Annonce
Lolland

Nu får naturen atter lov at råde

De store entreprenørmaskiner er godt i gang på marken ved Skovnæs. Vandet fra den kommende sø vil løbe ud i vandløbet, der er forbundet med Maribosøerne. Foto: Claus Hansen

Klimaprojekt slukker for pumper og giver nye søer - Når projektet er blevet realiseret, vil området blive udbudt til salg.

MARIBO Landbrugsmaskinerne har for længst forladt marken tæt på Kidnakken, men i disse dage er flere entreprenørmaskiner rykket ind på jorden. De er ved at omdanne stedet til et nyt naturområde tæt op ad byen, men endnu tættere på Naturpark Maribosøerne.

Marken er på omkring 21 hektar og placeret lige syd for Kidnakkeskoven. Når lokale og turister tager stien langs med søen og mod Naturskolen, kommer man helt tæt på området. Faktisk så tæt, at stien i disse dage er lukket for passage. Stien er nemlig beliggende så lavt, at vandet ville oversvømme den, hvis den ikke blev forhøjet på forhånd.

For at omdanne marken til naturområde skal der ellers ikke ske de store forandringer. Projektchef Mogens Lindhardtsen fra Lolland Kommune fortæller, at entreprenørarbejdet formentligt allerede er slut onsdag.

Når først pumperne slukkes og fjernes, vil vandet over de kommende måneder indtage marken. Lidt har man dog hjulpet, da der er udgravet et område på omkring 2.000 kvadratmeter, som vil udgøre den største af de to nye søer.

Naturprojektet vil gavne klimaet, da den gamle tørvejord udgiver en stor mængde CO2, når den ligger tør. Til gengæld bliver det bundet til jorden, når vandet atter tager over. Samtidig er det forventningen, at området vil tiltrække et stort dyreliv, når der kommer store vandoverflader. Det er dog ikke alt, der bliver søer i det nye naturområde.

Området vil blive hegnet ind, og der vil være mulighed for at have græssende kreaturer, men til gengæld bliver det ikke til landbrugsjord igen. Når det nye naturområde står klart, vil det dog blive solgt. Tanken er nemlig ikke, at det er staten, som skal eje området.

Den hidtidige ejer af området, Lars Skovdal Pedersen, har forkøbsret til naturområdet, når det atter sættes til salg, men han skal dog matche andre tilbud, der bliver givet.

De 21 hektar blev købt fri i 2019, og det var egentlig tanken, at man allerede sidste år skulle have etableret naturområdet. Der er tale om et projekt til seks millioner kroner.

Pengene er bevilget af staten med finansiering fra EU's landdistriktsmidler og Miljø- og Fødevareministeriet. Pengene går til jordopkøb, jordfordelingsomkostninger, konsulentbistand og anlægsarbejde.

I det kommende naturområde har der engang været bassiner til roeskyllevand, men det var, da Maribo havde en sukkerfabrik.

Søstien er kortvarigt lukket ned, mens den gøres klar til, at vandet stiger. Den vil dog åbne hurtigst muligt, og imens bliver cyklisterne ledt ind over marken. Foto: Claus Hansen
En af fortidens pumper er ved at blive fjernet, og dermed får vandet mulighed for atter at indtage området. Foto: Claus Hansen
. Foto: Claus Hansen
  • De store entreprenørmaskiner er godt i gang på marken ved Skovnæs. Vandet fra den kommende sø vil løbe ud i vandløbet, der er forbundet med Maribosøerne. Foto: Claus Hansen
  • Søstien er kortvarigt lukket ned, mens den gøres klar til, at vandet stiger. Den vil dog åbne hurtigst muligt, og imens bliver cyklisterne ledt ind over marken. Foto: Claus Hansen
  • En af fortidens pumper er ved at blive fjernet, og dermed får vandet mulighed for atter at indtage området. Foto: Claus Hansen
  • . Foto: Claus Hansen
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem