cookie-og-privatlivspolitik
Steens Planteskole er en rigtig familievirksomhed. De samles også uden for planteskolen. Men der går altid lidt blomstersnak i familiehyggen.

3

Billeder

Steens Planteskole er en rigtig familievirksomhed. De samles også uden for planteskolen. Men der går altid lidt blomstersnak i familiehyggen.
Foto: Anders Knudsen

Lolland

Planteskole fejrer 50-års jubilæum

En kartoffel blev til et have-mekka.
01. maj 2021 kl. 15:23 Af Birgitta Andersen

SØRUP I 1968 købte et ungt par huset på Vestre Landevej 127 i Sørup. Steen og Alice Madsen havde en drøm om at dyrke lidt grøntsager i haven.

Men den første læggekartoffel, der blev lagt i jorden, greb hurtigt om sig. Derfor lavede ægteparret en vejbod, hvor folk kunne købe deres grøntsager.

Vejsalget blev hurtigt til lidt mere .. og lidt mere, og i 1971 blev Steens Planteskole til. Siden har den lille vejbod vokset sig til en stor professionel familievirksomhed med syv-otte ansatte. Kunderne kommer fra hele Østdanmark.

Steen og Alice bor stadig i det lille, hvide hus, der nu er pakket godt ind i havecenter på alle sider. Planteskolen har gren for gren vokset sig større med alskens buske og træer, krydderurter, springvand, krukker, pynteting, stauder, stueplanter, flere store drivhuse og en stor afdeling for blomsterbinderi.

Staudeafdelingen ligger der, hvor nabohusets have lå engang.

Annonce

- Vi kan ikke rigtig vokse mere. Der er ikke mere jord, griner Anders Madsen.

Han og søsteren Dorthe Blumensaadt overtog for 10 år siden ejerskabet og driften af planteskolen, og søster Birthe arbejder der også. Så ingen af børnene er gået "ram forbi".

Men selv om far Steen er gået på pension, drøner han rundt og vander, flytter jord og giver gode råd.

- Vi kan jo ikke holde ham væk. Han gør alt. Vi driller ham med, at vi snart skal have søgt noget støtte til pensionistaktivering, griner Anders om faren, der er i planteskolen mellem 8 og 10 timer dagligt.

- Hvis ikke vi kunne sparre med ham hver dag, så havde vi nok været på røven, erkender Anders.

Annonce

- Det er både en fordel og en ulempe at være en familievirksomhed. Vi ser hinanden hver dag. Der skal ikke løftes mange øjenbryn, før man ved hvordan og hvorledes, siger Dorthe.

Hun har udviklet den store blomsterbinderafdeling og styrer butikken. Herfra kan hun se små konkurrencer udspille sig mellem bror Anders og far Steen ude i havecentret.

- Min far er jo hurtigt ude og vande meget tidligt, hvis der kommer frost. Af og til er det et helt lille kapløb, hvem af dem der når det først, griner hun.

- Det kan beskytte planterne mod den lille frost, hvis man vander dem grundigt, fortæller Anders.

I år er foråret usædvanligt koldt. Men 50 års forår, somre og efterår med alle tænkelige vejrlig og stor erfaring med planter i alle former og farver giver et godt fundament for planteskolen.

Annonce

- Det betyder forhåbentlig, at vi kan yde en god service og vejledning. Vi har et princip om, at alle kunder skal spørges, om de har brug for hjælp. Og gerne flere gange, siger Anders.

Årets udfordring er plantemangel.

- Vi må tage, hvad vi kan få i år. På grund af corona, Brexit og danskernes amokløb i haverne sidste sommer er markedet støvsuget. Men så er det jo godt, at man selv har pottet lidt op, så man har noget at tilbyde kunderne, siger Anders.

På den måde har hver eneste sæson sine udfordringer, der skal løses.


Ingen ny generation

Det var ikke meningen, at Dorthe og Anders skulle gå ind i familievirksomheden.

Annonce

- Man kom her for at hjælpe, og så hang man vel fast, griner Anders, der er uddannet datamatiker.

- Det var det sidste, jeg skulle. Men jeg ved ikke, hvor jeg ellers skulle være, smiler Dorthe.

Sammen har bror og søster sørget for, at der også blev et 50-års jubilæum.

- Det går godt. Vi hører fra vores kæde Home & Garden, at vi har en imponerende bredde, og vi er også lige blevet kåret til årets plantecenter, fortæller Anders stolt.

Jubilæet fejres i næste uge med masser af gode tilbud til kunderne. Men det fejres ikke i familien som sådan.

Annonce

- Vi skal pille lidt rejer sammen. Men det er bare noget, vi gør. Familien mødes et par gange om måneden, fortæller Anders.

- Mor er god til at samle os. Og vi kan godt hygge os, uden at det handler om planteskolen ... ret meget, smiler Dorthe.

Næste generation er dog ikke på vej ind i familiefirmaet, selv om både Anders og Dorthe har børn. Arbejdsuger på 70-80 timer trækker for store veksler på familielivet.

- Det får de simpelthen ikke lov til, lyder det samstemmende fra bror og søster.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE