cookie-og-privatlivspolitik
Margrethehusene i Maribo er blandt de nyeste boligbyggerier i kommunen. I fremtiden skal nybyggerier ske i enten Maribo eller Nakskov.
Margrethehusene i Maribo er blandt de nyeste boligbyggerier i kommunen. I fremtiden skal nybyggerier ske i enten Maribo eller Nakskov.
Foto: Claus Hansen / Arkivfoto

Lolland

Skal placeres i centerbyer

Byrådsmedlem: - Ældre- og handicapvenligheden skal indtænkes i boligerne, så deciderede ældreboliger på sigt kan udfases.
06. januar 2021 kl. 08:59 Af Palle Nevad Frandsen

LOLLAND Når der planlægges nye boliger i Lolland Kommune, skal de bygges i enten Maribo eller Nakskov. Det sagde et flertal i byrådet ja til, da man godkendte kommunens program for almene familie- og ungdomsboliger.

Programmet har været i høring hos almenboligsektorens fælles forum og har i det hele taget fået en grundig behandling inden vedtagelsen, da det på grund af covid-19-situationen blev voldsomt forsinket.

Med det nye program vil man, inden kommunens budget bliver lagt, lave en kvalificeret vurdering af boligsituationen og hvilke behov, der kan være. Efterfølgende vil man melde behov for nybyggeri ud. Efterfølgende vil alle kommunens boligorganisationer kunne byde ind på byggerierne, hvor de vil blive vurderet på baggrund af kriterierne i det vedtagne program.

Det er i disse kriterier, at man slår fast, at nybyggerier kun skal være i de to centerbyer. Ligesom man ser på kvalitet, arkitektur og bæredygtighed.

Venstres Hans Ole Sørensen sagde ved sidste måneds byrådsmøde, at det er en nødvendighed med en sådan drejebog, når man tænker på den rivende udvikling, som Lolland står overfor på boligområdet.

Annonce

- Ældre- og handicapvenligheden skal indtænkes i boligerne, så deciderede ældreboliger på sigt kan udfases, sagde han.

I Lolland Kommune har befolkningstallet gennem mange år været dalende, og det er vigtigt at have in mente, mente Erik Steffensen (DF).

- Det er vigtigt, at man holder sig for øje, at vi har en befolkningstilbagegang, så vi skal ikke bygge mere end det forventede behov, der måtte være, slog han fast og lagde vægt på, at der ikke ser ud til at være et stort behov for almene nybyggerier i de næste godt 10 år.

Med planen er der også fastlagt et politisk mål om, at man først søger nybyggerier med private investorer, siden blandet byggeri og først som nummer tre et egentligt alment byggeri.

Der var dog ikke opbakning fra hele byrådet. Enhedslisten sagde nej til programmet.

Annonce

- Vi er altså ikke begejstrede for, at nybyggeri kun skal ske i kommunens to hovedbyer, sagde Bente Borreskov, der mente, at denne plan vil sætte fart på affolkningen af Lollands landdistrikter og oplandsbyer.

Samtidig er partiet heller ikke tilhænger af måden, man vil prioritere nybyggerierne.

- Vi mener, at prioriteringslisten skal være omvendt, så almene boliger er først, eller i det mindste at privat byggeri er sidst.

Begrundelsen slog hun selv fast.

- Privat udlejning er enten meget dyrt eller spekulation, som ender med at give bøvl for kommunen, blandt andet på grund af udlejerens manglende vedligeholdelse. Det er ikke nødvendigvis noget at løbe efter, proklamerede Bente Borreskov.

Annonce

Partiets ene stemme kunne dog ikke ændre vedtagelsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

AF: JOHN WENNERWALD

Dronning over alle 03. oktober 2021 kl. 22.46

AF: TOM AHLQVIST

Ældres forhold. 30. september 2021 kl. 16.06

Annonce

ANNONCE