cookie-og-privatlivspolitik
Bibliotekerne danner også ramme om forskellige aktiviteter, som binder området sammen. Her er det strikkefestival på Nakskov Bibliotek.

3

Billeder

Bibliotekerne danner også ramme om forskellige aktiviteter, som binder området sammen. Her er det strikkefestival på Nakskov Bibliotek.
Foto: Ingrid Riis/arkivfoto

Lolland

Samarbejder supplerer bøgerne

LollandBibliotekerne er rustet til en anderledes fremtid.
07. april 2021 kl. 09:01 Af Palle Nevad Frandsen

LOLLAND Når kulturudvalgsformand Tine Vinther Clausen (V) på torsdag mødes til debat med blandt andre kulturminister Joy Mogensen (S) på Bibliotekpolitisk Topmøde, er det med visheden om, at selvom coronaen i et par omgange hårdt lukkede landets biblioteker, er de traditionelle folkebiblioteker ikke glemt af borgerne

- Under coronaen har folk simpelthen råbt på bøger og på at få lov at hente og aflevere dem. De har råbt på at få åbnet for de elektroniske tjenester, så man på en eller anden måde kunne få næring til sit hoved i den kaotiske situation, som vi har været i, forklarer udvalgsformanden

Det med udlån af bøger har ellers været lidt af en udfordring, for nok er det rygraden i folkebibliotekerne, men danskerne har gennem de seneste mange år lånt færre og færre bøger. I stedet skal bibliotekerne tilpasse sig en ny virkelighed. På Lolland er man kommet godt med, og har rustet sig til en anderledes fremtid.


Var gode til kerneopgaven

- Vi kommer fra et sted, hvor vi har arbejdet med biblioteker som noget, der handler om at låne bøger ud, men vi må erkende, at vi skal et andet sted hen, siger bibliotekschef Rasmus Stig Nielsen.

Han kom til LollandBibliotekerne for snart fire år siden. Først som souschef og siden blev han chef for de tre biblioteksafdelinger i henholdsvis Nakskov, Rødbyhavn og Maribo.

Annonce

- Det, jeg oplevede, var et bibliotek, hvor medarbejderne var skidegode til kerneopgaven med at vejlede lånerne med bogvalg, og vi fik lånt nogle bøger ud, forklarer han.

- Men jeg oplevede også, at man ikke var nået så langt som mange andre biblioteker, når det eksempelvis handlede om nye veje til at nå folk. Det er ikke længere helt så oplagt, at læsning er vejen til dannelse, som det tidligere har været.


De første i landet

Siden er LollandBibliotekerne gået ind i et væld af samarbejder. Nogle var allerede etableret - som den store "Garn og tråd"-udstilling på Nakskov Bibliotek, hvor der én gang om året bliver inviteret indenfor og sat spot på håndarbejde.

Gennem projekter har man også søgt nye veje til at nå læserne. Det er sket blandt andet gennem projektet "Godt begyndt", hvor man har arbejdet tæt sammen med dagplejen for at vænne børnene til at få oplevelser gennem bøger. I øjeblikket arbejder man på et nyt projekt "Vilde historier", hvor man i kultur- og forsamlingshuse mødes på tværs af generationer for at fortælle historier.

LollandBibliotekerne er også første sted i landet, hvor der er indgået et formelt samarbejde med aftenskoler og oplysningsforbund, hvilket ellers er noget, som man har efterlyst på landsplan gennem længere tid. Det har foreløbig kastet to foredragsrækker af sig, og en ny følger til efteråret. På den måde kan man tiltrække større navne til landsdelen for at holde foredrag, end hvis man stod alene.

Annonce

Andre skal byde ind

På biblioteket vil man gerne sådanne samarbejder, men også en form, hvor man måske alene sørger for lokationen.

- Det er ikke biblioteket, som skal stå for alle de mange forskellige tilbud. I stedet skal vi inddrage dem, der som har lyst og energi. De kan måske bedre finde nogle allierede, så der kan laves events, der tiltrækker folk fra hele Lolland-Falster og Sydsjælland, siger souschef Helge Borum.

Bøgerne forbliver rygraden i de danske folkebiblioteker, men som coronalukningerne har vist, kan bøgerne nydes i fysisk form, som e-bog eller lydbog, men bøgerne kan ikke stå alene.

- Projekterne er en nødvendighed som et supplement til den almindelige biblioteksdrift. Ambitionen i al den tid, jeg har været her, har været, at vi skal et andet sted hen med biblioteket, slår Rasmus Stig Nielsen fast.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

Annonce

ANNONCE