cookie-og-privatlivspolitik
Transformatorstationen på Nebbelundevej i Rødby skal udvides. Det har Dan Jørgensen (S) nu givet tilladelse til.

2

Billeder

Transformatorstationen på Nebbelundevej i Rødby skal udvides. Det har Dan Jørgensen (S) nu givet tilladelse til.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Opgradering af elnettet godkendt af ministeren

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har sagt god for investeringer på 400 millioner kroner på Lolland.
08. juni 2021 kl. 13:50 Af David Arnholm

SYDLOLLAND "Jeg skal hermed orientere udvalget om, at jeg dags dato har godkendt to ansøgninger fra Energinet om tilladelse til at gennemføre to transmissionsnet-projekter på Lolland".

Sådan skrev klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i torsdags til Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg. Og det er et par enorme 132 kilovolt højspændings-projekter, han har godkendt. Det ene beløber sig således til 176 millioner kroner, mens det andet koster 222 millioner kroner.

Det første projekt omfatter en flytning og udvidelse af en transformatorstation ved Rødby, etableringen af en ny tranformatorstation ved Gloslunde og en nedgravet kabelforbindelse imellem den nye transformatorstation i Gloslunde og en ved Nakskov.

Den opgradering - der skal betales ved, at nettariffen stiger med 0,01408 øre per kilowatttime - skal gøre det muligt at håndtere den megen elektricitet, der produceres af solceller og vindmøller på Sydlolland og skal kunne ledes til blandt andet København.

Energinet, som står for projekterne, har været i dialog med Cerius og en række udviklere og forventer på den baggrund, at der etableres cirka 390 megawatt nye sol- og vindanlæg på Lolland inden for de næste to-fem år. Nogle af disse vindmølle- og solcelle-projekter er endnu kun på planlægningsstadiet, og det giver, noterer ministeriet, en risiko for, at de ikke realiseres som forventet. Men ikke desto mindre går man altså nu i gang med den opgradering, der skal gøre projekterne mulige.

Annonce

Efter planen skal udvidelsen i Rødby være færdig i februar 2024, mens den nye station i Gloslunde og ledningen fra Gloslunde til Nakskov skal være på plads i maj 2025, hvorefter hele projektet kan afsluttes i august 2025.


Betales af Femern A/S

Det andet projekt omfatter etableringen af en ny transformatorstation ved Rødbyhavn og to nedgravede kabelforbindelser fra den til transformatorstationerne i henholdsvis Rødby (6,5 kilometer) og Gloslunde (13,5 kilometer).

Det projekt skal sikre Femernforbindelsens adgang til det kollektive elforsyningsnet. Det skal blandt andet sikre strøm til de eltog, der skal køre gennem tunnelen, og til udluftningen og belysningen, og dette projekt skal derfor betales af Femern A/S. Projektet vil derfor ikke på samme måde som det første påvirke elprisen.

Efter planen skal dette projekt være afsluttet 3. juni 2025, og Femern A/S er i gang med et udbud, der afklarer, hvem der skal løse opgaven. Fristen for at lægge billet ind på opgaven er udløbet, og Femern A/S forventer snart at kunne melde ud, hvem der er blevet prækvalificeret.

For begge de to tilladelser fra ministeren gælder, at der er fire ugers klagefrist.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE