Annonce
Lolland

Også mølleklage fra DN

Formanden for DN Lolland, Ole Westerholt, ved vindmøller nær hans ejendom ved Gerringe. Foto: Anders Knudsen/ Arkiv

Overhovedet ikke skelet til høringssvarene om Bogøvindmøllerne.

BOGØ INDDÆMNING - I tidens løb har vi lavet talrige høringssvar på Bogømøllerne, lyder det fra formanden for DN Lolland, Ole Westerholt Jørgensen, og nu har Danmark Naturfredningsforenings lokalforening også klaget til Planklagenævnet over flertallet i Lolland Byråds vedtagelse af lokalplanen, der giver mulighed for at rejse møllerne.

Spil for galleriet

- I starten var det ganske få møller i en enkelt række, så blev der over tid flere møller, og det med at hæve antallet til 10 - og så tilbyde at trække to tilbage - er et usympatisk spil for galleriet, lyder det fra formanden.

- Det kan slås fast med syvtommersøm, at der aldrig er blevet skelet til høringssvar. Det er tankevækkende, at blandt de 43 høringssvar i sidste runde var der et fra de tre lodsejere, som ønskede en ændring i vejadgangen. Deres ønske blev imødekommet 100 procent.

- Hvis vi lige ser bort fra et par sene tilføjelser til visualiseringer fra fjorden, er der ikke taget hensyn til ét eneste høringssvar, og disse sene visualiseringer viser med al tydelighed, hvad den rodede opstilling gør ved vores smukke landskab på og ved Nakskov Fjord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Må skade landskabet

- Ikke desto mindre lyder kommunens kommentar: "skader ikke i betænkelig grad landskabsoplevelsen". Så et byråd må faktisk godt skade vores fælles landskab, påpeger DN-formanden.

I klagen skriver DN Lolland da også, at projektets visualiseringer har været mangelfulde fra start. Sent i processen for byrådets vedtagelse kom supplerende visualiseringer, blandt andet fra fjordsiden:

"Heraf fremgår tydeligt at opstillingsmønstret med to parallelle rækker resulterer i en meget rodet og forstyrrende indpasning i landskabet. Der er overhovedet ikke tale om et let opfatteligt, geometrisk opstillingsmønster, som ellers er krav i nationale og kommunale retningslinjer om mølleparkers opstilling. Undtagelser og dispensationer herfra skal være undersøgt og fundet uproblematiske. Det er efter DN's opfattelse ikke sket og afgøres med den hyppigt anvendte "Lolland Kommune vurderer ikke ....". Den vending figurerer mere end 200 gange i det samlede materiale forud for byrådets endelige vedtagelse.

I Lolland Kommunes stort anlagte landskabsanalyse fra 2014 karakteriseres hele Nakskov Fjord og lavbundsarealerne i Bogø Inddæmningen som meget sårbare for bebyggelser og tekniske anlæg. Det er for DN Lolland ubegribeligt, at endnu et af vore største lavbunds-naturrum skal annekteres med opstilling af dobbeltrækket vindmøllepark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overholder ikke krav

Det har været fremført i utallige høringssvar, at den anbefalede afstand til de to nabovindmølleparker ved Saunsø og Kappel ikke overholder kravet om 28 gange møllehøjde. Det er ligeledes ubegribeligt, at møllerne placeres med indbyrdes forskellige afstande, hvilket er med til at forstærke opfattelsen af en rodet opstilling.

Aktuelt og mange år frem er der slet ikke efterspørgsel på mere Vedvarende Energi i vores område. Enkelte vindmøller og de solceller som er under opførelse i 2021 har underskrevet klausuler om at acceptere manglende aftag af strøm i korte perioder, idet Lolland Kommune allerede frembringer syv gange mere elektricitet end kommunens eget forbrug af el," skriver DN Lolland videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere arter presses

Om fugledrab og forstyrrelser skriver lokalafdelingen, at med kun få hundrede meter til det store Natura 2000-område på Nakskov Fjord er det indlysende, at der vil opstå et antal fugledrab ved kollision mellem fugle og møllevinger.

Men DN Lollands bekymringer går i langt højere grad på forstyrrelsen af et langt højere antal arter, end der er undersøgt forud for opstillingen:

"Der er jo grund til, at mange fugle har haft Bogø Inddæmningen som deres foretrukne opholdsareal. Der er fred og ro, føde og nærhed til Nakskov Fjord. Mange af disse arter presses nu til andre arealer på Vestlolland, hvor vilkårene for fuglene er langt mindre gunstige.

Det har ikke den store værdi, at tre lodsejere har indgået aftale om at nedpløje roerester umiddelbart efter roehøst. Svaner og gæs skal nu flyve lidt længere for at finde egnede arealer til at søge føde og vil blive mødt af andre skræmmemekanismer fra andre jordbrugere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stressende at være fugl

For alle fuglearter gælder, at den sjældent sete opstilling i to parallelle rækker giver et stort forstyrrelsesrum mellem møllerækkerne. Det må være meget stressende for enhver fugl at være kommet ind i dette rum. Et forhold, som DN forgæves har bedt om analyse af ved høringen. Egentlige fugledrab ved vingekollision er selvfølgelig alvorlige, men vindmølleprojektets påvirkning af bestandene gennem forstyrrelser vil være langt værre.

Danmark er ansvarlig for ynglefugle, men så sandelig også for de store vinterforekomster af svaner og gæs som benytter Nakskov Fjord og Vestlolland som vinterophold."

Om den landskabelige påvirkning af opstilling af de otte, mulige vindmøller skriver DN Lolland videre, at det er meget problematisk på Bogø Inddæmningen med dens nærhed til det meget store Natura 2000-område på Nakskov Fjord. Samlet udgør naturrummet 80 til 90 kvadratmeter fladt område mellem Nakskov by og krumodden Albuen.

  • Formanden for DN Lolland, Ole Westerholt, ved vindmøller nær hans ejendom ved Gerringe. Foto: Anders Knudsen/ Arkiv
Annonce
Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Annonce
Annonce
112

Dødsulykke i Nakskov: Gravemaskine klemte mand

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Annonce
Annonce
112

Voldstrio smadrede løs på hinanden: Lidt efter ventede flere tæsk

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Lokal nyt

Efter 28 år: Henrik må lukke sit livsværk

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder