cookie-og-privatlivspolitik
En stor del af havnen i Rødbyhavn har tidligere været brugt til brandøvelser, hvor brandslukningsskum med PFOS kan have været brugt. PFOS har siden 2011 været ulovligt at bruge i brandslukningsskum.
En stor del af havnen i Rødbyhavn har tidligere været brugt til brandøvelser, hvor brandslukningsskum med PFOS kan have været brugt. PFOS har siden 2011 været ulovligt at bruge i brandslukningsskum.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Lolland

Skal undersøge for PFOS

Fire lokale områder skal undersøges for forurening med kemikaliet PFOS, der er blevet brugt ved tidligere brandøvelser.
18. oktober 2021 kl. 06:30 Af Peter Levinsen Hansen

SYDLOLLAND Tre steder i Holeby og et område på havnen i Rødbyhavn er blevet udpeget af Region Sjælland som tidligere brandøvelsespladser, hvorfra der kan være sket en forurening med kemikaliet PFOS.

Perfluoroktansulfonater, eller PFOS, har blandt andet været brugt i brandslukningsskum, og 25 steder i Region Sjælland samt 188 steder på landsplan skal undersøges for mulig forurening med kemikaliet.

I Holeby er der udpeget områder omkring MAN Energy Solutions, Højbygård Sukker- og Papirfabrik, hvor Hotel Factory Lodge nu hører til, samt Nordic Seed og MariboHilleshög. Fælles for de tre steder er, at brandøvelserne er foregået i fra 1970'erne til 2000'erne.

En del af det kommende arbejde for regionens miljøfolk vil være at finde ud af, om der er blevet brugt det tidligere nævnte brandskum med PFOS på de udpegede steder, samt præcis lokalisere og vurdere om det er til fare for omgivelserne, oplyser Region Sjælland.

Det kan det være, hvis det er tæt på blandt andet særlige drikkevandsinteresser eller overfladevand. Dette er der ved Hotel Factory Lodge og MAN Energy Solutions, fremgår det af dokumentet, hvor de tidligere brandøvelsespladser er udpeget.

Annonce

Ifølge det dokument har tidligere undersøgelser påpeget forurening ved MAN Energy Solutions, men der er endnu ikke foretaget en ny undersøgelse, der kan pege på, hvorvidt den er problematisk.

Indberetningerne til regionen er leveret af Lolland Kommune og beredskabet, og i Rødbyhavn har de udpeget et område på havnen, der spænder fra DSB og Rødby Færgehavn over DLG og hen til skibsværft og tidligere cementfabrik, der i dag huser Bredgaard Boats.

Ligesom hos MAN i Holeby har en tidligere undersøgelse også fundet forurening på stedet. Brandøvelserne har fundet sted mellem i hvert fald 1994 og 2004. I dokumentet med brandøvelsespladserne fremgår det dog, at der er "positive oplysninger om oplag af skumvæske".

Store mængder af PFOS kan påvirke leveren og immunsystemet, og det står også på listen over kræftfremkaldende stoffer. Stoffet er bioakkumulerende, hvilket vil sige, at det ophobes i kroppen over tid, og er samtidig næsten umuligt for kroppen at nedbryde.

Stoffet er kommet i søgelyset efter en sag i Korsør, hvor 187 borgere fik målt meget høje koncentrationer af stoffet ved at spise kød fra kvæg, der holdt til på en mark ved en tidligere brandskole, som havde brugt skum med PFOS.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE