cookie-og-privatlivspolitik
Hvis Nakskov udsættes for et højvande på 1,80 meter, vil der ske skader for tæt ved 500 millioner kroner ved denne, ene oversvømmelse. Med en skydeport fra Trælholm kan skaderne reduceres til "kun" 200 millioner.
Hvis Nakskov udsættes for et højvande på 1,80 meter, vil der ske skader for tæt ved 500 millioner kroner ved denne, ene oversvømmelse. Med en skydeport fra Trælholm kan skaderne reduceres til "kun" 200 millioner.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Politikerne går efter skydeport i havn nu

Klimasikring af Nakskov by til 200 millioner kroner.
23. juli 2021 kl. 18:10 Af Marianne Knudsen

NAKSKOV For omkring 10 år siden udpegede de danske myndigheder 10 områder i Danmark, som er særligt oversvømmelsestruede. Med på listen er Nakskov by. Siden er risikoområdet udvidet til også at dække en stor del af Sydlolland.

Ved udpegningen er der taget hensyn til antallet af personer og de ejendomsværdier, der vil blive berørt ved en stormflod, og siden er det drøftet, hvordan Nakskov kan stormflodssikres mod oversvømmelse af havvand. En form for højvandslukke i selve havneløbet har længe været svaret.

Med en bevilling på 500.000 kroner fra Østifternes fond har kommunen fået ingeniørfirmaet Rambøll og arkitektfirmaet Haslev & Kjærsgaard til at vurdere, hvor den skydeport - som der nu er tale om - skal placeres, hvad den koster, og hvad det koster at servicere den.

- Politikerne er enig om at gå efter den bedste løsning, som vil koste 200 millioner kroner. Der er tale om velkendt teknologi, der er i brug i Tyskland, hvor der så skal trækkes en skydeport ud fra Trælholm og tværs over havneløbet til Standpromenaden ved højvande, fortæller Lolland Kommunes klimakoordinator Regitze Lassen.

- Skydeporten i sin egen lille dok kan serviceres nemt, modsat en vippeport på bunden, som skal hejses op. Den vil slamme til, og der skal dykkere ned for at vedligeholde den, forklarer hun.

Annonce

- Desuden koster det ikke så meget mere at få skydeporten i en højde på 3,20 meter i stedet for de 2,50 meter, vi først gik efter. Så vi vil sikre til 3,20 meter med det samme.


Cykelsti til 40 millioner

Med i forslaget er også at få noget rekreativt ud af projektet. Arkitektfirmaet foreslår at koble en cykelsti på til 40 millioner, hvor cyklisten ved at trykke på en knap selv kan udløse cykeldelen af skydeporten og komme over havnen. Med den rekreative del koblet på kan der søges fondspenge hos eksempelvis Realdania.

Hvordan en sådan cykelløsning kan kombineres med store, langsomt manøvrerbare skibe, der sejler ind og ud ad erhvervshavnen, fremgår dog ikke lige.

Det store spørgsmål er også, hvor de 200 - eller 240 - millioner skal komme fra.

Formanden for Lolland Kommunes tekniske udvalg, Leif Utermöhl (S), siger, at han ikke lige søger resten af byrådet om 250 millioner til sikring af Nakskov, når der i øjeblikket mangler 200 millioner, for at kommunen kan få næste års budget til at nå rundt.

Annonce

Klimakoordinatoren og andre medarbejdere i kommunen har dog heldigvis flere følere ude:

- Vi er i kontakt med en fond, der gerne vil bidrage, hvis andre også vil bidrage, men ikke med alle 200 millioner alene.

- Og i Danmark siger man jo, at det er lodsejerne, der får glæde af sikringen, der skal betale. Det vil blive mange penge for den enkelte, så vi undersøger de juridiske forhold og er i forhandling om måske at få ændret på partsfordelingen.

- Det vil i givet fald også få betydning for resten af landet, eksempelvis København, hvor folk i små lejligheder på de øverste etager ellers også må betale, nævner Regitze Lassen.

- Vi har desuden gang i nogle helt andre forhandlinger om, hvordan vi måske kan finansiere skydeporten. Men det kan jeg ikke oplyse mere om endnu.

Annonce

- Endelig har Kystdirektoratet en pulje til kystsikring. Vi kan ikke nå at søge i år, da der skal være en miljøkonsekvens-rapport for projektet, der søges tilskud til. Men vi har penge tilbage fra Østifterne, og dem vil vi bruge til at få lavet vvm-rapport på skydeporten, så den er klar før næste ansøgningsfrist, oplyser Regitze Lassen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE