cookie-og-privatlivspolitik
I øjeblikket kigger Lolland Kommune på, hvordan de enkelte haller drives. Her er det Maribo Hallerne set fra luften.
I øjeblikket kigger Lolland Kommune på, hvordan de enkelte haller drives. Her er det Maribo Hallerne set fra luften.
Foto: Anders Knudsen/Arkivfoto

Lolland

Udvalg vil udvikle Lollands idrætshaller

Fritids- og kulturudvalget ser på driften af kommunens haller, og hvordan man forbereder dem til fremtiden.
30. juni 2020 kl. 15:50 Af Palle Nevad Frandsen

Annonce

LOLLAND Det er et stort og kompliceret stykke arbejde, som kommunens fritids- og kulturforvaltning er gået i gang med, og som politikerne nu også er dykket ned i. Opgaven er at finde den bedste måde at drive kommunens haller i fremtiden. Både de kommunale og de selvejende.

En af opgaverne er at finde ud af, om de to store idrætscentre i Maribo og Nakskov kan drives på samme måde, og om det vil være en idé at gøre dem til kommunale haller.

- Jeg synes, det kunne være interessant, hvis vores to store haller kørte mere eller mindre på lige vilkår, siger formanden for Lolland Kommunes fritids- og kulturudvalg, Tine Vinther Clausen (V).

Det er dog ikke så simpelt at svare på, om hallerne vil have gavn af at være kommunale. I forvaltningens analyser når man frem til, at der ikke er et entydigt svar på, om det er bedst at være selvejende eller kommunal. I stedet peger man på, at det bør bero på et politisk valg.


Ikke stor effekt for NIC

For Nakskov Idrætscenter vil der ikke være den store effekt, hverken positiv eller negativ, hvis centret blev gjort kommunalt, men en kommunalisering af Maribo Hallerne vil betyde en mærkbar negativ økonomisk effekt.

- Maribo Hallerne er meget pro at lave indtægtsdækket virksomhed. Det har vi ikke set helt på samme måde i Nakskov, forklarer Tine Vinther Clausen.

Det er blot 67 procent af indtægterne i Maribo Hallerne, der kommer af kommunale tilskud, mens det i Nakskov Idrætscenter er 80 procent.

- Det kan også hænge sammen med, at Nakskov Idrætscenter har en aftale med kommunen, der gør, at vi belægger dem hårdere, og at de ikke har samme frihedsgrader, slår udvalgsformanden fast.

I den kommende tid fortsætter forvaltningen med at se nærmere på driften i de to haller, og den politiske behandling vil fortsætte til september.

- Administrationen skal kigge ind i sagen og se, hvilke potentialer der er, og hvordan kan vi udvikle begge haller bedst muligt. Vi er meget interesseret i at have haller begge steder, der fungerer godt, siger Tine Vinther Clausen, der forklarer, at sagen er meget kompliceret, og at det ikke bliver nemmere af, at man ikke tidligere har set på haller og halstrukturen i kommunen.


Ser på øvrige haller

Forvaltningen har også kigget nærmere på kommunens øvrige haller, men her mere for at finde ud af, hvordan de lever op til den nye kommunale masterplan.

Her drejer det sig om punkter som samarbejde på tværs, socialt ansvar og evnen til at skaffe nye aktive.

Der er fem kommunale haller fordelt rundt på Lolland.

Det drejer sig om Rødbyhavn Sportshal, Højreby-, Ravnsborg-, Rudbjerg- og Østoftehallen. Tre haller, nemlig Fejø-, Errindlev- og Stokkemarkehallen er selvejende haller.

Undersøgelsen har skabt ængstelighed ude i de små landsbysamfund, fortæller Tine Vinther Clausen.

- Nogle er blevet meget bange for, at når vi nu har været ude at lukke en masse kulturhuse, skal vi også ud for at lukke haller. Det er på ingen måde min intention.

Det har dog været svært at skabe sig et overblik for kommunen.

Coronaen har nemlig gjort det umuligt at mødes med de forskellige haller og få den dialog, som udvalgsformanden gerne ser er grundstammen i et fremtidigt samarbejde.

Samtidig har hallerne været tvangslukket hele foråret for ikke at sprede smitten blandt brugerne og ud i resten af samfundet.

For det politiske udvalg handler det stadig om, hvordan man sikrer hallerne i fremtiden. Men ikke bare som bygninger, men fyldt med liv.


Ønsker mere dialog

- Jeg er åben for næsten hvad som helst, der giver mening for dem, som bruger hallerne. De, der bedst har en idé om en god model, er dem, der bruger hallerne, siger Tine Vinther Clausen.

Præcis som med de to store idrætscentre er arbejdet kun lige begyndt med de øvrige haller, og de vil atter blive behandlet politisk til september.

De første indikationer til, hvordan hallerne lever op til masterplanens nye kriterier har man dog, og her kan man se, hvad der i fremtiden skal arbejdes med.

- Det er vigtigt, at vi begynder at tale om, hvordan vi kan udvikle det her sammen. Der har ikke rigtig ligget en plan for, hvordan vi udvikler vores faciliteter, lyder det fra udvalgsformanden, som ved, at der venter et stort stykke arbejde forude.

- Masterplanen har været en slagteplan, og jeg vil gerne have, den skal være en udviklingsplan for området.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

Annonce