cookie-og-privatlivspolitik
Oppositionen i byrådet skal til forhandlingsbordet om budgettet 2020 på tirsdag.
Oppositionen i byrådet skal til forhandlingsbordet om budgettet 2020 på tirsdag.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Nu begynder dansen

Budgetforhandlingerne går ind i afgørende fase.
16. oktober 2019 kl. 15:12 Af Birgitta Andersen

Annonce

LOLLAND På torsdagens byrådsmøde førstebehandlede Lolland Byråd budgettet for 2020.

Her holdt borgmester Holger Schou Rasmussen (S) fast i, at de fastlagte besparelser skal gennemføres, til trods for at tildelingen af særtilskud var lidt bedre end forventet.

- Det er en svær balance her i Lolland Kommune at have en sund økonomi og stadig opfylde serviceniveauet i velfærdsydelserne. Vi er faktisk 130 millioner bagud, før vi starter budgetprocessen. Det svarer til to skatteprocent i Lolland Kommune, sagde han om de store udfordringer, kommunen stadig kæmper med.

Borgmesteren fremlagde så, hvordan forskellige tiltag gnaver af på det store underskud. Besparelserne får underskuddet ned på 105 millioner kroner.

- V henter igen i år flest penge på det administrative område med over syv millioner kroner på trods af, at vi er landets næstbilligste kommune på det administrative område.

Andre millioner skal findes gennem større udnyttelse af velfærdsteknologi, fremsynethed og sparsommelighed. Særtilskuddet på 55 millioner kroner hjælper på sagen, og så har kommunen fået lov til at låne 50 millioner kroner.

- Det kan hjælpe med at få enderne til at hænge sammen. Men det er jo ikke optimalt. Så vi ender med et budgetforslag med et underskud på bundlinjen på 42 millioner kroner. Og jeg forventer heller ikke et plus på bundlinjen i det endelige budget.

På det tidspunkt afbrød en glemt mobil borgmesterens tale, så ringetonen bestående af en skideballe fra hedengangne Ole Thestrup skreg ud i byrådssalen: "Nu er jeg faktisk ved at være lidt småsur!!!".

Afbrydelsen slog hovedet på sømmet i så høj grad, at alle brød ud i latter.

Borgmesteren udtrykte håb om, at Femern-projektet, opturen i erhvervslivet og den gode beskæftigelse kan hjælpe på situationen de kommende år.

- Men det kræver godt samarbejde og fælles løsninger, hvis vi skal skabe et godt resultat for Lolland. Det er min forventning, at vi kan skabe et godt slutresultat, hvor alle i byrådet står sammen om næste års budget, opfordrede han og bød dermed alle partierne i byrådet op til dans i de kommende forhandlinger.

Torsdag 31. oktober skal byrådet samles igen for andenbehandlingen af budgettet. Men før det skal der indgås et budgetforlig, hvor borgmesteren altså satser på at få alle på banen. Forhandlingerne begynder på mandag med konstitueringspartierne.

Her var der forståelse for smalhalsen.

- Når vi ser på budgettet for 2020, er det eneste, vi kan sige, at: Nu er bunden nået. Nu kan det forhåbentlig kun gå fremad, sagde Henrik Høegh (V), der ellers så lyst på fremtiden og var fortrøstningsfuld i forhold til en bedre udligningsmodel i fremtiden.

Han sagde desuden, at Venstre kun vil gå til forhandlingerne med "små justeringer" i forhold til det fremlagte budget.

DF udtrykte bekymring for, at kommunen kun klarer sig med stor hjælp udefra i form af udligning, men havde ellers ikke yderligere krav for at sætte deres godkendelsesstempel af budgettet for 2020.

Det fjerde konstitueringsparti, SF, havde ingen kommentarer til budgettet på byrådsmødet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce