cookie-og-privatlivspolitik
Birthe Lauridsen fra Enhedslisten (til højre) på valgaftenen sammen med den indvalgte partifælle Bente Borreskov.
Birthe Lauridsen fra Enhedslisten (til højre) på valgaftenen sammen med den indvalgte partifælle Bente Borreskov.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Smart valgteknik glippede

Valggruppe-samarbejde kunne give oppositionen fem udvalgsposter - Nakskov Listen stak af på målstregen.
03. december 2021 kl. 20:53 Af Marianne Knudsen

LOLLAND Aftalen om et valggruppe-samarbejde var underskrevet og afleveret i Lolland Kommunes sekretariat op til det nye byråds første møde 8. december, hvor der er konstituering. Men torsdag trak Nakskov Listen sig fra det valgtekniske samarbejde.

Det valgte byrådsmedlem, Per Kim Nielsen, der havde forhandlet aftalen, blev underkendt af sit bagland. Dermed står oppositionen i det nye byråd - Enhedslisten, Lokallisten Lolland og Nakskov Listen - til at få tre udvalgsposter i det nye byråd - og ikke fem samt en bestyrelsesespost.

Den for oppositionen ellers konstruktive tilgang udspringer fra Enhedslistens Birthe Lauridsen, der selv stillede op til byrådet, men ikke opnåede valg.

- Birthe Lauridsen var obs på, at vi tre, der ikke blev inviteret med til drøftelser efter valget, kunne gå sammen og lave en valggruppe, fortæller Leo Christensen fra Lokallisten Lolland.

En valgruppe er et samarbejde mellem en gruppe af partier, som dannes i forbindelse med konstitueringen efter kommunalvalget. Formålet er at danne et flertal, så valggruppen blandt sine byrådsmedlemmer kan udpege medlemmer til de stående udvalg.

Annonce

- Hvis vi ikke gik sammen, havde Bente Borreskov, Per Kim Nielsen og jeg selv hver fået én plads i et fagudvalg, og i hvilket udvalg ville være blevet udpeget af flertallet. Gennem valggruppen ville vi få fire pladser i fagudvalg og én i økonomi- og erhvervsudvalget plus en bestyrelsespost i IWAL, oplyser Leo Christensen.

Enhedslisten har selv kun ønsket en enkelt plads til Bente Borreskov i social- og arbejdsmarkedsudvalget. Per Kim Nielsen kunne ud over børne- og skoleudvalget komme i klima-, teknik- og miljøudvalget, og Leo Christensen i fritids-, kultur- og folkesundheds-udvalget og i økonomi- og erhvervsudvalget samt i IWAL's bestyrelse.

Men det glipper altså nu.

Leo Christensen understreger, at valggruppen ikke var indledningen til et politisk samarbejde, da de tre i valggruppen ligger for langt fra hinanden politisk, men udelukkende baseret på valgteknik.

Lokallisten Lolland og Enhedslisten nu vil drøfte at gå i valggruppe sammen.

Annonce

Leo Christensen: - De næste fire år bliver vigtige, hvor alle dispositioner indenfor grøn energi og afledte ting af tunnelen bliver disponeret, så der er vigtigt at have plads i udvalgene. For det er der, man snakker om tingene og får indflydelse, hvis ens argumenter er gode.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE