cookie-og-privatlivspolitik
Siden slutningen af november sidste år er tøjvasken på plejecenteret Blomsterparken-Kirsebærhaven blevet klaret af den nye private leverandør Elis.
Siden slutningen af november sidste år er tøjvasken på plejecenteret Blomsterparken-Kirsebærhaven blevet klaret af den nye private leverandør Elis.
Foto: Claus Hansen/arkiv

Lolland

Udvalg var ikke enig om vasketøjsordning

EL's Bente Borreskov var ikke enig med resten af sit udvalg om den nye private vasketøjsordning i kommunen.
15. april 2021 kl. 08:57 Af Peter Levinsen Hansen

FAKTA
Den nye vasketøjsordning trådte i kraft på plejecenteret Blomsterparken-Kirsebærhaven i slutningen af sidste år. Under den nye ordning bliver tøjvask håndteret af det private vaskeri Elis. Vasketøjet håndteres i to sække en blå og en orange. I den blå sæk bliver tøjet tørretumblet, mens tøj, der ikke kan tåle dette, må i den orange sæk. Beboerne på plejecenteret betaler 300 kroner om måneden for at få vasket det, der puttes i den blå sæk, mens vasketøjet i den orange sæk bliver betalt pr. stykke tøj vasket og tørret. Det koster 19,35 kroner ekslusive moms at få vasket en bluse, et par bukser eller en nederdel, hvis den puttes i den orange sæk.

LOLLAND/RØDBY På mandagens møde i Lolland Kommunes ældre- og
sundhedsudvalg var der lagt op til en drøftelse af vasketøjsordningen, hvor den private leverandør Elis var inviteret med på mødet. På baggrund af drøftelserne valgte man i udvalget at sende en pressemeddelelse ud, som kan læses til venstre for denne artikel. Men i udvalgets pressemeddelelse fremgår ikke, at det kun var et flertal, der bakkede op om udtalelsen. Bente Borreskov (EL) er ikke enig i udvalgets udlægning af sagen.

- I pressemeddelelsen fremhæves, at kvalitetsstandarden er uforandret. Dette er ikke tilfældet. I kvalitetsstandarden fra 2019 står der for det første, at borgerne i eget hjem fik vasket én vask hver uge, nu får de én vask hver 14. dag. For det andet blev tøjet hængt op til tørre eller tørretumblet. Nu skal de betale ekstra for tøj, der ikke kan tørretumbles eller skal vaskes på 30 grader, forklarer Bente Borreskov.

- Vi var jo stillet i udsigt, at vi skulle have en dialog om en forbedring på mødet, men der er jo ikke rykket et komma på aftalen med vaskeriet, fortsætter hun.

Bente Borreskov er ikke tilfreds med den måde, som hele sagen er blevet håndteret på.

- Vi som politikere skal bare sidde og nikke ja, nå og amen til alt, hvad administrationen finder på af sjove ting og sager. Og så skal vi sidde og juble, at hvor er det dejligt, at vi tjener to millioner på den her, som nu er blevet til tre, fordi 70 procent er sprunget fra. Vi politikere skal i hvert fald ikke blandt os nede i maskinrummet, fortæller hun.

Annonce

En anden, der heller ikke er enig i ældre- og sundhedsudvalgets udmelding om vasketøjsordningen, er Jan Bentø, der, udover at hjælpe til som frivillig på plejecenteret Blomsterparken-Kirsebærhaven i Rødby, også har sin demente mor boende på plejecenteret.

- De kan ikke være bekendt, at de ikke skrotter en ordning, hvor de har lavet en fejl. De har lavet den fejl, at de ikke har undersøgt tingene ordentligt, og de har ikke styr på, at noget tøj ikke kan tåle at komme i tørretumbleren. Hvis det er sådan, at alt det andet tøj andet end sengetøj, undertøj og håndklæder skal vaskes specielt og ikke i tørretumbler, og man så skal betale ekstra for det. 2.000 kroner om måneden er simpelthen ude i hampen, fortæller han.

At den nye ordning skulle have givet det pressede plejepersonale på plejecentret mere tid, har han også svært ved at se.

- Ude i de private hjem hjalp hjemmehjælperen jo med at få vasket tøj. Det tog selvfølgelig tid. Der sparer de noget tid, fordi de bare skal hente en sæk en gang imellem. Ovre i Kirsebærhaven skal de nu stadigvæk pakke alt tøjet i sække. Noget i en blå og noget i en orange. Det skal stadig sorteres. Før blev beboerne bedt om at tage en vaskemaskine med, og så blev der sat vasketøj over, når der var en kurvfuld, som en del en den daglige pleje, fortæller Jan Bentø.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE