cookie-og-privatlivspolitik
Rødby Kommunes tidligere administrationsbygning rummer stadig Lolland Kommunes teknik- og miljømyndighed. Efter de seneste rapporter om potentielt helbredsskadelige stoffer har der været gjort hovedrent to gange, og den daglige rengøring er øget.

2

Billeder

Rødby Kommunes tidligere administrationsbygning rummer stadig Lolland Kommunes teknik- og miljømyndighed. Efter de seneste rapporter om potentielt helbredsskadelige stoffer har der været gjort hovedrent to gange, og den daglige rengøring er øget.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Lolland

Usikkerhed om usundt kommunekontor

Byrådet har vedtaget at flytte teknisk forvaltning til nybyggeri i Rødbyhavn.
05. juli 2020 kl. 10:23 Af John Karlsen

RØDBY Selv om Lolland Kommunes byråd på et lukket møde har besluttet at flytte teknik- og miljømyndighedens omkring 70 medarbejdere ud af Rødby Kommunes tidligere administrationsbygning, er der ikke samtidig taget stilling til, hvad der skal ske med de store og centralt beliggende bygninger i Rødby.

De bliver fraflyttet med henvisning til et usundt indeklima, og der ligger en række rapporter til grund for vurderingen af, at man ikke kan blive i Rødby uden bekostelige renoveringsarbejder.

Regnestykket bag beslutningen er, at det vil koste 18-22 millioner kroner at renovere administrationsbygningen i Rødby, så man slipper af med de nuværende problemer med blandt andet PCB og dampe fra jordforurening under bygningen og får bragt den op til tidssvarende standard. I stedet har kommunen valgt at leje sig ind i kommende kontorfaciliteter på havnen i Rødbyhavn i 10 år for 1,7 millioner kroner i året.

Regnestykket er uden prisen på en eventuel nedrivning af bygningerne i Rødby.

- Og det er da heller ikke sikkert, at det er nødvendigt at rive den ned, siger Hans Ole Sørensen (V).

Annonce

Han vil gerne have undersøgt muligheden for, der måske er private, der kan bruge administrationsbygningen, eventuelt til lagerformål eller andet uden stort personale.

- Men jeg finder det under alle omstændigheder vigtigt, at der bliver truffet en beslutning om, hvad der skal ske med bygningen i indeværende byrådsperiode, siger Hans Ole Sørensen, der som tidligere Rødby-borgmester selv har haft sin arbejdsplads her.

Han mener, der økonomisk er truffet en fornuftig beslutning, og glæder sig over, at de kommunale arbejdspladser i det mindste bliver på Sydlolland.

- Når det nu viser sig, at bygningen er uegnet til menneskebrug, skal den også fjernes fra jordens overflade, siger Gert Mortensen (S).

Også han har en fortid som Rødbyborgmester og haft sin arbejdsplads i den sundhedsfarlige bygning.

Annonce

Han beklager, at det er et stykke Rødby-historie, der forsvinder, hvis bygningen rives ned.

- I forvejen står det gamle rådhus i byen jo og forfalder, siger Gert Mortensen.

Netop det påpeger også formanden for Bevaringsforeningen Sydlollands Kulturminder, Poul Rasmussen:

- I Maribo bruger kommunen mange penge på at sætte i stand - men her får tingene lov til at forfalde, mener Poul Rasmussen.

Han frygter, at kommunen bare forlader administrationsbygningen og bagefter bare lader også den forfalde.

Annonce

Lolland Kommune har i forvejen en række bygninger stående, som er modne til nedrivning. Blandt dem er det gamle kommunekontor i Holeby. Den er nu nærmest ødelagt af en periode, hvor der stod vand i kælderen. Endnu er der dog ikke truffet formel beslutning om at rive den ned.

Lolland Kommune har senest haft firmaet dansk Miljøanalyse til at gennemgå administrationsbygningen i Rødby.

Den er bygget i to omgange, og i den ældste del fra 1970'erne er der brugt det potentielt farlige PCB til fugerne omkring vinduer og døre.

Stoffet er så flygtigt, at det siver ind i omkringliggende materialer og ud i luften. Undersøgelsen viser da også, at der er et forhøjet niveau af PCB.

- Uden det er helt oppe i det røde felt, siger sektorleder Lars Gram fra kommunens Service og Bygninger.

Annonce

Tilbygningen fra 1980'erne er bygget uden kælder, og det betyder, at der her trænger nogle af de giftige dampe op, som stammer fra et tidligere garveri og gasværk på grunden.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vi skal tage klimaansvar 24. oktober 2021 kl. 22.06

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

Annonce

ANNONCE