Annonce
Lolland

Varmeværk opgiver gerne alle klager, hvis bare ...

Maribo Varmeværk er villig til at aftage varme fra Refa MSK (billedet), hvis altså kommunen lige vil godkende, at Maribo Varmeværk har ret til at køre grundlast. Foto: Jan Knudsen, arkivfoto

Hvis kommunen giver godkendelse til grundlast, kan fjernvarme-

konflikten løses. Men det kan kommunen ikke bare, svarer direktør

MARIBO Striden om fjernvarmen og gælden i Refa MSK kan løses ganske enkelt. Det mener formanden for Maribo Varmeværk, Flemming Møller Jensen. Maribo Varmeværk er nemlig indstillet på at indgå en aftale om at aftage varme fra Refa MSK i for eksempel fire år. Med de høje priser, Refa MSK kan få for at producere og sælge strøm, vil en sådan aftale kunne banke gælden i Refa MSK et godt stykke ned.

Der er bare en hage. For at indgå en aftale vil Maribo Varmeværk nemlig have vished for, at det godt efter aftalens udløb må producere sin egen varme. Uden en sådan aftale frygter varmeværkets bestyrelse nemlig, at Refa MSK pludselig vil kræve en anden og højere pris, og den risiko skal kunderne i Maribo ikke løbe.

Tilladelsen til at køre grundlast skal komme fra Lolland Kommune, og her opstår problemet.

- Jeg tror bestemt, vi kan finde en aftale med Refa MSK, men Lolland Kommune vil ikke give sig. Og vi kan ikke gå ind i en aftale, hvor vi ikke ved, hvor vi står efter de fire år, siger Flemming Møller Jensen.

Han mener, at Maribo Varmeværk har ret til at køre grundlast, og at det må være enkelt for kommunen at bekræfte. Flemming Møller Jensen nævner nemlig, at der i sommer kom en opdatering af vejledningen til bekendtgørelsen om projektgodkendelser. Den har bekræftet ham i hans opfattelse.

- Man må gerne under visse omstændigheder køre fuldlast i det omfang, man ikke har mulighed for at få varme andre steder. Og det har vi ikke, for vi blev fyret af Refa, så vi har ikke andre muligheder end at lave det selv, siger han og fortsætter:

- Med den nye bekendtgørelse på hånden mener vi godt, kommunen kunne overveje at sende et brev til Maribo Varmeværk med en projektgodkendelse af, at vi må køre fuldlast på vores kedel. Det ene brev kan løse hele den kæmpe knude, der er. Vi er villige til at trække alt tilbage, så vi ikke har flere tvister, siger han.

Procedurer skal følges

I Lolland Kommune bekræfter direktør Bjarne Hansen, at kommunen ikke er til sinds at sende et brev til varmeværket med besked om, at det gerne må køre grundlast. Det vil nemlig være en ændring af den nuværende tilladelse, mener kommunen, som derfor ikke bare kan sende et brev om, at der nu gælder noget andet.

- Varmeforsyningsloven har en tydeligt beskrevet bestemmelse om, at hvis man vil have ændret fra reserve- og spidslast til grundlast, skal man søge om det og dokumentere en lang række ting. Får vi sådan en ansøgning, sagsbehandler vi den, og hvis kravene er opfyldt, får de godkendelsen. Men vi kan ikke bare ekspedere hen over bordet. Der er en procedure, vi skal følge, og vi kan ikke bare springe over og sige "det må I gerne". Det ville være en ugyldig beslutning, der ikke følger lovens regler, fastslår Bjarne Hansen.

- Så vi må afvente, om der kommer en afgørelse, der kan hjælpe kommunen på vej, siger Flemming Møller Jensen.

Den vurdering af, at der skal komme en afgørelse udefra, for at parterne kan komme videre, deler Bjarne Hansen. En sådan afgørelse kan for eksempel komme via en retssag. Kommunen anmeldte således 14. januar varmeværket til politiet for at køre grundlast på et anlæg, der altså ifølge kommunen kun er godkendt til spids- og reservelast.

Den sag er blevet efterforsket af den lokale politikreds, som derefter i april sendte sagen til anklagemyndigheden. Siden kom Statsadvokaten ind over, da der er tale om en usædvanlig sag, og nu afventer man Statsadvokatens vurdering af, om der skal rejses tiltale og udfærdiges et anklageskrift.

Bjarne Hansen fortæller, at Statsadvokaten for tre ugers tid siden henvendte sig til kommunen og varmeværket og spurgte, om der var sket nyt i sagen, som der skulle tages højde for, men det var der ikke, kunne kommunen melde. Parterne afventer derfor fortsat Statsadvokatens afgørelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afgørelse på vej

Til gengæld, fortæller Bjarne Hansen, har Energiklagenævnet bebudet, at det i begyndelsen af denne måned vil komme med en afgørelse på en klage, som Maribo Varmeværk har indgivet.

Klagen handler om, at varmeværkets bestyrelse er utilfreds med, at kommunen afviste en anmodning fra kuratoren i Refa MSK om at genoptage projektgodkendelsen af værkets kedler.

Om en afgørelse i den sag vil kunne rokke noget, må tiden vise. Men status er altså, at parterne her og nu afventer afgørelserne fra Statsadvokaten og Energiklagenævnet.

- Det er to langmodige processer, hvor man får afprøvet sin evne til at være vedholdende og tålmodig, konstaterer Bjarne Hansen.

  • Maribo Varmeværk er villig til at aftage varme fra Refa MSK (billedet), hvis altså kommunen lige vil godkende, at Maribo Varmeværk har ret til at køre grundlast. Foto: Jan Knudsen, arkivfoto
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem