cookie-og-privatlivspolitik
De store entreprenørmaskiner er godt i gang på marken ved Skovnæs. Vandet fra den kommende sø vil løbe ud i vandløbet, der er forbundet med Maribosøerne.

4

Billeder

De store entreprenørmaskiner er godt i gang på marken ved Skovnæs. Vandet fra den kommende sø vil løbe ud i vandløbet, der er forbundet med Maribosøerne.
Foto: Claus Hansen

Lolland

Nu får naturen atter lov at råde

Klimaprojekt slukker for pumper og giver nye søer - Når projektet er blevet realiseret, vil området blive udbudt til salg.
21. september 2021 kl. 13:50 Af Palle Nevad Frandsen

MARIBO Landbrugsmaskinerne har for længst forladt marken tæt på Kidnakken, men i disse dage er flere entreprenørmaskiner rykket ind på jorden. De er ved at omdanne stedet til et nyt naturområde tæt op ad byen, men endnu tættere på Naturpark Maribosøerne.

Marken er på omkring 21 hektar og placeret lige syd for Kidnakkeskoven. Når lokale og turister tager stien langs med søen og mod Naturskolen, kommer man helt tæt på området. Faktisk så tæt, at stien i disse dage er lukket for passage. Stien er nemlig beliggende så lavt, at vandet ville oversvømme den, hvis den ikke blev forhøjet på forhånd.

For at omdanne marken til naturområde skal der ellers ikke ske de store forandringer. Projektchef Mogens Lindhardtsen fra Lolland Kommune fortæller, at entreprenørarbejdet formentligt allerede er slut onsdag.

Når først pumperne slukkes og fjernes, vil vandet over de kommende måneder indtage marken. Lidt har man dog hjulpet, da der er udgravet et område på omkring 2.000 kvadratmeter, som vil udgøre den største af de to nye søer.

Naturprojektet vil gavne klimaet, da den gamle tørvejord udgiver en stor mængde CO2, når den ligger tør. Til gengæld bliver det bundet til jorden, når vandet atter tager over. Samtidig er det forventningen, at området vil tiltrække et stort dyreliv, når der kommer store vandoverflader. Det er dog ikke alt, der bliver søer i det nye naturområde.

Annonce

Området vil blive hegnet ind, og der vil være mulighed for at have græssende kreaturer, men til gengæld bliver det ikke til landbrugsjord igen. Når det nye naturområde står klart, vil det dog blive solgt. Tanken er nemlig ikke, at det er staten, som skal eje området.

Den hidtidige ejer af området, Lars Skovdal Pedersen, har forkøbsret til naturområdet, når det atter sættes til salg, men han skal dog matche andre tilbud, der bliver givet.

De 21 hektar blev købt fri i 2019, og det var egentlig tanken, at man allerede sidste år skulle have etableret naturområdet. Der er tale om et projekt til seks millioner kroner.

Pengene er bevilget af staten med finansiering fra EU's landdistriktsmidler og Miljø- og Fødevareministeriet. Pengene går til jordopkøb, jordfordelingsomkostninger, konsulentbistand og anlægsarbejde.

I det kommende naturområde har der engang været bassiner til roeskyllevand, men det var, da Maribo havde en sukkerfabrik.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

AF: JOHN WENNERWALD

Dronning over alle 03. oktober 2021 kl. 22.46

AF: TOM AHLQVIST

Ældres forhold. 30. september 2021 kl. 16.06

Annonce

ANNONCE