cookie-og-privatlivspolitik
Årets kampagne på Nakskov Sukkerfabrik kører på light fuel i stedet for heavy fuel.
Årets kampagne på Nakskov Sukkerfabrik kører på light fuel i stedet for heavy fuel.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Sukkerfabrikken får statsstøtte

Staten støtter sukkerfabrikkens omstilling til light fuel med 13,5 millioner kroner.
15. oktober 2021 kl. 15:40 Af David Arnholm

NAKSKOV Årets roekampagne på Nakskov Sukkerfabrik kører på light fuel i stedet for heavy fuel, og det har været en stor opgave at omstille fabrikken, fortalte Folketidende i går.

Dyrt har det også været, for fabrikken har blandt andet måttet installere syv nye brændere, der kan håndtere og afbrænde den nye og tyndere olie.

Avisen var dog dårligt kommet på gaden, før Folketingets finansudvalg godkendte et aktstykke, der bevilger 13,5 millioner kroner i støtte til sukkerfabrikkens omstilling.

Baggrunden er, at EU i et IE-direktiv har stillet krav til fabrikkens emissioner af scocloxider og kvælstofoxider. Fabrikken har tidligere haft en dispensation, men den udløber nu, og regeringen har fået besked på, at den ikke kan forlænges.

Det har som bekendt ført til beslutningen om at etablere en gasledning til fabrikken, men da den ledning først ventes klar til kampagnen i 2024, har sukkerfabrikken skullet finde en midlertidig løsning. Det er blevet at skifte fra heavy fuel til light fuel, da emissionerne fra light fuel er mindre problematiske.

Annonce

Og denne midlertidige omstilling får fabrikken nu statsstøtte til.

"I lyset af de manglende muligheder for at give yderligere dispensation fra IE-direktivet foreslås det at give statslig støtte til afhjælpende foranstaltninger på Nakskov-fabrikken, som kan bidrage til, at fabrikken kan gå videre end de gældende EU-standarder og højne miljøbeskyttelsesniveauet i en overgangsperiode, indtil gasledningen kan være i drift", står der i aktstykket, hvor det også forklares, at det kan "sikre fortsat beskæftigelse på Nakskov-fabrikken".

Af aktstykket fremgår det også, at light fuel er væsentligt dyrere end heavy fuel. Men på grund af EUs statsstøtteregler må staten ikke kompensere fabrikken for den merudgift. Til gengæld må den gerne yde støtte på op til 45 procent af anlægsomkostningerne ved omlægningen fra heavy til light fuel, da det sætter modtageren - altså Nordic Sugar - i stand til at højne beskyttelsen af miljøet.

- Jeg siger selvfølgelig ja og er glad for, at vi nu er i gang med den grønne omstilling og fastholder op imod 400 arbejdspladser i vores område, siger det lokale folketingsmedlem René Christensen (DF), der er medlem af Finansudvalget.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Fejø skole står til lukning 07. december 2021 kl. 22.38

AF: PER HØYEM

Folketidende er i vinter dvale. 06. december 2021 kl. 12.15

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen har… 06. december 2021 kl. 12.04

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

Annonce

ANNONCE