cookie-og-privatlivspolitik
Nytiltrådt leder af Headspace Lolland, Kristian Hjorth, glæder sig til, de mange frivillige indtager Headspace Lolland for at hjælpe de unge med alt fra kærestesorger til uddannelsestvivl.
Nytiltrådt leder af Headspace Lolland, Kristian Hjorth, glæder sig til, de mange frivillige indtager Headspace Lolland for at hjælpe de unge med alt fra kærestesorger til uddannelsestvivl.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Unge med problemer kæmper alene

Det er blevet sværere for unge at blotte deres tvivl, usikkerhed og sorger, mener Kristian Hjorth.
21. januar 2021 kl. 18:50 Af Rikke Folm Berg

Annonce
FAKTA
Som tidligere omtalt i Folketidende er et nyt center med tilbud om hjælp og rådgivning kaldet Headspace ved at etablere sig i Lolland Kommune. Her skal børn og unge i alderen 12-25 år kunne komme ind fra gaden og få sig en snak med frivillige, uden at de behøver afgive hverken cpr-nummer eller få startet en sag op. Tanken er, at de unge dermed får en uformel adgang til at søge hjælp, og at denne adgang skal supplere de eksisterende tilbud, såsom §11 rådgivning og tilbuddet om gratis psykologsamtaler.
Headspace har siden 2013 etableret 20 centre rundt om i landet, og flere er lige nu på vej. Blandt andet i Lolland og Guldborgsund kommuner. Protektor for Headspace er tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

NAKSKOV Kristian Hjorth sidder hverken klar med tallene eller undersøgelserne til at bakke sin pointe op, men derimod med årtiers erfaring fra sit arbejde med unge mennesker, når han siger, at unge i stigende grad kæmper med deres problemer i ensomhed.

- Jeg har igennem mine tidligere job erfaret, at mange unge tumler alene med problemer, som man hverken skal eller bør tumle med alene - og desværre i stigende omfang, siger Kristian Hjorth.

- Der er alt for mange unge, der har brug for nogen at tale med.

Han er nytiltrådt leder af det nye tilbud om rådgivning og hjælp kaldet Headspace Lolland, som nu er under etablering. Før det har han arbejdet med unge på landbrugsskole, erhvervsskole, produktionsskole og senest FGU Lolland-Falster.

Men tallene findes til at bakke ham op. Ifølge protektor for Headspace, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, har undersøgelser vist, at 18 procent af de unge mellem 16 og 24 år angiver at have et dårligt mentalt helbred, og at diagnosticeringen af børn og unge med angst og depression er tredoblet de seneste 10 år.

Annonce

Et kæmpe pres

Når de unge i stigende omfang går med deres problemer i ensomhed, så skyldes det, ifølge Kristian Hjorth, at de er oppe imod en perfekthedskultur.

- Jeg misunder ikke de unge i dag, der skal få perfekte karakterer, se godt ud, være online konstant og følge de lige linjer - altså det, der anses for normalt, og som ikke levner meget plads til at træde ved siden af, siger han og tilføjer:

- Det er et kæmpe pres.

Han peger på, at den kultur gør det sværere for de unge at blotte deres tvivl, usikkerhed og sorger, både overfor hinanden og de voksne omkring dem.

Kristian Hjorth har derfor fortløbende i sit arbejde forsøgt at bidrage til at udvide rammerne for, hvad de unge anser for normalt.

Annonce

- For vi mennesker er forskellige, og ingen er perfekte.

De unge tror desuden ofte, at de er alene om at have det svært med for eksempel forældrenes skilsmisse eller deres søgen efter identitet, påpeger han. De tror også, at det er deres egen skyld, hvis ikke livet lykkes.

- Da jeg var ung, var det altid samfundets skyld, hvis livet ikke udfoldede sig som ventet og håbet, siger han.

Også det bidrager til, at mange unge oplever stigende pres, problemer og mistrivsel, mener han.

- De påtager sig alt for meget ansvar, også for det, der ikke er deres ansvar, for eksempel mistrivsel i familien.

Annonce

Og corona-situationen har bestemt ikke gjort det bedre, nævner han.

- Den gør, at ekstra mange unge er i klemme, fordi de sidder hjemme på værelserne alene.


Få løst op

Ifølge Kristian Hjorth er udfordringen, at de unges problemer, store som små, ofte blokerer for den almene trivsel, for indlæring og for et godt børne- og ungeliv.

- Der kan det at blive lyttet til hjælpe med til, at man ikke føler sig alene med problemerne, siger han.

Netop derfor er han så glad for, at børn og unge mellem 12-25 år nu får en ny mulighed for tidlig hjælp i Lolland Kommune.

Annonce

Han erkender, at det ikke altid er nok at blive lyttet til, at der nogle gange skal mere til.

- Men det er enormt vigtigt, at man får taget hul på at tale med nogen om sine problemer. Det er starten på at få løst op for dem, siger han.

- Ingen fortjener at have det skidt.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: CHRISTIAN NYBORG MORTENSEN

Lokale borgere frarøves… 06. marts 2021 kl. 19.12

AF: LINDA SOMMER

Historisk bymidte i Maribo… 04. marts 2021 kl. 21.37

AF: SØREN LEVIN BØCKHAUS THORMANN

Roses skal, dem der roses bør 04. marts 2021 kl. 11.30

AF: PERNILLE KRUSE PEDERSEN

Haveæstetik er vejen frem 03. marts 2021 kl. 19.31

AF: MARTIN WOUTERS

præsentation fra formanden… 03. marts 2021 kl. 09.45

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov igen 02. marts 2021 kl. 14.07

Annonce

ANNONCE