nede.

- Vi kunne levere varme til de tre kundegrupper - Sakskøbing Fjernvarme, Maribo Varmeværk og Lolland Varme - til den pris, de fik det til, inden vi gik i rekonstruktion, siger Henrik Høegh.

Maribo Varmeværk ville altså i et år kunne få varme fra Refa MSK til 255 kroner per megawatttime, mens Sakskøbing Fjernvarme kunne få til 275 kroner per megawatttime.

Annonce

- Det synes vi var et rigtig godt tilbud. Så kunne vi levere i et år, mens advokaterne tjener gode penge på at køre sagen færdig, siger han med henvisning til de mange stridigheder, der skal afklares - herunder om rekonstruktionen af Refa MSK er lovlig, og om Maribo Varmeværk må eller ikke må køre grundlast.


Virker helt uforklarligt

Men mens Sakskøbing Fjernvarme så positivt på tilbuddet - "de var lykkelige ved udsigten til at få lave varmepriser det næste år", bemærker Henrik Høegh - har Maribo Varmeværk takket nej. Og dermed kan Refa MSK ikke indgå kontrakten om elproduktionen, der skulle være indgået i fredags.

- Det er jeg både ked af og yderst uforstående overfor. Det virker for mig helt uforklarligt, siger han og påpeger, at tilbuddet afhang af, at alle sagde ja, og at elpriserne i øvrigt svinger op og ned, og at det ikke er sikkert, muligheden opstår igen.

Henrik Høegh undrer sig over afvisningen, da prisen på 255 kroner per megawatttime ligger under den pris, det koster Maribo Varmeværk selv at producere varme. En pris, der ifølge Henrik Høegh er på 272 kroner per megawatttime.

- Det er drønærgerligt for alle parter. Al den uro, der er i Lolland Varme og Sakskøbing Fjernvarmeselskab, kunne vi have lagt ro på i et år. De kunne få nogle priser, der er i den billigste tredjedel på de østlige øer. Vi har det også skidt med den ballade, der er opstået, og det var en god måde at få det afsluttet på. Og om et år ville alle stå frit. Så jeg er dybt, dybt skuffet, bemærker han og påpeger, at Maribo Varmeværks nej rammer kunderne hos Sakskøbing Fjernvarmeselskab og Lolland Varme.

Annonce

- Så jeg må sige: Det er ikke solidaritetsfølelsen med deres kolleger, der tegner den nuværende bestyrelse i Maribo Varmeværk.


Hvad med de sidste år?

Hos Maribo Varmeværk forklarer formand Flemming Møller Jensen, at det er godt, Refa MSK kommer på banen, men at der er brug for en aftale, som løber til 2030.

- Vi er glade for, der i det hele taget er kommet et tilbud. Men vi blev tilbudt en etårig aftale, og det er ikke nogen løsning, for hvad så med de sidste otte år? Vi kan indgå en aftale, hvis vi kan finde en løsning til 2030 med en afklaring af alle spørgsmål, siger han og afviser argumentet om, at et års ro ville kunne bruges på at afklare de forskellige udeståender.

- Vi har ikke løst noget på et år. Ved sommerferien 2022 har vi måske fået svar på et enkelt af de fire-fem spørgsmål, vi har stillet, så der vil stadig være en masse udeståender, siger han.

Flemming Møller Jensen nævner således, at varmeværkets advokat har vurderet, at det vil tage et par år at få afgørelser fra de forskellige klagenævn og retsinstanser.

Annonce

- Så vi har ikke et svar om et år, og hvis elpriserne bliver lave om et år, hvad så? Det vil være alt for usikkert for Maribo Varmeværk. Den dans, vi er blevet budt op til af Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune, er vi nødt til at danse færdig. Der er ikke nogen mellemløsning, fastslår Flemming Møller Jensen.


Faste omkostninger

Han forklarer også, at det er mere kompliceret end som så, når man skal vurdere, om Refa MSK's tilbud om at levere til 255 kroner per megawatttime er billigere end Maribo Varmeværks egen produktionspris.

- Det afhænger af, hvordan du regner på det. For selv om vi køber til 255 kroner, har vi stadig vores afskrivninger og ejendomsskatter og forsikringer og vedligeholdelse og andre faste udgifter. Så set ud fra den betragtning er det ikke billigere, end hvis vi producerer selv. Man kan ikke se tingene på kort sigt, men er nødt til at se det på længere sigt. Og derfor er 255 kroner ikke billigere, siger han.


Det skal i Højesteret

Hos Sakskøbing Fjernvarme er formand Ole Edlund Jensen heller ikke helt så lykkelig, at det gør noget.

- Vi har sagt, at vi godt vil høre mere om det og komme tilbage til den gamle aftale, der udløb i 2030, siger han.

Annonce

Men ligesom Maribo Varmeværk afviser at kunne bruge en etårig aftale, gør Sakskøbing Fjernvarme det også.

- Vi kan heller ikke bruge en etårig aftale. Vi har nogle forbrugere, vi skal fortælle, hvad varmen koster, og det kan vi igen ikke, for vi kan ikke forudsige, hvor vi er om et år, forklarer Ole Edlund Jensen.

Ligesom sin kollega i Maribo forventer han, at det vil tage meget mere end et år at få afgørelser fra nævn og domstole.

- Det skal i Højesteret, og det tager mere end et år, vurderer han - og åbner en dør på klem for Refa MSK:

- Vi har sagt, vi godt vil snakke med dem, så nu har Henrik Høegh udspillet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE