cookie-og-privatlivspolitik
14.661 pædagoger, der arbejder i daginstitutioner, har deltaget i vilkårsundersøgelsen. Her tilfældigt udvalgt foto fra Gaia i Nakskov.
14.661 pædagoger, der arbejder i daginstitutioner, har deltaget i vilkårsundersøgelsen. Her tilfældigt udvalgt foto fra Gaia i Nakskov.
Foto: Jan Knudsen/arkiv

Lolland

Pædagoger står alene med børnene

I Lolland Kommune står 67 procent af pædagogerne dagligt alene med børnene, viser undersøgelse.
25. oktober 2021 kl. 10:47 Af Rikke Folm Berg

LOLLAND Knap tre ud af fire pædagoger oplever dagligt at stå alene med den samlede børnegruppe i institutionen. På landsplan ligger det nøjagtige tal på 68 procent, i Lolland Kommune på 67 procent. Det viser en ny vilkårsundersøgelse, som pædagogernes fagforening, BUPL, offentliggjorde tirsdag.

Dertil kommer, at det antal børn, som pædagogerne stod alene med, ligger ganske højt. I vuggestuer i Lolland Kommune stod pædagogerne alene med ni børn, hvilket skal holdes op imod, at det er blevet politisk bestemt, at alle kommuner i 2024 skal leve op til, at der maksimalt skal være tre børn pr. pædagogisk ansat. I børnehaver i Lolland Kommune stod pædagoger alene med 16,8 børn, hvor kravet i 2024 lyder på seks børn pr. pædagogisk ansat.

Pædagogerne stod altså dagligt med væsentlig flere børn, end hvad kravet er, når minimumsnormeringerne er fuldt indfaset i 2024.

Det skal dog bemærkes, at det ikke nødvendigvis drejer sig om hele dage, men at det sker dagligt.

Tallene bekymrer formanden for BUPL.

Annonce

- Det siger sig selv, at det går hårdt ud over kvaliteten. Det bliver ofte brandslukning, når man alene har ansvaret for alt for store børnegrupper, siger formand Elisa Rimpler.

Ifølge hende er konsekvensen, at pædagogerne bliver stressede og fortravlede, hvilket smitter skidt af på børnene.

BUPL kommer med undersøgelsen, netop som flere kommuner har brystet sig af at være i mål med minimumsnormeringerne. Blandt andet på baggrund af den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.

Ifølge den faldt antallet af børn pr. pædagogisk ansat på landsplan fra 2019 til 2020. Det gjaldt også i Lolland Kommune, hvor antallet faldt fra 5,1 til 4,9 for de 0-2 årige og fra 5,1 til 4,9 for de 3-5 årige, hvilket endda placerer Lolland Kommune bedre end landsgennemsnittet, når det gælder antallet af voksne til at tage sig af børnene i dagtilbud. Det fremgår af nicheportalen NB-Økonomi.

Men pædagogerne beretter altså selv om en helt anden virkelighed.

Annonce

- Danmarks Statistiks opgørelsesmetode siger ingenting om virkeligheden, siger Elisa Rimpler.

Hun mener, at normeringer bør følges i børnehøjde.

Ifølge NB-Økonomi er der også et vigtigt forbehold at tage i forhold til faldet i antallet af børn pr. pædagogisk ansat. Det gælder især corona-effekten i 2020, hvor kommunerne midlertidigt ansatte ekstra medhjælpere til corona-relaterede opgaver.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE