cookie-og-privatlivspolitik
Området omkring Kastager formentlig umiddelbart efter anden snestorm, der begyndte 13. februar 1979.

2

Billeder

Området omkring Kastager formentlig umiddelbart efter anden snestorm, der begyndte 13. februar 1979.
Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkivs samling/ pressefotograf Erik Hansen

Lolland

Ny erindringsbog om Vinterkrigen

Efterlyser beretninger og billeder fra Vinterkrigen på Lolland og Falster i 1978/79 til en ny bogudgivelse.
11. januar 2022 kl. 09:20 Af Rikke Folm Berg

LOLLAND Når vi på Lolland og Falster snakker om Vinterkrigen, så er det ikke den russisk-finske krig i 1939, som vi først og fremmest tænker på, men derimod snestormen, der ramte vores landsdel i vinteren 1978/79.

Det var en hundredeårshændelse, som ikke er set lignende hverken før eller siden, og alle, som boede her dengang, vil kunne huske den. Nye generationer og tilflyttere kan derimod have svært ved at forestille sig de konsekvenser, som de store snemængder havde.

- På Nakskov Lokalhistoriske Arkiv får man ofte forespørgsler om Vinterkrigen. Her er snestormen primær dokumenteret i billedarkivet, men de savner nogle personlige beretninger, oplyser bibliotekar ved LollandBibliotekerne, Alfred Gynther Christensen, i en pressemeddelelse.

Ifølge ham har arkivet derfor tænkt, at det kunne være en hjælp, hvis de ved nogle af henvendelserne kunne henvise til en bog med såvel billeder som beretninger fra Vinterkrigen.

- I bogform findes allerede "Vinterkrigen på Lolland-Falster", som Folketidende udgav umiddelbart efter snestormen i 1979, men det er primært en billedreportage og kun med avisens egne billeder, påpeger han og tilføjer:

Annonce

- Mange andre har helt sikkert taget gode billeder i deres nærområde, og mange vil kunne fortælle om sjove oplevelser, udfordringer og besværligheder med snemasserne, som alt sammen kunne være spændende at få indsamlet og bevaret for eftertiden.

LollandBibliotekerne har de senere år udgivet en række bøger baseret på erindringer.

- Nakskov Lokalhistoriske Arkiv rettede derfor henvendelse til os og fremlagde deres idé om udgivelse af en bog om Vinterkrigen. Den var vi straks med på, og vi bidrager også gerne til, at arkiverne får Vinterkrigen tilstrækkeligt dokumenteret i form af såvel erindringer som fotos samt levende billeder, hvis nogen skulle ligge inde med det.

Så skulle der være nogle, som husker en særlig spændende eller dramatisk hændelse, så kan bidrag sendes senest 1. september 2022 til bibliotekar Alfred Christensen enten på mail til alfch@lolland.dk eller til LollandBibliotekerne, Søvej 8, 4900 Nakskov.

Man kan læse mere på www.lollandbib.dk/vinterkrigen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE