cookie-og-privatlivspolitik
1960'erne og -70'erne har ikke eksisteret forgæves hos Skrammelpusheren. Picnic-hjørnet lyser op og er et populært indslag - især hos de unge.

43

Billeder

1960'erne og -70'erne har ikke eksisteret forgæves hos Skrammelpusheren. Picnic-hjørnet lyser op og er et populært indslag - især hos de unge.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

På tidsrejse med ting-finderen og dimsedamen

Skrammelpusheren i Stokkemarke er lige dele retrobutik og museum.
26. september 2021 kl. 21:59 Af Birgitta Andersen

STOKKEMARKE Man skal næsten have et kort med et stort X på for at finde vej til "Skrammelpusheren" i Stokkemarke.

Retrobutikken ligger godt gemt inde bag andre huse på Vestre Landevej 314. Men for de, der finder den, åbenbares en nostalgisk tidsmaskine, der kan tage dem tilbage til en mere ukompliceret tid.

De mange udbrud: "Aiii, se her!", "Nej hvor sjovt, sådan en havde vi, da jeg var barn!" og "Gud, findes de stadig?!" trækker på smilebåndene hos indehaver Nicolaj Lauridsen og butiksansvarlig Lene Taul - eller "Tingfinderen" og "Dimsedamen", som de grinende kalder sig selv.

- Noget af det, der driver værket, er folks reaktion, når de går rundt her. Vi ser os selv som historieformidlere, fortæller Nicolaj Lauridsen.

Han er den, der som tingfinder kommer "hjem" til butikken med kasser, trailere og lastvogne fyldt med gode sager. Tingene finder han blandt andet ved at købe dødsboer.

Annonce

- Vi tager ud og tømmer - også dem, hvor der ligger affald helt op til loftet. Så vi ser også en del skyggesider, siger han.

- Men vi er nødt til at gå igennem det hele. For vi ved, at der kan gemme sig store skatte nederst i bunkerne, siger Lene Taul.

Andre og mere kuriøse ting findes i udlandet.

- Det er jo som at gå på skattejagt. Mine ferier er altid kombineret med at finde ting, fortæller Nicolaj.

Når han kommer kørende med endnu et læs, skal Lene "Dimsedame" så pakke ud, vaske af og finde plads i butikken. Og det kan godt være en udfordring med "blot" 2.000 kvadratmeter lager fordelt på to haller. Så ude bagved står flere lastbiltrailere fyldt med gode sager, som bare venter på at komme ind.

Annonce

- Det er svært for mig at følge med ham, erkender Lene, der også selv er samler med en særlig svaghed for retrotøj.

- Nicolaj kontaktede mig en dag og spurgte, om ikke jeg kunne tænke mig at hjælpe til her i butikken. Og det er bare et drømmejob i paradis for mig, siger Lene, der har arbejdet hos Skrammelpusheren i halvandet år.

Mange af varerne sælges over nettet på Facebook og Instagram. Men de smarte retrobutikker i København har også fået øjnene op for butikken i Stokkemarke.

- De siger ofte: "Åh, hvor er I billige! Hvor er I dumme, at I ikke tager mere for det". Men den dag, vi laver det her for ussel mammon, stænger vi porten. Det betyder mere for os, at fru Hansen kommer ind og finder lige det, hun har drømt om, end at der kommer smarte folk, som bare skal tjene penge, siger Nicolaj Lauridsen.

- Jeg ved det godt ... den indstilling kan sende mig på fattiggården en dag, smiler han.

Annonce

- Men så har vi da haft det sjovt i mellemtiden, griner Lene tilbage.

Skrammelpusheren har åbent hver lørdag fra klokken 11 til 15.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

AF: JOHN WENNERWALD

Dronning over alle 03. oktober 2021 kl. 22.46

AF: TOM AHLQVIST

Ældres forhold. 30. september 2021 kl. 16.06

Annonce

ANNONCE