cookie-og-privatlivspolitik
Roger Svensson i Skåne fik fanget lørdagens ildkugle på video.
Roger Svensson i Skåne fik fanget lørdagens ildkugle på video.
Foto: Privat

Lolland

Så ildkugle

Lokale observationer af himmelfænomen.
01. december 2020 kl. 21:16 Af John Karlsen

Annonce

SØLLESTED - Jeg stod ude foran mit rækkehus i Søllested og kiggede mod nord og så noget meget lyst nærmest grønt flyve henover himlen som jeg regnede med var fyrværkeri.

Det skriver Natasja Jensen til Folketidende - for hun vil gerne vide, om der mon er andre, der lørdag aften omkring klokken 18.37 har set det, der hurtigt viste sig ikke at være fyrværkeri:

- Da det "rammer jorden" kom der et stort lysglimt som forsvandt igen, og uden noget brag eller lyd. Derfor tænker jeg om det muligt kunne have været en komet, skriver Natasja Jensen.

- Det har drejet sig om en ildkugle, der er indtrådt i jordens atmosfære over Kattegat og bevæget sig i nordøstlig retning og er slukket nord for Gøteborg, lyder forklaringen fra den lokale ekspert på området, Ole Henningsen, Søllested:

- Det er derfor ikke så mærkeligt, at Natasja Jensen ikke har hørt nogen lyd på omkring 3-400 kilometers afstand. Al forskning viser, hvor svært det er at bedømme afstanden til et lys på en mørk himmel.

Ole Henningsen har også på vegne af Lollands Astronomiske Forening modtaget en melding fra Idestrup på nogenlunde samme tidspunkt: en ildkugle på vej over himlen fra vest mod øst.

I alt har Den Internationale Meteororganisation, IMO, modtaget 23 rapporter om lørdagens fænomen fra Nordtyskland, Sverige og Danmark. Lokalt er der kommet beretninger fra blandt andet Nykøbing, Toreby, Sakskøbing og Kettinge. Fra Sydsjælland blandt andet Faxe, Karise, Lundby, Rønnede og Skælskør.

- Der findes et ildkugle-kamera-net i Danmark, der registrerer stærke ildkugler på himlen over Danmark. Der er dog i skrivende stund endnu ikke blevet lagt mulige videoer ud fra pågældende tidspunkt, fortæller Ole Henningsen:

- Ildkugler opstår, når en lille stump klippestykke ude fra rummet kommer ind i Jordens atmosfære med en fart af måske 20 kilometer i sekundet og brækker op og brænder op på sin færd ned gennem atmosfæren. De meget svagere stjerneskud ses, når der kun er tale om stykker så små som sandkorn. Er stykkerne større, lyser de meget mere op, og man kalder dem derfor ildkugler.

Læs om den berømte meteor, som blev fundet ved Haard i artiklen: I 2009 overlevede en ildkugle turenKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

Annonce