cookie-og-privatlivspolitik
Mange, især pårørende til plejehjemsbeboere og andre politikere, havde fundet vej til Ældre Sagens valgmøde på Bangs Have onsdag aften.

3

Billeder

Mange, især pårørende til plejehjemsbeboere og andre politikere, havde fundet vej til Ældre Sagens valgmøde på Bangs Have onsdag aften.
Foto: Anders Knudsen

Lolland

Vaskeordning fyldte på valgmøde

Valgmøde om ældreområdet kom til at handle om den kommunale vaskeordning.
07. oktober 2021 kl. 14:50 Af Lise Ravnkilde

MARIBO Der var stor interesse for Ældre Sagens valgmøde onsdag aften på Bangs Have. Otte partier og to lister var repræsenteret, og i salen sad mange pårørende til beboere på de kommunale plejecentre.

Bestyrelsesformanden for Nakskov Gymnasium og HF, Gert Meyer Madsen, styrede slagets gang.

Hvert parti fik tre minutter til en præsentation af deres tanker om ældreområdet, og Gert Meyer Madsen havde dårligt åbnet for spørgsmål, før det kom til at handle om den kommunale vaskeordning.

Karen Zubari, tidligere medlem og nuværende kandidat til Ældrerådet, kritiserede meget kraftigt den nuværende vaskeordning for plejehjemsbeboere og de borgere, der får hjælp i eget hjem.

- Vaskeordningen er baseret på tøj, der kan gå i tørretumbler. Hvorfor var I ikke vakse og så kravspecifikationerne, hvorfor vidste I ikke, at det prisloft, I vedtog, var falsk, det er kun håndklæder og sengelinned, der kan gå i tørretumbler, ikke tøj, sagde hun.

Annonce

Spørgsmålet var primært rettet til de to nuværende medlemmer af ældre- og sundhedsudvalget i panelet, der har været med til at vedtage ordningen.


Ikke forstand på vasketøj

- Vi gjorde det for at spare, så der kunne blive flere hænder til pleje. Jeg har ikke forstand på vasketøj, jeg stoler på embedsmændene - når jeg ikke politianmelder dem, sagde Leo Christensen fra Lokallisten Lolland.

Klaus Frederik Svensson fra Socialdemokratiet fortalte, at der er sparet 6,7 hænder.

Det afviste Karen Zubari:

- Der er ikke frigivet hænder, det er de pårørende, der vasker, sagde hun.

Annonce

Næsten hele valgmødet kom til at dreje sig om vaskeordningen. Det ene eksempel efter det andet, om hvordan ordningen virker for borgerne, blev lagt frem for panelet.

- Jeg betaler for den orange sæk, 2.000 kroner for at få vasket min mors tøj, fuldstændig vanvittigt. I er udmærket klar over, det var en forkert beslutning, I traf. Tag så og få den skrottet, sagde Jan Bentø, der har en mor på Plejecentret Blomsterparken.

Anne Hopkins fra De Konservative er helt ny i politik, hun var chokeret over at høre de mange historier om den dårlige vaskeordning.

- Vi skal vise de ældre respekt, mente hun.

Eric Steffensen fra Dansk Folkeparti mente, det var beklageligt, når noget ikke fungerede, men forsøgte så at skifte emne.

Annonce

- Måske kan vi snakke om andre ting, nu har vi brugt en time på at snakke vask, foreslog han.


Minut-tyranni

Det førte til en snak om minut-tyranni og alt for få og travle sosu'er.

Fra salen blev det foreslået, at hvis personalet måtte lave andre ting, som for eksempel at lægge tøj sammen, sammen med beboerne, kunne det gøre tingene lidt nemmere, give beboerne noget meningsfuldt at lave og samtidig få ordnet noget praktisk.

Det var vand på Nye Borgerliges Anne Rafts mølle.

- Hvorfor skal det hele foregå kommunalt, borgerne burde selv kunne vælge, hvor de vil handle, hos kommunen eller privat, mente hun.

Annonce

Den nuværende formand for ældre- og sundhedsudvalget, Tom Larsen (V), tog et par gange ordet fra salen.

Han forklarede blandt andet, at det såkaldte minut-tyranni er et krav fra Christiansborg. Han gjorde også opmærksom på, at hvis det var muligt at finde personale, var der penge til mange flere sosu'er.

- Hvis hænderne er der, har vi pengene, slog han fast.

Flere fra panelet havde i indledningen fortalt om, hvordan de personligt har erfaring med området. Lars Christiansen, Socialistisk Folkeparti, fortalte flere gange stolt, at han snart kunne følge området tæt på, da hans søn snart er færdig med sosu-uddannelsen.

Fra Enhedslisten gjorde Henrik Øllegaard flere gange opmærksom på, at Enhedslisten, som de eneste, ikke har været med til at vedtage vaskeordningen. Han kritiserede ordningen ligeså stærkt som flere af tilhørerne i salen.

Annonce

Nyt valgmøde

Finn Anker Olsen fra Ældre Sagen i Ravnsborg-Højreby rundede aftenen af og gjorde opmærksom på, at Ældre Sagen er værter ved et valgmøde 12. oktober klokken 19 i Signe Stubs Sognegård i Birket.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE