cookie-og-privatlivspolitik
De arkitektstuderende har haft base i Maribo Hallerne, hvor de har samlet de indtryk, som de gennem opholdet på Lolland er blevet fyldt med. Nu går turen tilbage til København, hvor de skal i gang med bachelorprojektet.

3

Billeder

De arkitektstuderende har haft base i Maribo Hallerne, hvor de har samlet de indtryk, som de gennem opholdet på Lolland er blevet fyldt med. Nu går turen tilbage til København, hvor de skal i gang med bachelorprojektet.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Unge er vilde med Maribos gæstfrihed

Maribo vil atter været centrum for bachelor-projekter på Det Kongelige Akademis arkitektlinje.
16. oktober 2021 kl. 12:30 Af Palle Nevad Frandsen

MARIBO I nogle af de store landsdækkende medier er Lolland mest kendt for de udfordringer, som egnen har med faldende børnetal, borgere på overførselsindkomst og lignende historier, som knytter sig til det, som i dag kendes som udkantsdanmark. Efter tre uger på Lolland er billedet noget mere nuanceret hos en flok arkitektstuderende fra Det Kongelige Akademi.

De studerende har været indlogeret på Danhostel Maribo siden 26. september og rejste i går tilbage til København, hvor de nu skal arbejde målrettet med deres bachelorprojekt, som skal tage udgangspunkt i den lollandske domkirkeby.

Ingen af dem havde det store kendskab til byen eller området, før de kom, men de havde som led i studiet nærstuderet købstaden og dens udseende på kort. Derfor var selve byen og dens udseende ikke den store overraskelse.

- Stemningen kan være svær at fange på et kort eller via opslag på internettet, men jeg kommer selv fra en by på Midtsjælland af nogenlunde samme størrelse, så det var nogenlunde som at vende hjem, forklarere Samuel Franks.

De studerende havde dog også sat sig ind i byens udfordringer og vidste derfor, at mange unge søger væk. For Katrine Ditlev havde det givet et billede af en by, som ikke havde vildt megen aktivitet.

Annonce

- Det blev hurtigt modbevist. Allerede den søndag vi kom, var der mange mennesker på gågaden, og vi har ikke kedet os på noget tidspunkt.

Men den med de unge, der søger væk, er til gengæld blevet bekræftet.

- Jeg kan ikke huske, at vi har set unge på vores alder. Der er folkeskolebørn og gymnasieelever, men så kommer et spring til voksne med børn og ældre mennesker, forklarer Mette Korte.

Måske kan det billede ændre sig i fremtiden, men det kræver, at man får fat i nogle unge, som vil gå forrest, er der enighed om blandt de studerende.

- Hvis ikke der er nogle i forvejen, så kommer der ikke bare nye til. Er der til gengæld nogle unge i forvejen, så skal der nok komme flere til, mener Katrine Ditlev.

Annonce

Derfor handler det om at blive endnu bedre til at sprede fortællingen om, at Lolland faktisk har noget at byde på. Det gør Lolland-Falster Lovestorm og Quality Lolland-Falster allerede, men det skal forstærkes, lyder rådet fra de fem studerende, som Folketidende møder.

Selv om de ikke mødte nogle unge, så kom de studerende alligevel tæt på lollikkerne Faktisk var det noget, som overraskede dem ret meget. De blev mødt med åbne arme nærmest alle steder.

- Inden vi kom, havde vi hørt en del om den mentalitet, som skulle være på Lolland, og under vores ophold er vi også blevet præsenteret for den. Folk hernede skulle dukke nakken og nærmest være undskyldende, fordi de kommer fra Lolland. Sådan har vi slet ikke oplevet dem, siger Samuel Franks:

- Folk er meget stolte af det, som de har hernede.

Især en situation har gjort et kæmpe indtryk på den lille gruppe fra København. Under deres vandringer rundt i byen kom de ind og kiggede på det gamle P. Hatten-byggeri. Direktør Rune W. Pedersen dukkede op og gav straks holdet en rundvisning, og snakken gik så godt, at han inviterede dem til middag i privaten om aftenen.

Annonce

- Gæstfriheden er noget, som jeg vil huske. Det at blive inviteret til middag af nogle, som vi slet ikke kendte, siger Frederik Mylov.

Katrine Ditlev er enig.

- Folk kom hen og begyndte at tale med os, når vi sad og tegnede, og de var virkelig interesserede i det, vi lavede. Men jeg vil også huske byen, fordi den er virkelig smuk, set med en arkitektstuderendes øjne. Her er så mange forskellige typer af huse, der bliver blandet på forholdvis lidt plads.

Hos flere af de fem studerende er tanken om at bosætte sig et sted som Maribo ikke totalt utænkelig. Et sted som Maribo kan byde ind med noget andet end storbyen, men for Alda Lamhauge er Maribo ikke fremtiden.

- Her er hyggeligt at være, men jeg vil aldrig nogensinde bosætte mig her. Her er alt for småt, og stedet føles nærmest klaustrofobisk, siger hun.

Annonce

Med sig hjem til København har de alle dog et helt nyt syn på Maribo og de mennesker, der bor der.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Folketidende er i vinter dvale. 06. december 2021 kl. 12.15

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen har… 06. december 2021 kl. 12.04

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

Annonce

ANNONCE