Annonce
Lolland

Veteraner skal finde ro i Maribo

Formand John Errebo håber, at veteranerne tager imod tilbuddet om at komme til skydning i Maribo. Det er et ønske fra de tidligere soldater, at de gerne ville have en safe zone i en skytteforening. Foto: Anders Knudsen

Skytteforening åbner en safe zone for skadede krigsveteraner.

MARIBO Mange danske soldater, der er vendt hjem fra militærtjeneste i væbnede konflikter, er ikke de samme, som da de tog af sted.

Mens nogle kommer tilbage med synlige handicaps, kommer endnu flere hjem med psykiske problemer. Især posttraumatisk stressforstyrrelse er et stort problem.

På onsdag får skadede krigsveteraner fra Lolland-Falster og Sydsjælland et frirum i Maribo.

Her åbner Maribo Skytteforening for sine lokaler og giver veteranerne en såkaldt safe zone.

Tilbuddet er en del af Danmarks Idrætsforbunds Soldaterprojekt, og det er veteranerne selv, der har ønsket adgang til en skytteforening.

- For os som forening handler det primært bare om at åbne døren og have nogle modne mennesker siddende, som har lyst til at lytte til disse veteraner, fortæller formanden for Maribo Skytteforening, John Errebo.

Den sikre zone, som Maribo Skytteforening åbner for på onsdag fra klokken 15 til klokken 17, er et sted, hvor veteranerne kvit og frit kan møde op og tale frit fra leveren med hinanden.

For folk, som ikke har været i krig, er det nemlig så godt som umuligt at forstå, hvordan disse oplevelser påvirker et menneske, men veteranerne kan tale om det indbyrdes.

Har de så samtidig lyst til at gå ind og skyde lidt, er der også den mulighed.

- Primært handler det dog om at få sat gang i deres sociale liv, for mange med PTSD har det med at sidde hjemme uden rigtig at komme ud, forklarer John Errebo.

Det har heller ikke været svært for skytteforeningen at finde frivillige til at hjælpe til. Formanden er selv kompagnichef i Hjemmeværnet, og han fortæller, at folk nærmest har stået i kø for at give veteranerne en hjælpende hånd.

- Folk har sagt, at det nærmest har været en æressag at hjælpe veteranerne, for de har været ude i tjeneste og gøre noget for vores skyld, siger John Errebo.

Mange vil måske tro, at det må være usundt for en traumatiseret soldat at vende tilbage til et miljø, hvor våben og skud er det centrale, men sådan ser veteraner det ikke, forklarer John Errebo.

Maribo Skytteforening bliver faktisk tredje sted i Østdanmark, hvor krigsveteraner kan komme til en safe zone i en skytteforening.

- Veteranerne søger et sted, hvor de kan føle sig hjemme og få et sammenhold i en atmosfære af noget, de kender, og det kan vi give dem.

Vil veteranerne skyde under deres besøg i klubben, så kræver det, at de får en såkaldt vandelsgodkendelse. Det betyder, at de bliver vurderet af politiet for, om de kan anvende våben. Det betyder, at folk med en kriminel baggrund ikke vil blive godkendt. Nok kan der findes sådanne personer blandt veteranerne, men tilbuddet i skytteforeningen retter sig mere mod dem, der har en mild form for PTSD.

- Du vil ikke kunne mærke på mennesker, som vil komme her, at de er blevet skadet af deres deltagelse i de internationale missioner.

Projektet i Maribo Skytteforening er blevet støttet med 40.000 kroner fra den kommunale pulje "Det gode liv på Lolland". Uden en sådan støtte havde det været svært for foreningen, der også har lidt under coronakrisens nedlukninger.

Safe zone-projektet for skadede veteraner finder sted første gang 22. september klokken 15 til 17 og vil herefter være hver onsdag i samme tidsrum frem til december 2022. Foto: Anders Knudsen
  • Formand John Errebo håber, at veteranerne tager imod tilbuddet om at komme til skydning i Maribo. Det er et ønske fra de tidligere soldater, at de gerne ville have en safe zone i en skytteforening. Foto: Anders Knudsen
  • Safe zone-projektet for skadede veteraner finder sted første gang 22. september klokken 15 til 17 og vil herefter være hver onsdag i samme tidsrum frem til december 2022. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd