Annonce
Lolland

Planklagenævnet siger nej til nyt hotel på havnen

Det er ok at opføre en 41 meter høj bygning, men kommunen kan ikke bare dispensere fra lokalplanen og tillade, at bygningen bruges til hotel. Foto: Bach Gruppen

Hugo Hansen fra Rødbyhavn Bådeværft har fået medhold i væsentlig pointe i klage over kommunens dispensation til Bach Gruppens plan.

RØDBYHAVN Bach Gruppens plan om at bygge et seks-etagers hotel med 200 værelser på erhvervshavnen i Rødbyhavn er rendt ind i problemer. Planklagenævnet har nemlig ophævet kommunens afgørelse fra februar om, at byggeriet kan anvendes til hotel.

Den dispensation, kommunen gav dengang, er ellers indenfor skiven, fastslår nævnet, som blandt andet siger god for, at der må bygges 41 meter i højden, selvom lokalplanen for området har et loft på 25 meter.

Lokalplanens bestemmelser om højden på byggerier er nemlig ikke en del af planens principper, og der er ikke henvist til bestemmelsen i lokalplanens formålsbestemmelse.

Sådan var det planen, at det nye byggeri skulle se ud set fra bådeværftet og mod syd. Det er kun bygningen til venstre, der har været i spil indtil videre. Foto: Bach Gruppen

Hotel er ikke liberalt erhverv

Men når det gælder, hvad byggeriet må anvendes til, ser det anderledes ud.

Lokalplanen tillader bygninger, der anvendes til blandt andet havnerelateret liberalt erhverv og administration. Men selvom Planklagenævnet fastslår, at planloven ikke indeholder en definition af begrebet liberalt erhverv, finder det ikke, "at anvendelsen af bygningen til hotel er en anvendelse, som ligger meget tæt på den umiddelbart tilladte anvendelse af området".

Planklagenævnet opfatter nemlig liberalt erhverv som "selvstændige, ofte rådgivende virksomheder, som ikke producerer et produkt eller sælger varer. Der er tale om selvstændige, der sælger tjenesteydelser, for eksempel advokater, praktiserende læger, ejendomsmæglere, revisorer eller arkitekter".

Derfor er kommunens tolkning af, at lokalplanen kan omfatte et hotel, underkendt. Hvis byggeriet skal anvendes til det formål, skal kommunen derfor først vedtage en ny lokalplan.

Bach Gruppens plan er i øvrigt, at en del af bygningen skulle lejes af kommunen og bruges til at huse den del af teknik- og miljømyndigheden, der arbejder med Femern-forbindelsen. Og det er okay, vurderer Planklagenævnet, da det falder ind under definitionen på "havnerelateret administrationsbyggeri".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilfreds klager

Hugo Hansen og Rødbyhavn Bådeværft havde i øvrigt også klaget over, at byggeriet ville stride mod bestemmelserne om kystnærhedszonen. Men den del af klagen blev afvist, for det skulle der være klaget over, da lokalplanen blev vedtaget i 2011.

Hugo Hansen er dog godt tilfreds med at have fået ret i, at kommunen ikke med den nuværende lokalplan kunne tillade et hotelbyggeri på havnen.

- Jamen dog! Det var dejligt! udbryder han, da Folketidende fortæller ham om afgørelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En sag for nyt byråd

Planklagenævnets afgørelse er dog ikke nødvendigvis et dødsstød til projektet, for kommunen har mulighed for at lave en ny lokalplan. Og det vil kommunen formentlig gøre, skønner formanden for teknsk udvalg, Leif Utermöhl (S) - der dog påpeger, at det ikke bliver med ham for bordenden.

- Det bliver jo det nye byråd, der skal tage sig af det, men de skal vel bare lave en ny lokalplan. Så må teknisk udvalg i arbejdstøjet og se, om det stadig er det, man vil, eller om man har nye idéer. Så skal teknisk forvaltning i gang igen, og så skal vi korrigere, hvis der er en fejl i det, vi har lavet. Men det skal jeg ikke træffe afgørelse om på det nye byråds vegne, siger Leif Utermöhl, der ikke fik stemmer nok til at blive i byrådet efter årsskiftet.

Folketidende har bedt om en kommentar fra Bach Gruppen, men fra kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese, der håndterer henvendelser fra pressen til Bach Gruppen, lyder det, at det ikke kunne nås inden avisens deadline.

  • Det er ok at opføre en 41 meter høj bygning, men kommunen kan ikke bare dispensere fra lokalplanen og tillade, at bygningen bruges til hotel. Foto: Bach Gruppen
  • Sådan var det planen, at det nye byggeri skulle se ud set fra bådeværftet og mod syd. Det er kun bygningen til venstre, der har været i spil indtil videre. Foto: Bach Gruppen
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Annonce
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem