cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Lolland

Tørstige kartofler giver et meget lavt udbytte i år

Lokale avlere høster 20-30 procent mindre i år.
11. september 2018 kl. 16:20 Af John Karlsen

Annonce

MIDT/SYDLOLLAND Den meget tørre sommer er i høj grad gået ud over den lokale høst af kartofler, der skal eksporteres til varmere himmelstrøg.

- Der er 75 procent større udbytte på de marker, som vi har kunnet vande, i forhold til dem, der ikke har fået vand, siger Hans Christian Nørregård fra Skovnæs kartofler ved Maribo. Her er man efterhånden kommet gennem den første tredjedel af høsten.

På Skovnæs har man gennem sæsonen haft mulighed for at vande omkring 200 af de i alt 430 hektar, gården har dyrket kartofler på. På Trætteskovgård ved Christianssædeskoven har Christian Nissen ikke mulighed for at vande nogen af sine omkring 80 hektar med kartofler.

- Hvor vi normalt kan høste 30 tons pr. hektar, er det i år kun 20 tons, fortæller Christian Nissen.

Både på Skovnæs og Trætteskovgård hæfter man sig ved, at man deler skæbne med konkurrenterne. De dele af Nordeuropa, der eksporterer læggekartofter til Nordafrika og Mellemøsten, har haft stort set samme betingelser.

Dermed ser det ud til, at priserne bliver lidt højere, så i det mindste noget af udbyttetabet hentes hjem. Samtidig er der generelt så stor opmærksomhed på, at det kan komme til kartoffelmangel, at der åbner sig nye afsætningsmuligheder til konsum og i den industri, der bruger kartofler som råstof.

For Skovnæs Kartofler er sommeren blevet en understregning af, hvor nødvendigt det er at sikre vanding til kartoffelmarkerne. Det er de godt og vel normale udbytter fra de vandede marker, der sikrer, at det samlede udbytte "kun" bliver omkring 20 procent under normalen.

- Det viser sig, at når man ser hen over fem år, er det kun det ene, hvor vanding ikke vil forbedre resultatet, siger Hans Christian Nørregård. Den viden får betydning, når Skovnæs i fremtiden sikrer sig jord til kartoffeldyrkningen. Foreløbig fortsætter kartoffelhøsten på både Skovnæs og Trætteskovgård.

- Det er så lidt til den positive side: Høstforholdene er fine, og det sparer på materiel og udgifter, siger Christian Nissen.

For de lokale producenter kommer de lavere udbytter efter et år, hvor udfordringen var den modsatte. Det var alt for vådt, da sidste års høst skulle op, og begge gårde måtte opgive en del af markerne.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

AF: BJARKE ROSENKILDE

De kære konventioner. 11. juli 2019 kl. 15.26

AF: MARTIN WOUTERS

cykelbro, lille ekstra ø og… 08. juli 2019 kl. 09.07

AF: JOHN WENNERWALD

Fattigdomsgrænsen genindføres 07. juli 2019 kl. 22.38

AF: BJARKE ROSENKILDE

Sandheden er ilde hørt 07. juli 2019 kl. 16.31

AF: JOHN WENNERWALD

Brystkræftsafdeling flyttes 30. juni 2019 kl. 22.05

Annonce