Annonce
Lolland

Robot sår og luger nu øko-roer

Solceller forsyner robottens batteri med strøm. Den er godkendt til at køre uovervåget og er her fotograferet i foråret i den økologiske roemark i Svinsbjerg. De to landmænds fusion omfatter også 520 hektar jord, hvor der dyrkes majs, græs og lucerne til foder af egne køer samt byg, hvede, rug, ærter og hestebønner som salgsafgrøder. Foto: Privat/Arkiv

- hvis den kommer til at virke, er det en genial idé.

SVINSBJERG De, der hørte radioavisen i lørdags, hørte talrige gange i løbet af dagen om "Michael Olesen fra Horslunde," der har en robot kørende, der luger roemarken.

Michael Olsen fra Villadsgård i Svinsbjerg - som der er tale om - kan dog ikke fremvise firmaet Farmdroids mark-robot FD20 nu:

- Nej. Den er pakket ned. For midt i juni bliver roerne for store til, at robotten kan luge omkring roerne, fortæller han.

I 2017 slog Michael Olsen og Thomas Fabienke fra Egholmgaard i Nøbbet deres bedrifter sammen i én, fælles pulje og stiftede det fælles selskab, Ravnsborg Økologi Aps, og det er Ravnsborg Økologi, der som nogle af de første i landet har været ude at investere cirka en halv million kroner i robotten. Krenkerup skulle ifølge Michael Olsen også have to.

- Vi fik robotten 1. april og kunne også bruge den til at så roefrø med - hvilket er nødvendigt - for robotten skal vide, hvor roerne er sået, for at den efterfølgende kan rense omkring dem, fortæller Michael Olsen.

Ravnsborg Økologi dyrker, som navnet antyder, økologiske roer, hvor man ikke kan bruge kemiske hjælpemidler/sprøjtegifte, og fra producentens side fremhæves det, at robotten vil være tilbagebetalt i løbet af to år.

Hvis lugningen gøres manuelt, vurderes det at koste 12.000 til 15.000 kroner pr. hektar, og da Ravnsborg Økologi har 15 hektar med øko-roer, vil udgiften til en sæsons håndlugning løbe op i cirka 200.000 kroner.

Mark-robotten kan renholde marker op til 20 hektar.

Michael Olsen: - Den kører uovervåget med en hastighed på 700 meter i timen og kan nå at køre hele arealet over én gang om ugen, hvorefter den så starter forfra.

Som nævnt i radioavisen i lørdags har mark-robotten dog en del børnesygdomme.

Ifølge Michael Olsen var der problemer med ventilerne, der skulle lukke roefrøene ud, da de skulle sås, og da roerne var kommet op, var rensearmene på robotten ikke stærke nok:

- Så den kom bagud med sit arbejde. Men hvis den kommer til at virke, er det en genial idé. Den skal bare mindst kunne klare halvdelen af lugearbejdet uden problemer, så er vi tilfredse, siger Michael Olsen på anpartsselskabets vegne.

Ravnsborg Økologi Aps er af producenterne blevet lovet, at der vil være forbedringer til deres robot, inden den skal så roefrø igen til april og luge.

I et økologisk landbrug bruges der lang til på at hakke og luge roer, men arbejdsredskaberne og -betingelserne er forbedret siden roepigernes tid. Foto: Privat/Arkiv
Michael Olsen og Thomas Fabienke producerer også økologisk mælk. De har cirka 150 malkekøer og opdræt af kalve. Foto: Jan Knudsen/Arkiv
  • Solceller forsyner robottens batteri med strøm. Den er godkendt til at køre uovervåget og er her fotograferet i foråret i den økologiske roemark i Svinsbjerg. De to landmænds fusion omfatter også 520 hektar jord, hvor der dyrkes majs, græs og lucerne til foder af egne køer samt byg, hvede, rug, ærter og hestebønner som salgsafgrøder. Foto: Privat/Arkiv
  • I et økologisk landbrug bruges der lang til på at hakke og luge roer, men arbejdsredskaberne og -betingelserne er forbedret siden roepigernes tid. Foto: Privat/Arkiv
  • Michael Olsen og Thomas Fabienke producerer også økologisk mælk. De har cirka 150 malkekøer og opdræt af kalve. Foto: Jan Knudsen/Arkiv
Annonce
Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

112

105 taget i fartkontroller

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster