cookie-og-privatlivspolitik
Sådan kunne et overfladenært depot til atomaffald komme til at se ud. Billedet viser et tværsnit af et depot med en bund af armeret beton og flere membraner udenom. Arkivfoto
Foto: Cowi

Lolland

Placering af atomaffald har stadig lange udsigter

Først om et års tid ventes Geus at komme med de første anbefalinger.
26. februar 2020 kl. 06:31 Af David Arnholm

Annonce

LOLLAND Det er fortsat et åbent spørgsmål, om Lolland på ny kan komme i spil som en mulig modtager af Danmarks atomaffald fra forskningscenter Risø.

I maj 2018 besluttede Folketinget enstemmigt, at der skal findes en langsigtet løsning, og i den forbindelse er der sat penge af til, at Geus - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - i løbet af en femårig periode kan lave undersøgelser og komme med anbefalinger til en mulig placering af en modtagestation og et slutdepot i 500 meters dybde.

Geus har tidligere set på muligheden for at lave et depot i 100 meters dybde, men nu er Geus så ved at kortlægge den danske undergrund i 500 meters dybde - først og fremmest ved at gennemgå eksisterende rapporter og optegnelser.

- Vi er ved at afslutte en række faglige rapporter, og når de er afsluttet i løbet af foråret, skal vi se på resultaterne og udarbejde computermodeller for at vurdere, hvilke områder der er bedst egnet, fortæller projektleder Helle Midtgaard.

Herefter vil Geus skulle ud at bore i jorden.

- I løbet af et års tid eller måske lidt længere vil vi meget gerne have, man bliver enige om, hvor vi skal lave vores detailundersøgelser, siger projektlederen.

Hun forklarer, at Geus måske vil pege på 10 steder i landet, hvor det geologisk vil give mening at anlægge depotet. Herefter bliver det så op til Uddannelses- og Forskningsministeriet at lave aftaler med to kommuner, hvor Geus vil skulle ud at bore og lave detailundersøgelser.

Tidligere har Geus haft kig på blandt andet Rødby og Søllested, men om de også egner sig, når man skal endnu længere ned i undergrunden, vil altså først vise sig senere.

Folketinget har i øvrigt besluttet, at slutdepotet skal tages i brug senest i år 2073.


- I løbet af et års tid vil vi meget gerne have, man bliver enige om, hvor vi skal lave vores detailundersøgelser. Projektleder Helle Midtgaard, Geus

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce