cookie-og-privatlivspolitik
Handicaprampen er central i den nye forplads. Men små plateauer og siddepladser i egetræ gør sammen med bedene i cortensstål en dyd ud af nødvendigheden og skaber et samlingspunkt i byen.

3

Billeder

Handicaprampen er central i den nye forplads. Men små plateauer og siddepladser i egetræ gør sammen med bedene i cortensstål en dyd ud af nødvendigheden og skaber et samlingspunkt i byen.
Foto: Claus Hansen

Lolland

Ny forplads indviet skulder ved skulder

Den nye forplads på banegårdspladsen i Maribo skal øge fællesskabet og tilgængeligheden.
05. december 2019 kl. 20:00 Af Birgitta Andersen

Annonce

MARIBO - Vi er gode til at stå sammen i Maribo!

Med de ord klippede formand for teknikudvalget i Lolland Kommune, Gert Mortensen (S), snoren og indviede den nye forplads på banegårdspladsen - i forening med Museum Lolland-Falsters formand Michael Fagerlund og samtlige fremmødte.

Hr. Mortensen orkestrerede en større folkebevægelse, da han fik alle til at komme helt tæt på og stå med højre hånd på sidemandens skulder. På den måde var alle med til at åbne forpladsen i fællesskab.

For forpladsen er for alle. Ønsket var at skabe bedre tilgængelighed til museum og turistformidling og samtidig skabe et levende byrum, der indbød til ophold.

Allerede nu er sidstnævnte opfyldt. Både unge og ældre har indtaget forpladsens bænke på de mange niveauer, når de venter på bus eller tog.

Planen var oprindeligt, at områdefornyelsen skulle drives om to akser i byen - og byskoven ved banegårdspladsen skulle være center på kulturaksen.

- De store tanker blev aldrig gennemført. Vi må erkende, at ting tager tid, penge og politisk vilje at gennemføre. Men af og til må man også erkende, at det er de små skridt, og ikke de store, forkromede tanker, der gør forskellen. Og i dag tager vi en stor hapser af områdefornyelsen, sagde formand for Museum Lolland-Falster, Michael Fagerlund i sin tale.

Han glædede sig også over, at forpladsen passer så fint ind i både banegårdspladsens øvrige design og områdefornyelsens øvrige projekter.

Teknikudvalgsformand Gert Mortensen glædede sig over, at handicappede og gangbesværede kan komme ind via rampen.

- Bedre tilgængelighed til museet og turistbureauet er noget, Handicaprådet længe har kæmpet for. Nu kan alle komme ind, og det er et meget stort plus, sagde han.

Gunnar Frederiksen fra Handicaprådet var den første, der rullede over dørtærsklen til Stiftsmuseet.

- Det er noget nemmere end at tage trapperne, grinede han.

Formand Merete Sørensen glædede sig over rampen, men havde endnu et ønske på ønskelisten.

- Vi kunne godt tænke os at få hele bygningen med, så man ikke bare kan komme ind i stueetagen, men også i resten af museet. Men det er et rigtig dyrt projekt, sagde hun og foreslog, at man i mellemtiden kan have små film fra udstillingerne på museet til at køre i stueetagen.


Mariteket skrinlagt

Den idé er direktør for Museum Lolland-Falster Ulla Schaltz også lun på. Hun glæder sig over samarbejdet med Handicaprådet.

- Problemet er, at museet bor i huse, der er bygget uden tanke på handicaptilgængelighed. Stiftsmuseet er bygget i mange niveauer. Dengang skulle man klatre op og ned ad trapperne og mødes af ærefrygt over al den finkultur, der mødte en på vejen. Men det er meget upraktisk indrettet med nutidens krav om tilgængelighed, siger hun.

Drømmen om at ombygge Stiftsmuseet til et Maritek, der skulle samle museum, arkiv og bibliotek i Maribo er endeligt skrinlagt. Så nu er drømmen at få yderligere tilgængelighed på alle niveauer, og for alle slags handicap.

- Det er en stor drøm ... men det er også en dyr drøm. Det her er et rigtig godt første skridt, siger Ulla Schaltz.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JENS CHRISTENSEN

Rygepolitik 25. januar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

AF: LEIF A. JENSEN

Når der penge i at snakke… 19. januar 2020 kl. 00.37

Annonce