Annonce
Lolland

Skal undersøge for PFOS

En stor del af havnen i Rødbyhavn har tidligere været brugt til brandøvelser, hvor brandslukningsskum med PFOS kan have været brugt. PFOS har siden 2011 været ulovligt at bruge i brandslukningsskum. Foto: Anders Knudsen/arkiv

Fire lokale områder skal undersøges for forurening med kemikaliet PFOS, der er blevet brugt ved tidligere brandøvelser.

SYDLOLLAND Tre steder i Holeby og et område på havnen i Rødbyhavn er blevet udpeget af Region Sjælland som tidligere brandøvelsespladser, hvorfra der kan være sket en forurening med kemikaliet PFOS.

Perfluoroktansulfonater, eller PFOS, har blandt andet været brugt i brandslukningsskum, og 25 steder i Region Sjælland samt 188 steder på landsplan skal undersøges for mulig forurening med kemikaliet.

I Holeby er der udpeget områder omkring MAN Energy Solutions, Højbygård Sukker- og Papirfabrik, hvor Hotel Factory Lodge nu hører til, samt Nordic Seed og MariboHilleshög. Fælles for de tre steder er, at brandøvelserne er foregået i fra 1970'erne til 2000'erne.

En del af det kommende arbejde for regionens miljøfolk vil være at finde ud af, om der er blevet brugt det tidligere nævnte brandskum med PFOS på de udpegede steder, samt præcis lokalisere og vurdere om det er til fare for omgivelserne, oplyser Region Sjælland.

Det kan det være, hvis det er tæt på blandt andet særlige drikkevandsinteresser eller overfladevand. Dette er der ved Hotel Factory Lodge og MAN Energy Solutions, fremgår det af dokumentet, hvor de tidligere brandøvelsespladser er udpeget.

Ifølge det dokument har tidligere undersøgelser påpeget forurening ved MAN Energy Solutions, men der er endnu ikke foretaget en ny undersøgelse, der kan pege på, hvorvidt den er problematisk.

Indberetningerne til regionen er leveret af Lolland Kommune og beredskabet, og i Rødbyhavn har de udpeget et område på havnen, der spænder fra DSB og Rødby Færgehavn over DLG og hen til skibsværft og tidligere cementfabrik, der i dag huser Bredgaard Boats.

Ligesom hos MAN i Holeby har en tidligere undersøgelse også fundet forurening på stedet. Brandøvelserne har fundet sted mellem i hvert fald 1994 og 2004. I dokumentet med brandøvelsespladserne fremgår det dog, at der er "positive oplysninger om oplag af skumvæske".

Store mængder af PFOS kan påvirke leveren og immunsystemet, og det står også på listen over kræftfremkaldende stoffer. Stoffet er bioakkumulerende, hvilket vil sige, at det ophobes i kroppen over tid, og er samtidig næsten umuligt for kroppen at nedbryde.

Stoffet er kommet i søgelyset efter en sag i Korsør, hvor 187 borgere fik målt meget høje koncentrationer af stoffet ved at spise kød fra kvæg, der holdt til på en mark ved en tidligere brandskole, som havde brugt skum med PFOS.

  • En stor del af havnen i Rødbyhavn har tidligere været brugt til brandøvelser, hvor brandslukningsskum med PFOS kan have været brugt. PFOS har siden 2011 været ulovligt at bruge i brandslukningsskum. Foto: Anders Knudsen/arkiv
Annonce
Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Annonce
Annonce
Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd