Annonce
Lolland

Til VM i film i Hollywood for femte gang

Sisse Graum Jørgensen rejser til Hollywood i dag og har måske en Oscar med hjem som producer af Thomas Vinterbergs film "Druk". Foto: Jan Knudsen, arkivfoto

Sisse Graum Jørgensen har fået en Oscar før, men den blev stjålet - og jo, selvom man er filmproducent og færdes i miljøet, kan man godt blive starstrucked, når det gælder to særlige, mandlige skuespillere.

SØLLESTED - And the Oscar goes to "An-other Round".

At det lyder sådan i Dolby Theater i Hollywood natten til 26. april - dansk tid - under den 93. Oscaruddeling, er der blandt andet fem på Søllestedgaard, der krydser fingre for. Det sker, når kåringen af Bedste Internationale Film og Bedste Instruktør finder sted, og de forgyldte bronzestatuetter skifter hænder til en eller flere glade vindere.

"Another Round" - En omgang mere, som filminstruktør Thomas Vinterbergs film "Druk" har fået som engelsk titel, har allerede vundet flere store filmpriser og senest en Bafta som Bedste Udenlandske Film ved den britiske prisuddeling.

Thomas Vinterberg, der også har skrevet manuskriptet til "Druk" sammen med Tobias Lindholm, er den første dansker nogensinde, der er Oscarnomineret for at være Bedste Instruktør.

En glad Thomas Vinterberg og de ansatte på filmselskabet Zentropa fik 15. marts nyheden om at "Druk" er nomineret til to Oscars. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)

Et anderledes show

- Så da alt er anderledes i år ved Oscar-showet på grund af covid-19, har filmholdet kun fået tilbudt to billetter til teatret. Dem får Thomas Vinterberg og hans kone, Helene Reingaard Neumann, der også spiller med i "Druk", naturligvis, fortæller Sisse Graum Jørgensen, der er Zentropas producer bag filmen sammen med Kasper Dissing - og gift med Søllestedgaards ejer, Ulrik Theophil Jørgensen.

- Mit eneste plaster på såret er så, at jeg har været der fire gange tidligere - også inde til showene, så jeg har prøvet det. Det er mere ærgerligt for Kasper, da "Druk" er hans debutfilm.

- For når du står på den røde løber, kniber du dig selv i armen. Det er jo noget, man ellers kun har set i tv, og man prøver at gå så langsomt som muligt for at få det hele med. Du passerer jo alle dine store idoler, som du har grint og grædt med i biografen, og man kan ikke lade være med at blive imponeret over de fantastiske kjoler og smykker, fortæller Sisse Graum Jørgensen - der altså selv har sparet køb af en ny kjole i år.

- Den må jeg så vente med til næste gang, lyder det med et glimt i øjet fra produceren.

"Druk" handler om fire gymnasielærere og venner, der beslutter sig for at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Filmens tone har fundet en plads i den specielle tid, vi er i over hele verden, siger producer Sisse Graum Jørgensen. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Mænd med gnist

Til spørgsmålet om en filmproducer, der ellers færdes i miljøet, kan blive starstrucked ved en sådan lejlighed, nikker Sisse Graum Jørgensen.

- Ved et af showene kom Leonardo DiCaprio gående ind og skulle - selvfølgelig - sidde nogle rækker længere fremme end mig, og du kunne bare se den gnist, han har. Sådan som Jack Nicholson også har det, og når du er tæt på dem, kan du mærke, at de er de store spillere, som de er - og så kan man altså ikke lade være med at blive starstrucked og hoppe lidt i sædet.

- Og hvis man ikke blev det, var man lavet af sten.

- Men Mads Mikkelsen (der har hovedrollen i "Druk", red.) er altså også en stor stjerne, og også i udlandet. Han har en fantastisk karriere og har både lavet danske og store internationale film, og når han kommer ind, kommer der altså også bevægelse i flokken, forsikrer producenten.

Mads Mikkelsen skal også være med i en ny Indiana Jones-film.

Selv har Sisse Graum Jørgensen modtaget en del danske og udenlandske hædersbevisninger og en Oscar i 2010 som producer af Susanne Biers "Hævnen". Oscar'en gav også Sisse Graum Jørgensen en plads fra 2011 som medlem af den amerikanske forening The Academy of Motion Picture Art and Sciences, der har til formål at fremme filmkunst og -videnskab, og hun har været medlem af Det Europæiske Filmakademi siden 2003.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stjal Sisses Oscar

- Filmholdet får én Oscar for hver kategori, men kan bede om en ekstra. Det havde jeg gjort til "Hævnen", der vandt kategorien Bedste Internationale Film. Desværre blev den stjålet fra mit kontor hos Zentropa, hvor nogen havde kastet en sten gennem ruden og specifikt var gået efter Oscar'en.

- Nu står den hjemme på kaminhylden hos nogen med "Hævnen" indgraveret i. Så nu ved vi ikke, om vi tør have en Oscar-statuette stående fremme på Zentropa mere, men det kunne jo være helt fantastisk, hvis vi vinder.

- Vi blev helt euforiske, bare da vi blev nomineret, og der var tale om 80 til 90 film, og hvor vi så har arbejdet på at blive blandt de sidste fem kandidater. Vi er virkelig glade for at være nået med så langt. Det er virkelig en anerkendelse, forsikrer produceren.

Et er, at det hjemlige publikum kan lide "Druk", der nåede at sælge cirka 820.000 billetter, inden biograferne måtte lukke ned. Noget andet, med en dansk film, er så, om resten af verden også kan lide den, men med "Druk" er det lykkedes at skabe en historie med appel til et bredt publikum.

- Filmen har noget universalt i sig og er ramt ned i pandemiens tid, hvor den specielle melankoli, som Thomas Vinterberg arbejder med, fungerer. I det ene øjeblik er du rørt og fælder en tåre, og 15 minutter efter smiler du eller skraldgriner ligefrem.

- Sådan er livet jo også lige nu, hvor vi er omgivet af sygdom, død og bekymring, men vi er også nødt til at tro på livet, og at det bliver bedre. Filmens tone har fundet en plads i den specielle tid, vi er i, over hele verden.

- Og hvis "Druk" vinder, repræsenterer den dansk film, og det bliver godt for alle danske film. "Druk" vil slå et slag for dansk film i hele verden, og der kommer en interesse for nordiske film, venter Sisse Graum Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Budget på 33,5 millioner

Som instruktør er Thomas Vinterberg den kunstneriske chef på filmen, mens Sisse Graum Jørgensen og hendes medproducent er de økonomiske chefer og dem, der har skaffet de 33,5 millioner kroner, så filmen kunne realiseres.

- Det er et højt budget for en dansk spillefilm, og det var faktisk ret svært at finde så mange penge. Også selvom det er en Thomas Vinterberg-film, men jeg vil tro, at budgetterne på de film, "Druk" konkurrerer med, er væsentligt højere, siger Sisse Graum Jørgensen.

- Det, at vi laver film i Danmark, er på trods. Der er ikke nok afsætning i at lave film for 5,8 millioner mennesker, men alligevel lykkes det. For vi har et af verdens bedste støttesystemer, en af verdens bedste filmskoler og stærke producenter, der tør tage en risiko.

- Desuden er danskeren Mikkel E.G. Nielsen nomineret til en Oscar for bedste klipning for sit arbejde på den amerikanske dramafilm "Sound of Metal", og vi har virkelig dygtige filminstruktører i verdensklasse. At lave en film er et håndværk, og man bliver dygtigere til at lave film ved at lave mange film og have en økonomi, der tillader en kontinuerlig produktion.

- Desværre har filmbranchen mistet penge fra tv-stationerne, der før i høj grad har støttet filmproduktionen ved at betale for senere at kunne vise filmene i tv, beklager filmproducenten.

- Og der skal penge til, for der skal være en vis kvalitet i det, vi laver. Mange tv-serier er jo i højkvalitet nu, så når vi laver film, er vi nødt til at have et budget, der dækker en grundkvalitet, påpeger Sisse Graum Jørgensen.

Formentlig i dag flyver de to producenter til Los Angeles med mellemlanding i Chicago.

- Vi planlægger at se Oscar-showet på det hotel, vi skal bo på. For vi vil være der for at fejre Thomas, hvis der er noget at fejre ved dette verdensmesterskab i at lave film, og hvis "Druk" vinder, kommer der en masse interesse for ens navn, selvom Thomas Vinterberg allerede er et etableret navn, som der i forvejen er god interesse for.

Producenterne vil så være klar til at tage fat i afledte effekter.

"Druk" blev dog allerede i sensommeren 2020 solgt til USA, men nåede ikke ud i biograferne. I stedet har den været vist på digitale platforme og gjort det godt i den danske version med engelske undertekster.

Filmen er også solgt til stort set resten af verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På arbejde - og hjemme

Før flød arbejde og hjem meget sammen for Sisse Graum Jørgensen, men efter at Ulrik og hun og de fire børn flyttede til Søllestedgaard for syv år siden, sætter hun nu pris på kontrasten mellem at være på arbejde på Zentropa og hjemme på Lolland med sin mand og fire børn.

- Dem holder jeg rigtig meget af at være sammen med, og det er dejligt at komme hjem og lave noget helt andet. Jeg er specielt glad for naturen på Lolland, forsikrer hun.

Om det også bliver Lolland, der skal spille noget af hovedrollen i Vinterbergs og Graums næste projekt, er dog ikke til at sige endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejder på ny tv-serie

- Vi skal lave en tv-serie for TV 2, der hedder "Familier som vores". Thomas har skrevet manuskriptet sammen med Bo hr. Hansen, og de seks afsnit starter den sommer i fremtiden, hvor vi får at vide, at Danmark bliver oversvømmet, og at vi alle skal emigrere. Så serien handler om at tage afsked med det, vi kender.

- Er der så nogen, der vil have os?

- Det er et godt spørgsmål. Hvor skal vi hen?

De, der selv har råd, kan rejse til gode lande - de, der ikke har så meget, må rejse med det offentlige til mere udfordrende steder. Optagelserne starter sidst i 2022.

Men foreløbig venter der Sisse mellem 20 og 30 grader i Hollywood.

  • Sisse Graum Jørgensen rejser til Hollywood i dag og har måske en Oscar med hjem som producer af Thomas Vinterbergs film "Druk". Foto: Jan Knudsen, arkivfoto
  • En glad Thomas Vinterberg og de ansatte på filmselskabet Zentropa fik 15. marts nyheden om at "Druk" er nomineret til to Oscars. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)
  • "Druk" handler om fire gymnasielærere og venner, der beslutter sig for at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Filmens tone har fundet en plads i den specielle tid, vi er i over hele verden, siger producer Sisse Graum Jørgensen. Foto: Jan Knudsen
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Annonce
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel