cookie-og-privatlivspolitik
Illustration af et nyt ideoplæg fra Hofor til opstilling af vindmøller i Bogø Inddæmning, offentliggjort som bilag til dagsordenen for udvalgsmødet i teknisk udvalg 4. december. Oplægget blev imidlertid afvist af teknisk udvalg i Lolland Kommune.

3

Billeder

Illustration af et nyt ideoplæg fra Hofor til opstilling af vindmøller i Bogø Inddæmning, offentliggjort som bilag til dagsordenen for udvalgsmødet i teknisk udvalg 4. december. Oplægget blev imidlertid afvist af teknisk udvalg i Lolland Kommune.

Lolland

Nyt ideoplæg til vindmøller bremset

Et enigt teknisk udvalg har afvist at sende nyt ideoplæg til vindmøller i offentlig høring.
08. december 2019 kl. 15:32 Af Rikke Folm Berg

Annonce

VESTENSKOV Hofor har sammen med tre lodsejere ansøgt om at opstille ni vindmøller i Bogø Inddæmning. Og allerede mens de endnu blot er røde prikker, som bliver placeret og omplaceret på et kort, er der blæst om de ni vindmøller.

Så meget, at hele to ideoplæg - til opstilling af vindmøller i kommunens udlagte vindmølleområde 360-T11 - i løbet af 2019 er blevet lagt ned. Det er kommet frem i hælene på det seneste møde 4. december i teknisk udvalg i Lolland Kommune.


Reaktion på kritik

Det første ideoplæg til opstilling af møllerne, kaldet "Ideoplæg til vindmøller i Bogø Inddæming", blev sendt i offentlig høring tilbage i februar og blev, som tidligere omtalt i Folketidende, mødt med bekymring og kritik af lokale borgere, lokalt erhvervsliv, lokale turistaktører, Danmarks Naturfredningsforening og Miljøstyrelsen i 22 krasse høringssvar.

Det har nu fået Hofor til at komme med et andet og nyt ideoplæg kaldet "Nyt ideoplæg til vindmøller i Bogø Inddæmning". Begrundelsen for det lyder:

"I forbindelse med miljøundersøgelser for projektet er det vurderet, blandt andet for at imødekomme forskellige indsigelser, at det vil være hensigtsmæssigt at opstille vindmøllerne på en anden måde."

"Derfor sendes projektet i fornyet idefase, så borgere og interessenter endnu engang kan få mulighed for at komme med ideer."

Af årsager angives: Længere afstand til fuglebeskyttelsesområdet i Nakskov Fjord, hensynet til flagermuseaktivitet og færre vindmøller tæt på Langøvej.


Udvalgte afviste oplæg

Teknik- og miljømyndigheden i Lolland Kommune havde foreslået teknisk udvalg at sende det nye ideoplæg i offentlig høring. Men det valgte politikerne i udvalget at afvise.

- Vi har besluttet at udsætte sagen og meddele opstiller, at vi ikke ønsker at sende "Nyt Ideoplæg til vindmøller ved Bogø Inddæmning" i offentlig høring, fortæller formanden for teknisk udvalg Gert Mortensen (S).

Afvisningen skyldes to forhold omkring den valgte placering i det udlagte vindmølleområde.

- Vores melding til opstiller er, at vi ikke ønsker møller på nordsiden af Langøvej. Vi ønsker dem ikke tæt på vandet og tæt på vejen, siger formanden.

Dertil kommer den buede formation, som udvalget ikke bryder sig om.

- Vi ønsker en lige linje af hensyn til det visuelle. I Rødby Fjord er der bøjning på den ene række. Det ser lidt specielt ud, og det ønsker vi ikke at gentage, siger Gert Mortensen.

Endelig ønsker politikerne i teknisk udvalg, at de ni mindre og ældre møller, der som forudsætning skal nedtages i sammenhæng med rejsningen af de ni nye og større, skal findes i nærområdet. Ligesom det i øvrigt fremgik af det første ideoplæg, hvor der stod:

"Indenfor det eksisterende vindmølleområde findes syv eksisterende møller. Der står fire møller i den sydvestlige del af området og tre møller i den østlige del. Disse syv møller forudsættes nedtaget i forbindelse med realiseringen ..."

Det er i det andet ideoplæg blevet til:

"Ved opstilling af ni nye møller nedtages tilsvarende ni gamle vindmøller."

Og det dur ikke, påpeger formanden, som også understreger, at det er et enigt udvalg, der står bag beslutningen om at afvise det nye ideoplæg. Det betyder, at nej'et kommer fra både Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Din Stemme i Lolland Kommune.

Men der var måske også noget andet, som kunne have bekymret - i hvert fald de lokale boligejere nær vindmølleområdet.

Der er nemlig forskel på, hvor mange beboelser indenfor 600 til 1.000 meter, der stod til at blive berørt i henholdsvis det første og det andet ideoplæg. Hvor det første stod til at berøre 10 ejendomme, gjalt det 10-15 ejendomme i det andet, "afhængig af vindmøllernes endelige placering". Fra ideoplæg til ideoplæg risikerer lokale boligejere altså at falde ud af tilbuddet om opkøb, mens andre pludselig kan se sig indbefattet. Som flere lokale tidligere har givet udtryk for i Folketidende, er det en svær uvished at leve med.

Det var dog ikke det hensyn, der fik teknisk udvalg til at træde på bremsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce