cookie-og-privatlivspolitik
På Stormarkskolen trækker de store elever for eksempel ud i busskuret lige udenfor skolens matrikel for at ryge, fortæller fælleselevrådsformanden.

2

Billeder

På Stormarkskolen trækker de store elever for eksempel ud i busskuret lige udenfor skolens matrikel for at ryge, fortæller fælleselevrådsformanden.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Skoleelever ryger løs i skoletiden

Fælleselevrådet har sat problemet med lokale folkeskoleelevers røg, damp og snus på dagsordenen.
10. december 2019 kl. 16:00 Af Rikke Folm Berg

Annonce

NAKSKOV I Lolland Kommune er der et "princip om røgfri skoletid". Det betyder, at skoleelever ikke må ryge i skoletiden, heller ikke i frikvartererne, på udflugter eller lejrskoler, og forbuddet gælder både cigaretter, e-cigaretter og tyggetobak.

Alligevel sker det, at folkeskoleelever ryger, damper eller bruger snus - og det i så stort omfang, at fælleselevrådet i Lolland Kommune har valgt at sætte det på dagsordenen.

- Der er desværre en del elever, der ryger, damper e-cigaretter eller bruger snus i i skoletiden, fortæller formanden for fælleselevrådet i Lolland Kommune, Karoline Follemand Nielsen, der går i 9.c på Stormarkskolen.

Det gør blandt andre elever i udskolingen på Stormarkskolen og på Byskolen, hvor eleverne gerne må gå udenfor skolens matrikel i frikvartererne, fortæller hun.

- På Stormarkskolen går nogle ud i busskuret og ryger, andre går tur på kirkegården og ryger, fortæller Karoline.

I busskuret kan eleverne fra indskolingen, det vil sige de små elever, så se de store elever stå at ryge, og det er skidt, mener hun.

- Det gør de store til dårlige rollemodeller for de små, siger Karoline.

Det sker også, at de store elever ryger på udflugter og ture, fortæller hun.

- Så går de for eksempel bagerst, hvor læreren ikke lægger mærke til, at de ryger, og så går de andre og får røgen i hovedet. Det er ikke særlig lækkert.

Snus er desuden sit eget svært synlige problem, fortæller fælleselevrådsformanden.

- For snus kan eleverne have i munden, uden læreren kan se det.


Vil være smart

Ifølge Karoline Follemand Nielsen handler rygningen til en start om at ville være smart og om angsten for at stå udenfor fællesskabet.

- Og så bliver det en vane, og så en afhængighed, siger hun.

Men der er forskel på problemets omfang fra skole til skole. Blandt andet fordi nogle skoler slår hårdere ned på røgen end andre. På Byskolen griber lærerne for eksempel ind med advarsler og kontakt til forældrene ved tre gentagelser, fortæller fælleselevrådsformanden.

- Det betyder, at de på Byskolen har nogle regler, som måske er mere kendte blandt eleverne, siger hun.

I fælleselevrådet har eleverne diskuteret, hvad der kan gøres ved problemet.

- Vi kan ikke rigtig finde ud af det. Vi har snakket om at lave en kampagne, der viser, hvor skadeligt det er. Men der er jo ingen, der tager en plakat alvorligt, siger hun.

Sektorchefen for Skole og Dagtilbud mener, det er rigtig godt, at fælleselevrådet har sat røg, damp og snus på dagsordenen.

- Jeg synes, at det er rigtig godt, at eleverne i skolernes elevråd har taget initiativ til at gøre noget ved problemet med rygning i skoletiden, siger sektorchef Espen Fossar Andersen.

Han påpeger desuden, at initiativet fortjener at blive bakket op ude på skolerne.

- Jeg synes, at skolelederne skal gribe opfordringen fra eleverne og lave planer for, hvordan skolerne kan gå i den retning og bidrage til at skabe en røgfri kultur, hvor det at være ikke-ryger bliver det smarte, siger han.


Skal efterleve politik

Formanden for børne- og skoleudvalget hilser elevernes engagement og forsøg på indsats velkommen.

- Jeg synes, at det er godt, men jeg synes også, at skolerne skal rydde op i, at kommunens politik ikke bliver efterlevet, siger Signe Lund (S).

Hun tilføjer, at børne- og skoleudvalget nu vil overveje også selv at sætte skoleelevernes rygning på dagsordenen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce