cookie-og-privatlivspolitik
Anne Valentina Berthelsen mener, at hun kan regne sig til et flertal for det fremskudte færgeleje.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Tror på nyt Tårs-færgeleje

Anne Valentina Berthelsen: - Sønderjylland er bange for Femern Bælt-forbindelsen. De kalder den "Der Untergang."
30. maj 2021 kl. 12:49 Af Marianne Knudsen

LOLLAND Til SF Lollands generalforsamling tirsdag kom det lokalt valgte folketingsmedlem, Anne Valentina Berthelsen, 15 minutter for sent.

Hun undskyldte sig som partiets transportordfører med, at hun sidder med i forhandlingerne om regeringens udspil til fremtidens transport - infrastrukturplanen, der vil række frem til 2035. SF er støtteparti for regeringen.

- Vi sidder og skal fordele 170 milliarder kroner rundt i landet sammen med transportministeren og finansministeren - og det fremskudte færgeleje ved Tårs og opgradering af Rute 9 - den er svær. Af en eller anden grund har Benny (transportminister Benny Engelbrecht (S), red.) ikke lyst til det. Han synes ikke, at vi skal afsætte penge til det, sagde SF's forhandler.

Hun tilføjede, at hun har sagt til ministeren, at han som sønderjyde må kende til det med med mindre god infrastruktur.


"Der Untergang" for jyder

- Men Sønderjylland er bange for Femern Bælt-forbindelsen. De kalder den "Der Untergang," og hvis forbindelsen fra Fyn til Femern så også styrkes (med hurtigere overfart mellem Langeland og Lolland, red.) frygter de at miste endnu mere godstrafik ved Padborg, sagde Anne Valentina Berthelsen, der fortsatte:.

Annonce

- Så transportministeren har følelser i klemme, og det sagde jeg også til Tonni (Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), red.), da han spurgte til færgelejet.

- Men Venstre, Radikale Venstre og De Konservative vil hjælpe os, så jeg tror, at det fremskudte færgeleje og Rute 9 har en chance - hvis jeg har talt rigtigt, lød det videre fra Anne Valentina Berthelsen.

I første omgang bliver der i givet fald tale om en ny, reel forundersøgelse ved Sund & Bælt samt en vvm-redegørelse.

- Og så vil der ligge puljer, der kan udmøntes senere. Det bliver jo et forlig, der rækker 14 år ud i fremtiden, og hvis undersøgelsen og vvm-redegørelsen siger, at det giver mening at bygge det fremskudte færgeleje, vil der være penge i reserve til det, forklarede SF's transportordfører.

- Jeg tror, at det fremskudte færgeleje kommer en dag, men det er en lang proces, tilføjede hun.

Annonce

Anne Valentina Berthelsen forventer også - som led i et kommende transportfolig - puljer, der kan udmøntes senere til lokalbanerne.

- Vedrørende lokalbanerne er det lige nu Østbanen på Stevns, der snakkes om, men snart er det også Lollandsbanen, der har brug for vedligeholdelse - og det har Region Sjælland heller ikke penge til, men vi kan få en flot CO2-gevinst ved batteritog, nævnte hun.

Med i forhandlingerne er eksempelvis også flere penge til støjbekæmpelse.


Brug for elementfabrik

Ønsket om at bevare fabikken i Rødbyhavn med mange arbejdspladser, der skal støbe tunnelelementerne til den faste forbindelse under Femern Bælt, så Anne Valentina Berthelsen en mulighed for:

- Der skal bygges sænketunnel til Lynetteholm, og hvis Kattegatforbindelsen også bliver til noget, så er der da en mulighed for, at fabrikken kan fortsætte.

Annonce

Lynetteholm er en ny bydel midt i Københavns Havn, der kan stormflodssikre byen fra nord og skabe plads til cirka 35.000 beboere og arbejdspladser.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

AF: JOHN WENNERWALD

Hurra for lokale holdninger 12. september 2021 kl. 22.15

Annonce

ANNONCE