cookie-og-privatlivspolitik
Alfa Laval Nakskov
Foto: Google Street View

Lolland

Smed afviste at signere halal-certifikat

Bortvisningen af en smed hos Alfa Laval har kurs mod Arbejdsretten
20. april 2021 kl. 13:40 Af David Arnholm

NAKSKOV Da den 62-årige smed Lars Frederiksen nægtede at skrive under på et halal-certifikat, blev han med øjeblikkelig virkning bortvist fra sin arbejdsplads gennem fem år, Alfa Laval. Men det var en uberettiget bortvisning, mener han, og derfor trækker han og Dansk Metal nu Alfa Laval i Arbejdsretten.

Som de øvrige ansatte havde han været på et halalkursus, og han var også indforstået med, at der ikke må være alkohol eller svinekød på arbejdspladsen. Men han ville ikke skrive under på det certifikat, der hørte til kurset.

- Det er imod min overbevisning og tro at skrive under på en muslimsk tro og lov. Det er jo bare for at tilfredsstille muslimer. Havde det været noget praktisk og noget, vi havde brug for, ville jeg skrive under til hver en tid. Men jeg skal ikke have noget papir liggende om, at jeg har noget med noget muslimsk at gøre, siger han og tilføjer en undren over, at virksomhedens certificering skal føre til, at den enkelte medarbejder skal skrive under.

I lang tid hørte han ikke for sin manglende underskrift, men 5. november blev han gjort opmærksom på, at han ikke havde skrevet under. Og da han forklarede hvorfor, blev han straks bortvist.

- 15 minutter efter står jeg uden for porten og er frataget alting, siger han og undrer sig over, at det skulle være nødvendigt.

Annonce

- Jeg har jo ikke gjort noget ulovligt. Jeg har passet mit arbejde hver dag. En fyring havde jeg accepteret til hver en tid, men at blive bortvist og behandlet som en kriminel synes jeg er stygt, bemærker han.

Efterfølgende er han blevet tilbudt først 25.000 kroner, og siden 40.000 kroner, men har takket nej. Var han blevet fyret, havde han nemlig fået omkring 90.000 kroner i fratrædelse, og med tilbuddet om en kompensation fulgte også et krav om tavshed om sagen, hvilket han heller ikke vil acceptere:

- Jeg tror, jeg er blevet skoddet som et eksempel på, hvad der sker, hvis man ikke gør, som der bliver sagt.

Hos Alfa Laval ønsker administrerende direktør Stine Grønnemose ikke at kommentere den konkrete sag.

- Men når man er medarbejder hos Alfa Laval i Nakskov, så skal man leve op til vores interne retningslinjer og forpligtigelser herunder de krav, som vores kunder stiller, siger hun og bekræfter, at Alfa Laval er halalcertificeret.

Annonce

For mange af Alfa Lavals kunder, der eksporterer til for eksempel Mellemøsten og vestlige lande med store muslimske befolkninger, er halalcertificeringen nemlig et krav helt på linje med andre certificeringer.

- Derfor er det helt nødvendigt for os, at vores produkter er halalcertificeret, og det indebærer en underskrift fra vores medarbejdere, hvor de blandt andet skriver under på, at de har modtaget træning i betydningen af at have et halalcertifikat, forklarer hun og tilføjer, at alle nuværende medarbejdere har gjort det.

Læs også: Halal-certificering påvirker ikke madpakkenKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

AF: KENNETH WINTHER

Storstrøm Fængsel bløder... 03. juli 2021 kl. 09.56

Annonce

ANNONCE