cookie-og-privatlivspolitik
De unge skal bestyrkes i at sige nej tak, når de mener nej tak.

2

Billeder

De unge skal bestyrkes i at sige nej tak, når de mener nej tak.
Foto: Unsplash.com/ PR

Lolland

Unge føler sig presset til druk

De unge lærer det af de voksne, siger rusmiddelkonsulent i lokal kommune.
14. september 2019 kl. 14:02 Af Rikke Folm Berg

Annonce

VESTLOLLAND Kom nu, bare én øl mere ...

En ny landsdækkende rundspørge blandt 600 unge i alderen 20-25 år viser, at 86 procent har oplevet, at deres venner har forsøgt at få dem til at drikke mere alkohol, selv om de havde sagt nej. Bag rundspørgen står Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne "Fuld af liv", som i disse uger sætter fokus på drikkepres.

Ifølge rusmiddelkonsulent i Børne- og Ungerådgivningen i Lolland Kommune, Mogens Kopytko, er tallene ingen overraskelse.

- Vi har en alkoholkultur i Danmark, hvor vi forventer af hinanden, at vi deltager i festkulturen. De unge lærer det af de voksne, siger Mogens Kopytko.

Han påpeger, at det derfor i første omgang er forældrene, der skal være rollemodeller for deres børn. De skal vise, at det godt kan lade sig gøre at sige nej tak. I anden omgang er det kammeraterne, der i selve de situationer, der opstår, skal blive gode til at støtte hinanden i de gode intentioner.

- De skal være hinandens gode hjælpere, siger Mogens Kopytko.

Ifølge rusmiddelkonsulenten er det også essentielt at få bestyrket de unge i, at de skal stå ved deres grænser.

- Når jeg taler med de unge, så siger jeg til dem, at de skal være meget tydelige i deres udmeldinger, om hvad de vil være med til, siger Mogens Kopytko.


Unge vil anerkendes

SSP-konsulent i Distrikt Vest i Lolland Kommune, Mads Almann Pedersen, arbejder også med blandt andet unges omgang med alkohol. Hans indsats går ud på at styrke de unges trivsel og modstandskraft, så de ikke udvikler en uheldig adfærd, som i sidste ende kan føre til kriminalitet. Han forklarer, at anerkendelse spiller en stor rolle for de unges evne til at sige fra.

- For unge på 15-16 år er anerkendelse vigtigt. De er i gang med at danne deres identitet, og de har brug for at føle sig anerkendt socialt blandt venner. Det gør, at de kan komme til at tage beslutninger, de ikke er enige med sig selv i, siger Mads Almann Pedersen og uddyber:

- Det kan for eksempel være at drikke en øl mere, fordi en anden siger, man skal.

Ifølge rusmiddelkonsulent Mogens Kopytko og SSP-konsulent Mads Almann Pedersen står det hverken værre eller bedre til blandt unge på Vestlolland end på landsplan.

- Jeg har ikke oplevet, at unge starter tidligere eller drikker mere end i resten af landet, siger Mogens Kopytko og tilføjer:

- Men de unge på Lolland har ikke nogen steder at gå hen og feste, og derfor foregår fester privat. Det betyder, at de unge ikke fester under kontrollerede former med udskænkning forbudt til mindreårige, og det kræver ansvarlige voksne.


Målet med festen

SSP-konsulent Mads Almann Pedersen opfordrer til, at de voksne sørger for, at festerne ikke kun handler om at drikke sig fuld.

- I SSP får vi for eksempel nogle henvendelser omkring 9. klassernes sidste skoledag, og der anbefaler vi, at festerne gennem aktiviteter, festlege eller spisning bliver givet et andet formål end kun at drikke sig fuld, siger Mads Almann Pedersen.

- For hvis alkohol er målet med festen, så er det svært at dæmme op for, hvilken promille de unge ender med, siger han.

Dertil kommer nogle regler, som kan være nyttige til at hjælpe de unge med at lægge en dæmper på drikkepresset.

- De voksne kan for eksempel lave regler om, at de unge ikke må dukke berusede op til festen, siger SSP-konsulenten.

Endelig kan der sættes begræsninger på mængden og alkoholprocenten i den tilgængelige alkohol.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

Annonce