cookie-og-privatlivspolitik
Når de unge musikskoleelever bliver sluppet løs, skal de selv sørge for at filme musikvideoerne. Det kræver træning med kameraet, ligesom der skal lægges det rette lys på den, der synger. Her hjælper Søren Døssing Rasmussen to prøvekaniner med lyset.

2

Billeder

Når de unge musikskoleelever bliver sluppet løs, skal de selv sørge for at filme musikvideoerne. Det kræver træning med kameraet, ligesom der skal lægges det rette lys på den, der synger. Her hjælper Søren Døssing Rasmussen to prøvekaniner med lyset.
Foto: Claus Hansen

Lolland

Unge skal skabe egne musikvideoer

Musikskole går i en helt anden retning med nyt undervisningshold.
12. januar 2020 kl. 15:08 Af Palle Nevad Frandsen

Annonce

MARIBO Næste år er det 40 år siden, at amerikanerne fik en hel tv-kanal alene dedikeret til musikvideoer. MTV begyndte at sende 1. august 1981 og gik - selvfølgelig - i luften med The Buggles-hittet "Video killed the radio star". Sådan er det heldigvis ikke blevet.

Selvom musikvideoerne gennem MTV-æraen er vokset og i dag primært dyrkes på onlinetjenester som YouTube, har genren primært været forbeholdt professionelle musikere. Men det laver Lolland Musikskole nu om på.

Musikskolen er gået sammen med Søren Døssing Rasmussen om at smelte videoproduktion og musik sammen og give Lollands unge mulighed for at sætte billeder på den musik, som skabes af eleverne på Lolland Musikskole.

- Vi vil gerne ramme nogle helt nye elever, som måske ser dette som vejen ind til musikken, siger musikskolens leder, Karina Fredensborg.

Man behøver nemlig hverken at kunne spille et instrument eller synge for at blive en del af det nye hold, men bare have en interesse for at filme og måske arbejde med musikken i videoform.


Billeder på grandprix-sange

Videoprojektet udspringer af musikskolens arbejde med nye læringsmiljøer, som kulminerede med skolens store grandprix, men arbejdet er fortsat siden.

- Siden grandprixet har vi været i gang med at optage sangene, og vi er omkring halvvejs i de 12 sange, som deltog. Næste step er så at spørge orkestrene, om de vil være med til at tage sangen videre til videoformatet.

Mens nogle af eleverne sikkert gerne vil skabe deres egen musikvideo, så vil andre måske hellere koncentrere sig om at lave musik - og dermed stille musikken til rådighed for elever på det nye hold.

- Sådan er det oftest i den professionelle verden. Der lader du andre om at skabe en musikvideo til den musik, som du har lavet, så det vil være en virkelig prof måde at gøre det på, siger Søren Døssing Rasmussen, der er underviser på det nye hold.

Han har sin baggrund indenfor kunstens verden og har studeret på kunstakademierne i Berlin og Krakow, men også gået på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft samt studeret fotografi i København. I dag underviser han blandt andet på Københavns Film & Teaterskole og Akademiet, der er en daghøjskole for musik, dans og teater, ligesom han er lysmand og arbejder for Dansk Danseteater.

Fra torsdag 23. januar klokken 15.15 indtager han dog Musikhuset i Maribo, hvor han over 20 uger vil tage op til 15 unge i alderen mellem 13 og 25 år på en rejse i musikvideoens verden. Og det bliver en tur, hvor de kommer gennem både historien om musikvideoer, som faktisk strækker sig væsentligt længere tilbage end tiden hos MTV, men også om teknikken bag at bruge kamera og det andet filmudstyr.


Skal møde Elvis og The Beatles

Søren Døssing Rasmussen har ikke de store betænkeligheder ved at slippe den unge generation ud med kameraer, men det kræver dog lidt teoretisk viden.

- De skal vide, hvordan man strikker en musikvideo sammen, så vi kommer til at se nogle musikvideoer sammen.

Det betyder også den føromtalte rejse tilbage i tiden til dengang, hvor tv-selskaberne kun ville filme overkroppen af Elvis Presley for ikke at vise hans svingende hofter, til The Beatles, der eksperimenterede stort med filmlærredet som baggrund til musikken, og frem til, musikvideoerne storhittede på MTV.

De første videoer på MTV betegner underviseren som B-videoer. Det var tydeligt, at mediet var relativt nyt, og mange ikke vidste, hvordan det bedst blev udnyttet. Senere har musikvideoerne virkelig fået form og har også været stilskabende.

For at holde styr på historien i en musikvideo er der brug for et storyboard eller en drejebog. Det bruger de rigtige instruktører, og det værktøj bliver eleverne også introduceret til.

- Jeg forestiller mig, at vi skal lave foto-storyboards, for de er enormt fede at lave. Det giver mulighed for at flytte rundt på billederne for at få den rette historie, forklarer Søren Døssing Rasmussen.

Målet er, at der skal laves små film på hver eneste undervisningsdag, og nogle af dem skal deles på Facebook.

I løbet af de 20 uger får musikskoleeleverne lov til at prøve mange forskellige sider af videoproduktionen. Der vil blive arbejdet med blue screen, dubbing, voiceover og playback - og de vil ikke bare lære at lave musikvideoer, men får en forsmag på, hvordan det er at lave film.


Ideen opstod til grandprixet

At der i det hele er opstået et samarbejde, skyldes musikskolens grandprix. Søren Døssing Rasmussen var hyret ind til at filme projektugen, som mundede ud i grandprixet, og han blev meget begejstret over de unges musik.

Især faldt han over et nummer sunget af to piger.

- Man kunne mærke, hvordan de havde så mange billeder oppe i hovedet, og det kunne være fedt, hvis de gad lave en musikvideo til deres lille sang.

I forvejen havde han filmet en del på musikskolen og lært eleverne lidt at kende, så der var ikke langt fra idé til handling.

Musikskoleleder Karina Fredensborg håber samtidig, at skolen kan finde finansiering til storskærme ved den store forårskoncert, så nogle af de film, som de unge kommer til at optage, kan vises i løbet af den aften.


To næsten ens verdener

Ifølge Søren Døssing Rasmussen er det ikke svært at lade film- og musikverdenen smelte sammen. Det gør den hele tiden udenfor undervisningslokalerne. Nogle film ville ikke være det samme uden den musik, der er valgt som soundtrack, og ved de store stadionkoncerter er billedsiden et supplement til musikken.

- Det er to verdener, som minder meget om hinanden, men musikere kunne have gavn af at se sig selv endnu mere på film. Det vil gøre dem bedre til at stå på scenen, for de er jo performere og skal sælge deres musik og sange fra scenen.

Samtidig er det at filme og være i band sammen også sociale fællesskaber, der har meget til fælles.

- Det er folk, som er tvunget til at være sammen på et meget lille område i en meget lang periode. Derfor skal man kende hinandens styrker og svagheder.

Og lige netop det tætte samarbejde er noget af det, som eleverne bliver kastet ud i, når der skal filmes, laves lyd, make-up og bare få tingene til at gå op i en højere enhed.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Eliten, magthaverne, censur… 27. januar 2020 kl. 13.15

AF: DAN TOXVÆRD RASMUSSEN

DEBATTEN OM FOR OG IMOD… 27. januar 2020 kl. 09.40

AF: JOHN WENNERWALD

Husk SFO-erne 26. januar 2020 kl. 20.53

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

Annonce