cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen

Lolland

Småbørnsforældre mister tilbud

Der er lagt op til besparelser og nedlæggelse af tilbud til gravide, spæd- og småbørnsforældre.
10. oktober 2019 kl. 19:50 Af Rikke Folm Berg

Annonce

LOLLAND Unge sårbare gravide, udsatte småbørnsfamilier og spædbørnsforældre i almindelighed risikerer at miste en række af de tilbud, som i dag findes i Lolland Kommune.

Det skyldes, at børne- og skoleudvalget i Lolland Kommune har indstillet en række spareforslag til forhandling af budget 2020 - som byrådet påbegynder i dag torsdag 10. oktober.

Det drejer sig om nedlæggelse af indsatsen Babysimulator til unge sårbare gravide, nedlæggelse af forældrekurset De Utrolige År til udsatte småbørnsfamilier og besparelser på antallet af besøg af sundhedsplejersken til spæd- og småbørnsforældre.


Babysimulator

Kursusforløbet Babysimulator giver sårbare unge, der er i tvivl, om de skal vælge en graviditet til eller fra, mulighed for at prøve at passe en datastyret babysimulator, der kræver omsorg dag og nat, nøjagtig som en rigtig baby. Babyen skal have mad, have skiftet ble, pusles og trøstes.

I løbet af de sidste fem år har antallet af henvisninger til indsatsen været stigende, og alene i 2018 kørte syv forløb samt tre for-samtale forløb.

Hvis kursusforløbet spares væk, vurderes det, at medfører flere børn der ikke får den omsorg, der er behov for, flere underretninger og i værste tilfælde flere tvangsfjernelser.

Forældrekurset De Utrolige År er for udsatte børnefamilier med børn i alderen 1-3 år, 3-6 år og 6-12 år. Formålet er, via et forældregruppeforløb, at hjælpe forældre til at fremme social-, følelsesmæssig- og sproglig udvikling hos børn.

Erfaringer viser, at kurset gør relationen mellem voksne og børn mere positiv, mindsker barnets problemer og vanskelige adfærd, mindsker stress i familien, og gør forældrenes måde at opdrage på mere positiv.

Hvis forældrekurset bliver nedlagt forventes et øget behov for besøg af sundhedstjenesten samt yderligere foranstaltninger i Familiecenter Toftegård.


Sundhedsplejen

I sundhedsplejen er der lagt op til besparelser på antallet af hjemmebesøg til spædbørnsforældre, som foreslås reduceret fra 7 til enten 6 eller 5, alt afhængig af, hvor stor en besparelse byrådet ønsker at gå efter.

Det vurderes at få "stor betydning for tidlig indsats og opsporing af problematikker hos spæd- og småbarnet samt forældre", hvilket er afgørende for, at barnet kan udvikle sig alderssvarende og få et sundt liv. Der er med andre ord risiko for unødig sen indgriben og øgede udgifter til følge. Det vil desuden føre til flere besøg hos lægen og indlæggelser på hospitalet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Indenrigsministerens… 12. december 2019 kl. 23.09

AF: KENNETH WINTHER

Tænk hvis præsident Trump… 09. december 2019 kl. 15.37

AF: JOHN WENNERWALD

Hverdagens daginstitutioner 08. december 2019 kl. 22.31

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsnet får et løft i 2020 01. december 2019 kl. 21.30

AF: VALDEMAR HVIDBERG ALBAN

Så er det nok! 01. december 2019 kl. 17.10

AF: BJARKE ROSENKILDE

Marcus Knuth, en kommende… 29. november 2019 kl. 13.08

Annonce