cookie-og-privatlivspolitik
Nysteds tidligere rådhus.
Foto: Arkivfoto

Lolland

Sundhedshus på vej i rådhus

Kommunen og regionen har søgt ministerium om støtte til at indrette det gamle rådhus.
02. december 2019 kl. 18:07 Af David Arnholm

Annonce

Det gamle rådhus i Nysted kan måske blive et sundhedshus med praktiserende læge, psykolog, socialrådgiver, fodterapeut, fysioterapeut, træningscenter, laboratorium, en udkørende funktion fra sygehuset i Nykøbing samt mulighed for videokonferencer med specialister. Derudover skal huset være hjemsted for det lokale foreningsliv og blandt andet have et folkekøkken med en diætist tilknyttet.

Det er i hvert fald en plan, som Guldborgsund Kommune arbejder med, og læge Christina Svanholm fra Nysted Lægehus vil gerne flytte ind. Foreløbig er projektet dog stødt på grund i Sundheds- og Ældreministeriet.

Tilbage i marts i år sendte kommunen en ansøgning til ministeriet om at få del i en landsdækkende pulje, der fra 2018 til 2021 rummer 200 millioner om året til etablering og renovering af læge- og sundhedshuse. Kommunen ønsker 25,3 millioner kroner til at indrette det gamle rådhus, men i maj blev ansøgningen afvist. Det skete, fordi "projektet vurderes ikke at være ansøgningsberettiget" - en begrundelse, der kom bag på kommunen. Den kontaktede derfor ministeriet for at få en forklaring.

Ministeriet svarede, at det var uklart, om det var kommunen eller lægehuset, der var ansøger, og at ministeriet derfor flere gange havde ringet til de to kontaktpersoner på projektet for at få det afklaret. Men da ministeriet ikke var kommet igennem på telefonen, blev ansøgningen afvist.

Begrundelsen undrer dog kommunen, for de to kontaktpersoner har afvist, at ministeriet skulle have forsøgt at kontakte dem. Kommunen har derfor bedt ministeriet redegøre for, hvornår det har ringet.

Men ministeriet registrerer ikke ubesvarede opkald, lyder svaret. I øvrigt, påpeger ministeriet, var der kun 209,5 millioner kroner i puljen, og der kom ansøgninger om godt 930 millioner.

- Så det ville uanset hvad ikke have været muligt at imødekomme alle 70 ansøgninger, skriver en specialkonsulent i ministeriet.

I finansloven for 2017 blev der dog som nævnt afsat 200 millioner kroner om året frem mod 2021, så kommunen afventer nu næste ansøgningrunde.

- Hvis der kommer en ny pulje, prøver vi selvfølgelig igen, siger konsulent Simone Kirkeskov fra kommunen, og det bakkes op af Christina Svanholm.

- Vi arbejder stadig på det, for vi vil rigtig gerne, fortæller hun.

Kommunen havde i øvrigt også søgt om 359.000 kroner fra ministeriets pulje til at renovere lægehuset i Sakskøbing, men også det blev afslået. Mere heldig var Lolland Kommune.

I maj 2018 fik den støtte fra puljen på 846.602 kroner til modernisering og renovering af lægecenteret i Maribo Sundhedscenter, og i 2019 fik kommunen 8.761.009 kroner til "et løft af sundhedsydelser blandt brugere af Maribo Sundhedscenter".KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

Annonce