Annonce
Lolland

Ny røffel til kommunen i brev-sag

Ankestyrelsen slår fast, at Lolland Kommune ikke havde lov til via e-Boks at udsende en opfordring til at bakke op om Fibias internetplaner på Sydlolland. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal nu se på, om det skal have konsekvenser for kommunen. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Det var i strid med reglerne, da Lolland Kommune udsendte reklame for Fibia, fastslår Ankestyrelsen.

LOLLAND Et kommunalt brev fra 2018 fører nu igen til kritik. Denne gang er det Ankestyrelsen, der er på banen i sagen om brevet, som Lolland Kommune i november 2018 via e-Boks sendte til omkring 4.900 husstande og virksomheder på Sydlolland.

I brevet opfordrede kommunen til at støtte Fibias planer om at levere fibernet til Rødby-Holeby-området, men det faldt flere for brystet, at kommunen på den måde markedsførte Fibias projekt. Det gjaldt blandt andet Holeby Antennelaug, Stofa, Skywire og Lollandsnet, der alle havde konkurrerende tilbud om hurtigt internet.

Teleanalytiker John Strand klagede til Digitaliseringsstyrelsen over udsendelsen af brevet, som han fandt var misbrug af e-Boks, og balladen fik Lolland Kommune til selv at bede Forbrugerombudsmanden om at se på sagen. Også Stofa klagede til Digitaliseringsstyrelsen, Forbrugerombudsmanden og Ankestyrelsen, fordi brevet var kommunal støtte til Fibia og medførte ulige konkurrence, da kommunen med brevet markedsførte en af Stofas konkurrenter.

For et år siden konstaterede Forbrugerombudsmanden, at brevet brød med markedsføringsloven, og det kom til at koste Fibia en bøde på 100 kroner pr. brev. Da også et par andre kommuner havde udsendt lignende breve, løb bøden op i knap en million kroner. Forbrugerombudsmanden ville dog ikke straffe kommunen, da den havde handlet ud fra et samfundsmæssigt hensyn og ikke selv var en erhvervsdrivende, der ville få gavn af markedsføringen.

Det var støtte til Fibia

Men nu er Ankestyrelsen altså kommet med sin vurdering af sagen, og her er der kritik af Lolland Kommune - og af Syddjurs Kommune, som havde udsendt et lignende brev.

"Det er Ankestyrelsens vurdering, at Syddjurs og Lolland kommuners omtale af Fibia i forbindelse med udsendelse af breve om tilmelding til konkrete projekter om højhastighedsinternet udgør støtte til Fibia, fordi kommunerne har overtaget naturlige produktionsomkostninger fra Fibia i form af udgifter til markedsføring. Det er derudover vores vurdering, at kommunerne ikke med hjemmel i kommunalfuldmagtsreglerne kunne sende de pågældende breve ud og herved yde støtte til den private virksomhed Fibia."

Lolland Kommune havde ellers i en udtalelse til styrelsen afvist, at den havde en intention om at markedsføre Fibia.

"Brevet var alene ment som en opfordring til at tage stilling til fiber-udrulningen i området, uanset hvilket selskab der står bag, og Lolland Kommune har intet økonomisk mellemværende / afhængighedsforhold med Fibia", understregede kommunen og tilføjede, at det altid er en grundig overvejelse værd, hvilke spørgsmål og initiativer kommunen skal bakke op om.

"I spørgsmålet om forbedring af dataforbindelserne samt udbredning af hurtigt internet i Lolland Kommune har prioriteringen igennem de sidste år dog været klar. Det bakker vi fuldtonet op om med de ressourcer, som vi har til rådighed, og uanset selskab. Derfor opfordrede vi i brevet også til, at man bakker op om alle forsyningsselskabernes projekter, uanset at den konkrete anledning er Fibias projekt omkring Rødby og Holeby. Af samme årsag har vi fra kommunens side de sidste år for eksempel også gerne stillet op til lokale borgermøder, når der har skulle skabes opbakning til lokale initiativer. Vi har selv holdt borgermøder om statens bredbåndspulje, og vi har efter bedste evne rådgivet de borgere, som har henvendt sig til kommunen om spørgsmålet."

Kommunen bemærkede også, at den på sin hjemmeside nævner flere andre udbydere.

Følgende myndigheder har set på sagen:
o Digitaliseringsstyrelsen
o Forbrugerombudsmanden
o Ankestyrelsen
o Konkurrrence- og Forbrugerstyrelsen
o Energistyrelsen
o Erhvervsstyrelsen
o Erhvervsministeriet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremhævede Fibia

Men Ankestyrelsen underkender altså kommunens forklaring og lægger blandt andet vægt på, "at informationen, for så vidt angår projektet i Lolland Kommune, efter vores opfattelse har karakter af en fremhævelse af Fibia frem for andre potentielle leverandører af højhastighedsinternet."

Og Ankestyrelsen sender derfor sagen videre til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, så den kan vurdere, om sagen giver anledning til foranstaltninger. Det kan ske i henhold til konkurrencelovens paragraf 11 a, som lyder:

"Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan udstede påbud om, at støtte, der er ydet ved hjælp af offentlige midler til fordel for bestemte former for erhvervsvirksomhed, skal bringes til ophør eller skal tilbagebetales."

Sagen, der ellers allerede har verseret i flere år, er altså ikke slut endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Var meget fortørnede

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) understreger, at kommunen handlede i god tro.

- Vi ville ikke holde nogen ude, men bare have den bedste netdækning for Lollands borgere. Det har været i en god mening, men regler skal overholdes, og nu afventer vi, hvad Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen siger.

Hos Holeby Antennelaug er formand Kurt Jørgensen tilfreds med Ankestyrelsens afgørelse.

- Vi var meget fortørnede, da det skete. De kunne sagtens have reddet situationen ved at udsende et nyt brev og nævne os andre. Men det ville de ikke, og det var vi meget forundrede over, for det havde da været nemt. Nu glæder vi os over, at vi havde ret. Og så håber vi, at kommunen og borgmesteren og dens folk lærer at tænke over, hvornår man reklamerer og ikke reklamerer. Det er det, vi kan bruge afgørelsen til, siger han og tilføjer, at det heldigvis er minimalt, hvad antennelauget har mistet af kunder til Fibia.

  • Ankestyrelsen slår fast, at Lolland Kommune ikke havde lov til via e-Boks at udsende en opfordring til at bakke op om Fibias internetplaner på Sydlolland. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal nu se på, om det skal have konsekvenser for kommunen. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Annonce
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Annonce
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret